fbpx E timpul pentru o pauza! | Learning Network Mergi la conţinutul principal

E timpul pentru o pauza!

“Trec anii trec lunile-n goana/ Si-n zbor saptamanile trec…” cam asa simtim trecerea timpului atunci cand devenim adulti. Ma intreb cati dintre noi cunosc pe cineva care este foarte eficient la serviciu, foarte calm si echilibrat in viata de familie, are timp sa faca sport, sa mearga la teatru, sa se preocupe de hobby-uri si sa se intalneasca cu prietenii. Vei gandi ca o astfel de persoana este cu siguranta miliardara (… si n-ar fi exclus sa fie asa!), dar iti spun ca nu aceasta este motivul pentru care are timp! Sau poate ca e o persoana norocoasa sau s-a nascut cu un dar anume…Sa zicem pentru inceput ca acea persoana a descoperit secretul timpului!

Timpul este singura dimensiune pe care inca nu reusim sa o stapanim. Si aceasta dorinta de a stapani timpul este poate una dintre cele mai vechi dorinte ale omenirii. Fiecare mitologie, fiecare traditie are partea de legende si povesti despre un zeu sau un personaj care stapaneste timpul… sau care il infrange. Si in multe culturi intalnim acel spatiu in care timpul nu curge precum pe pamant…

Bine, bine imi vei spune, si ce legatura au toate astea cu cariera.. cu viata profesionala? 
Am descoperit, la capatul unui sir de experiente, ca nu pot sa imi impart viata in fasii strict delimitate – una pentru serviciu… una pentru familie… una pentru distractie si prieteni… Si asta pentru simplul motiv ca mi le doream pe toate in acelasi timp: PREZENT!
Asa ca am inteles ca problema timpului trebuie abordata global. Si pentru ca cel mai mult timp mi-l petrec la serviciu, am inceput aventura de a ma imprieteni cu timpul de la serviciu. Schimbarile s-au petrecut insa pe toate planurile.

Exista un secret care te poate ajuta sa obtii exact viata pe care ti-o doresti – plina de succes profesional, dar si de relaxare si placere. Si acesta este managementul timpului. Si oricine poate invata sa faca acest lucru prin studiu si rabdare. Si chiar vorbim aici de management si planificare,  cuvinte seci, reci si neprimitoare la prima vedere…Sa vedem insa cum ne pot ajuta.

Ce pot obtine daca imi planific timpul mai bine?
• Imi pot reduce nivelul stresului – care stim cu totii ca poate avea implicatii serioase asupra sanatatii
• Mai mult echilibru in viata 
• Mai mult timp pentru familie, prieteni, hobby-uri
• Mai multa atentie acordata lucrurilor pe care le fac
• Mai mult control
• Mai multa atentie acordata carierei
• O viata implinita!

Ce ma impiedica?
In primul rand trebuie sa inteleg modul in care in prezent imi curge timpul printre degete. Ce fac? Am liste lungi de lucruri pe care trebuie sa le termin pana la capatul zilei? Muncesc si ma gandesc la ce se va intampla cand ajung acasa? Conduc masina si ma gandesc la examenul de maine? Tot timpul mintea mea este cu un pas inainte.   
Aman lucrurile? In loc sa scriu raportul care trebuie sa fie gata pana la ora unu imi citesc horoscopul pe net?
Sunt perfectionist? Nu pot sa trec la pasul urmator pentru ca mi se pare ca mai trebuie sa fac ceva pentru ca ceea ce tocmai am terminat sa fie perfect?
Sau pur si simplu pierd timpul. Asta inseamna ca fac ceva ce nu este nici folositor nici placut.
Cred ce este destul de usor sa va regasiti macar intr-una dintre aceste situatii. Sa detaliem:

Televizorul si internetul
De cate ori nu ne-am lasat furati de un program care la sfarsit ne-am dat seama ca nu ne intereseaza foarte tare? Daca esti un fanatic al televizorului si internetului ai nevoie de o serioasa dieta media. Asta nu inseamna sa nu te uiti la televizor. Dar daca serialul siropos care iti place atat de mult (nu radeti, sunt fan "Tanar si nelinistit") este la ora opt, sfatul meu este sa deschizi televizorul cu un minut inainte de a incepe si sa il inchizi in momentul in care s-a terminat.

Drumurile
Cele mai multe dintre profesii cer sa te deplasezi. Cat timp petreci in drumul de la serviciu pana acasa? Daca mergi cu masina personala, timpul din masina poate fi petrecut ascultand casete cu cursuri sau carti din domenii care te intereseaza (au aparut si cd-uri!!!) sau asculta cel fel de muzica iti place – idal cd sau caseta si nu radio… Foloseste acest timp ca sa inveti sau sa iti odihnesti creierul. Daca mergi mult cu mijloacele de transport e bine sa ai tot timpul o carte la indemana! (sau un CD player).

Ordinea si curatenia
Cat timp pierdem acasa sau la serviciu cu pusul lucrurilor in ordine? Simti nevoia de mai multa organizare?

Alti oameni
Cu mult timp in urma cunosteai mult mai putini oameni. In prezent, datorita ritmului in care ne dezvoltam, cunoastem mult mai multi oameni. Cum facem fata multitudinii de relatii? Datorita schimbarii de tehnologie sute de oameni te pot cauta intr-o singura zi prin intermediul calculatorului.

Ce e de facut?
Am stabilit ca vrem mai mult timp. Am vazut care sunt modurile in care pierdem controlul asupra timpului. Probabil ca simti acum ca ai si mai multe probleme. Nu e cazul sa fii si mai stresat. Amminteste-ti ca la inceputul acestui articol spuneam ca managementul timpului poate fi stapanit de oricine cu putin studiu si rabdare. Remediile? Pentru inceput iti recomand o pauza. O pauza in care sa te gandesti la toate aceste lucruri:  

Cunoaste-ti foarte bine visele
 In momentul in care stii ce vrei sa faci, vei alege in mod natural sa faci doar acele lucruri care te apropie de visul tau.

Stabileste scopuri mici
In urma cu cativa ani mi-am propus sa fac o schimbare calitativa in cariera mea. Stiam foarte bine unde vreau sa ajung, cat vreau sa castig si imi petreceam fiecare clipa gandindu-ma la cum vor fi lucrurile in momentul in care visul avea sa mi se implineasca. Cu toate astea, orice incercare de a ma apropia de visul meu se solda cu un esec. Abia dupa doi ani, in timpul unui training am avut revelatia ca pasii pe care ii faceam erau prea mari. Daca iti imparti visul in scopuri mai mici si faci fiecare lucru pe rand sansele de succes sunt mai mari.

Fiecare lucru la timpul lui
Si fara sa vreau m-am apropiat de un alt principiu. In goana noastra de a face mai multe, de a economisi timp, de multe ori ne supunem fara sa ne dam seama unor cantitati de stres suplimentare. Crezi ca se intampla ceva grav daca in timp ce faci un raport important nu raspunzi la telefonul mobil? Iti spun din experienta: raportul va fi gata mult mai repede, iar dupa terminarea lui vei putea raspunde la telefoanele importante.

Stabilierea prioritatilor
Pentru a fi eficienti trebuie sa fim in masura sa facem alegeri. In stabilirea prioritatilor va trebui sa impartim lucrurile in importante si neimportante, urgente si neurgente. Cheia succesului este de a ne ocupa mai intai de lucrurile importante si apoi de cele neimportante, chiar daca sunt uneori urgente.

Fii realist
Este esential ca in orice moment sa iti pastrezi realismul. Obiectivele pe care ti le stabilesti trebuie sa fie ancorate in realitate pentru a nu experimenta stres si frustrari suplimentare.

Recompensele
Sa nu uitam de ele pentru ca fac viata mai frumoasa si ne ajuta sa perseveram in atingerea scopului. Asa ca nu lasa sa treaca zile, saptamani sau luni de munca intensa fara sa iti recompensezi efortul. Bineinteles, recompense mari pentru un an intreg de munca si recompense mici pentru fiecare zi.

Inarmat cu aceste cunostinte nu iti mai ramane decat un pas: ACTIONEAZA! Si daca intampini greutati te astept cu intrebari!

Ai grija de timpul tau!

Categorie
clementina-anghelache-2023
Publisher

Clementina Anghelache este antreprenor în dezvoltare personală, learning facilitator, autor și Ontological Coaching Practitioner cu peste 15 ani... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.