Dileme organizationale: to mentorship, or not to mentorship?
De ce mentorship-ul produce rezultate.
Mentorshipul, din punctul meu de vedere, reprezinta o metoda de dezvoltare profesionala ce porneste de la modelul de transfer a cunostintelor si abilitatilor de la un profesionist cu mai multa experienta si cunostinte catre o alta persoana, care, desi poseda o serie de cunostinte din domeniul respectiv de activitate, nu a apucat inca sa dobandeasca si experienta necesara unei pozitii mai inalte pe care a fost promovat sau unde urmeaza a promova intr-un timp relativ scurt.
Definitia mentorishipului este una destul de vaga precum si modul in care organizatiile trateaza metoda. De fapt, nu prea o trateaza. Si nu este folosita nici macar cat coachingul. Evident ca nici nu se vorbeste despre ea.
Desi este mai simpla, mai eficienta si la indemana celor mai multe companii.
De ce produce rezultate?
Pentru ca cei care devin sau sunt mentori – formali sau informali – sunt oameni cu o calitate aparte. Iubesc oamenii si construiesc relatii de calitate cu ceilalti.
Asta este o prima trasatura a lor.
Winston Churchill spunea “Experienta este numele pe care il dam prostiilor/erorilor pe care le facem in viata”. Ei bine, eu am multa experienta!
Si nu sunt singurul de pe aceast pamint, evident.
Toti facem greseli in viata, mai multe sau chiar foarte multe. Eu cred despre mine ca stau destul de bine la acest capitol dar nu sunt “campion”, inca.
Tehnica consta din conversatii pe marginea subiectelor propuse de cel ce este discipol. Tot ceea ce il preocupa pe acesta este subiectul actiunii de mentorat.
Si in drumul rezolvarii acestora, mentorul isi expune “pataniile sale”, ce a facut si ce rezultate a avut el/ea in situatii similare. Identice sunt mai rar de gasit, dar similare toti am avut.
Dupa ce discipolul aude ce ii expune mentorul va trebui sa spuna ce va face el in situatia pe care o are de infruntat acum.
Mentorul nu ii va spune nici ca este bine si nici ca va fi rau. Nu are voie sa faca evaluari ci doar sa testeze, prin intrebari deschise, foarte asemanatoare cu cele din coaching, ce perceptie sau senzatie are discipolul in relatie cu proiectia sa proprie asupra actiunii de pe care a prezentat-o mai devreme. Daca discipolul este multumit cu ce a identificat, mentorul nu are voie sa se opuna, indiferent ce parere are el sau ea in raport cu actiunea ca atare. Sigur aici nu vorbim de actiuni decisive, de viata sau moarte. In cazul in care subiectul este unul atat de grav, sigur mentorul nu trebuie sa-l lase pe discipol sa “dea cu capul in zid”, numai pentru a-si consuma el o experienta din care sa invete ulterior ceva. Pentru ca s-ar putea sa numai fie “un alt ulterior”.
Deci, creeaza si un mediu de invatare “protejat”, sigur, astfel incat discipolul sa fie in siguranta si sa nu pateasca nimic dezastruos.
Un bun mentor poate ajuta un discipol sa obtina performante absolut uimitoare.
De ce anume mai are nevoie un bun mentor?
De rabadare, multa rabdare si toleranta. Sa nu se supere pentru prostioarele pe care le aude sau le vede, sa fie bland si cald cu discipolul.
Sa ne intoarcem la de ce functioneaza?
Pentru ca unii oameni sunt atat de destepti incat invata din prostiile altora si nu asteapta sa faca si ei la randul lor de zece ori o prostie ca sa ajunga sa invete ceva din ea. De aceea!
Pentru ca un bun mentor creeaza o relatie de foarte buna calitate, construieste incredere si sapa in discipol dupa dorinta, dupa nazuinte mari si frumoase!
Pentru ca mentorul are rabdare, nu este presat de actionari, board members, directori, clienti si sta cu discipolul atat cat trebuie.
Pentru ca a dezvolta un om difera de a ingrasa un pui pentru taiat. Cere pasiune, timp, chiar dragoste, ca si atunci cand cresti un copil. Intr-un fel asta si faci…doar ca este un om matur.
Orice om, indiferent de varsta are un mentor, daca el sau ea este intreg la cap si nu se crede deja Dumnezeu.
Si eu am mentori si nu sunt neaparat unii cu care sa vorbesc, desi sunt si dintre acestia si imi caut in permanente mentori noi. The more the better.
Nu am avut, pana acuma ocazia sa mi se solicite servicii de mentorat si poate ca e mai bine. Cred ca m-as simti prea batran. :-)
Am ajuns deja mentor? Asa ceva in bancul cu Gheorghe si Sir. Asa de tanar si deja Gheorghe? :-)
Dar, lasand gluma la o parte, cred ca mentoratul poate fi o solutie excelenta pentru multi antreprenori si manageri din ziua de azi, pentru ca metoda ca atare este mult mai blanda ca si interventie, este personalizata si aduce cu sine atat noutate cat si experienta, cat si o traire speciala care construieste nu doar cunostinte si experienta ci si o relatie deosebita, umana. Leaga doi oameni dincolo de o simpla relatie profesionala. Mentoratul trece dincolo de granitele profesionale si cuprinde tot ce este in firea umana.
Si exemplele din istorie sunt multe si frumoase. Cititi-le si or sa va inspire.