Dr. av. cons. Andra Muşatescu: “Pentru mine motivația vine tocmai din activitatea pe care am ales-o”
Dr. av. cons. Andra Musatescu a fost nominalizată, de cstre clienti si colegi, în cea de a 4-a ediție a ghidului ”Women in Business Law” (2014), ca fiind unul din practicienii de top din domeniul juridic. Publicația ”World’s Leading Women in Business Law” este ghidul femeilor avocat de top în domeniul avocaturii de business, fiind unul dintre cele mai apreciate ghiduri de pe piață, editat la nivel internațional.
Dna Musatescu practica meseria de avocat de mai bine de 16 ani si a reusit in tot acest timp sa dezvolte una dintre cele mai prestigioase case de avocatura din Romania apreciata pentru profesionalism de cunoscute publicații internaționale, avand si numeroare premii în palmares, precum: „Casa de Proprietate Intelectuală a Anului”/„Avocatul anului pe Proprietate Intelectuală în România”, acordat de revista Corporate Intl Magazine 2011, 2012 și 2013 şi „Societatea de Avocatură/Cabinetul de Avocat al Anului în România pentru Rezolvarea Conflictelor” în 2011, acordat de Acquisition International Magazine si naționale, ca: premiul pentru Profesionalism și Recunoaștere Internațională la Gala Proprietății Intelectuale organizată de Finmedia în 2012 și premiul pentru Excelență în Domeniul Proprietății Intelectuale acordat la Gala Profesiilor Liberale Juridice și Economice organizată de Legal Magazin 2013:
Luiza Pirvulescu: După facultate ați urmat mai multe specializări în strainatate. Cum v-au imbogățit aceste experiențe, pe lângă noțiunile teoretice dobândite?
Andra Musatescu: In perioada în care am efectuat studiile în Marea Britanie la două dintre cele mai prestigioase universități din lume, Universitatea Durham si Universitatea Cambridge care sunt cotate in top 3 Universitați din Marea Britanie, menționate ca atare de Sunday Times University Guide, am luat contact cu un stil diferit de învățământ care a pus bazele gândirii mele din prezent.
L.P.: Ați reușit în toți acești ani să creați una dintre cele mai prestigioase Case de Avocatură din România. Cum ati descrie aceasta perioada in care casa dvs s-a dezvoltat continuu, ajungand sa aiba astazi prestigiul de care va bucurati?
A.M.: Această perioadă nu a fost deloc ușoară, dar prin foarte multă muncă și cu pasiune am reușit să ne impunem pe plan profesional, cu precădere în străinătate. Nu cred ca este neapărat o întâmplare că suntem recunoscuți internațional si ca am primit de-a lungul timpului o multitudine de premii.
L.P.: Ce vă motivează cel mai mult în această profesie?
A.M.: Pentru mine motivația vine tocmai din activitatea pe care am ales-o. Proprietatea Intelectuală este o ramură de drept în care litigiile/spețele sunt extreme de variate, fiecare cu particularitățile și provocările ei fiind un domeniu în care monotonia nu se instalează independent de numărul de ani de practică.
L.P.: Care dintre domeniile dvs de expertiză vă provoacă și vă atrage cel mai mult?
A.M.: Întotdeauna m-a atras Proprietatea Intelectuală, fiind domeniul în care eu practic cel mai mult, ocupându-mă atât de litigii, cât şi de consiliere juridică, precum şi reprezentarea în toate aspectele în faţa instituţiilor naţionale şi internaţionale precum: Oficiul Român de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), World Intellectual Property Organization (WIPO), Office for Harmonization in the Internal Market (OHIM) şi Birourile Vamale.
L.P.: Sunteti considerată și recunoscută drept un expert PI „de un cel mai înalt standard” (Legal 500), „un avocat fantastic” (Chambers and Parteners) şi „un adevarat expert în ceea ce face” (WTR1000), aveți numeroase premii și distincții pentru carieră, inclusiv nominalizarea in prestigiosul ghid ”World's Leading Women in Business Law” (ghidul femeilor avocat de top in domeniul avocaturii de business). Ce înseamnă pentru dvs, personal, toate aceste aprecieri?
A.M.: Pentru mine personal a fost o mare onoare să primesc toate aceste premii și distincții naționale și internaționale acordate ca recunoaștere a realizărilor mele în acest domeniu.
L.P.: Care sunt sfaturile pe care le dați membrilor echipei dvs și pe care le-ați da oricărui absolvent de la Drept care dorește să practice cu succes această meserie?
A.M.: Nu cred că sunt în măsură să dau sfaturi. Fiecare își organizează viața așa cum consideră cel mai bine și raportat la structura sa interioară. Se poate să existe persoane care se adaptează mai bine în avocatură sau în alte profesii juridice. Astfel, fiecare trebuie șă își aleagă propriul drum ținând cont de vocația sa.
L.P.: Dincolo de pasiunea pentru domeniul juridic, ce preferați să faceți în timpul dvs. liber?
A.M.: Chiar dacă timpul meu liber este foarte limitat, încerc să aduc un echilibru în viața mea prin cât mai multe și variate activități care să imi facă plăcere.