fbpx E timpul sa concediezi oamenii neperformanti din echipa? Lasa-i sa decida singuri daca raman sau pleaca! | Learning Network Mergi la conţinutul principal

E timpul sa concediezi oamenii neperformanti din echipa? Lasa-i sa decida singuri daca raman sau pleaca!

Echipa ta nu are rezultatele dorite? Vezi ca nu toti membrii ei se implica in acelasi mod si nu stii ce sa faci? Oricat de dur ar parea, in aceaste situatii, concedierea celor care nu performeaza ar parea singura solutie si, din pozitia de manager, tu esti cel care ar trebui sa ia aceasta decizie radicala. Insa mai exista o solutie mult mai eficienta din care au de castigat toti cei implicati: angajeaza-le un coach si lasa-i pe ei sa decida singuri daca ar trebui sa ramana sau sa plece. Ai incredere! Ei stiu mai bine!

Rachel French, Lifecoach, povesteste cu sinceritate intr-un articol pe site-ul noomi.com propria sa experienta traita chiar din pozitia de fost angajat aflat in locul nepotrivit si, pentru ca ni s-a parut interesanta, ne-am gandit sa o impartasim si cu tine.

Coaching Forum 2016 - De la dezvoltare personală la performanță organizațională

Dar, sa incepem cu logica din spatele afirmatiei de la inceputul articolului: in general (si in vremuri de criza, in special), oamenii tin cu dintii de locul lor de munca, chiar daca il urasc, deoarece reprezinta o sursa sigura de venit. Acest lucru, insa, afecteaza ambele parti: angajatul este frustrat, demotivat si lucreaza la capacitate minima, iar compania cheltuieste bani fara sa primeasca performanta asteptata. Inevitabil, in calitate de manager, vine momentul in care trebuie sa iei niste decizii radicale si sa elimini oamenii care nu dau radament. In loc sa faci asta, incearca sa lucrezi cu un coach. De ce? Fii convins ca oamenii tai stiu deja daca jobul pe care il fac li se potriveste sau nu si daca au abilitatile necesare pentru a face performanta acolo unde sunt. Lasa in seama unui coach sa lucreze cu ei si tu doar stai si priveste cum oamenii tai exceleaza de buna voie...sau pleaca de buna voie!

Iata si cazul concret descris de Rachel French, Lifecoach:

Cu vreo 10 ani in urma am avut norocul ca organizatia in care lucram sa imi plateasca 8 sedinte de coaching individual cu cu un life coach certificat. La momentul respectiv nu am inteles de ce imi este oferita aceasta sansa si, mai mult, de ce mi se permite sa desfasor sedintele in timpul programului de lucru. Pana in acel moment nu fusesera interesati de viata mea personala, insa din moment ce plateau si oricum ei erau “seful”, am decis sa ma intalnesc cu coach-ul respectiv.

Dupa ce m-a asigurat ca totul este confidential, am pornit impreuna cu coach-ul meu intr-o calatorie scurta, dar extrem de intensa, in timpul careia am realizat ca valorile mele fundamentale nu erau satisfacute din pozitia in care ma aflam atunci. Am descoperit ca ma pierdusem pe mine in incercarea de a-mi face jobul, ca nu prea ma potriveam nici cu cultura lor organizationala si ca nici macar nu faceam o treaba prea buna deoarece nu eram fericita.

Coach-ul meu m-a ajutat sa dezvolt niste strategii noi de lucru cu echipa mea, de abordarea a superiorilor atunci cand aveam probleme sau idei si o modalitate mai buna de a obtine echilibrul intre viata si munca.

Am aplicat ceea ce am stabilit, dar dupa doua luni de la terminarea sedintelor de coaching, mi-am dat seama ca nu este ceea ce mi se potriveste, asa ca mi-am dat demisia de la jobul meu stresant si prost platit si am urmat o noua cariera ca profesor de engleza la liceu.

M-am gandit atunci ca le-am aratat eu fostilor mei sefi deoarece am crezut ca scopul sedintelor de coaching era sa ma transforme intr-un workaholic iar, in schimb, eu am demisionat! Deci, in mod ironic, imi spuneam eu, ei platisera niste bani ca sa piarda un angajat bun...

Dar apoi mi-am dat seama ca angajatorul meu facuse de fapt o investitie foarte buna! Ajutandu-ma sa imi dau seama ca jobul acela nu era pentru mine, am plecat de buna voie, fara tam-tam, fara sa stea pana ma stingeam de tot si fara sa astepte sa fac vreo greseala grava ca sa ma puna intr-un plan de imbunatatire a performantelor. Lucrurile mersesera, de fapt, perfect, chiar daca eu nu vazusem asta atunci!

 

Asadar, sunt oamenii pe care ii ai potriviti cu business-ul tau? Se incadreaza in cultura ta organizationala si sunt pe postul potrivit abilitatilor pe care le au? Tu cu siguranta nu stii, insa ei stiu sigur daca dau sau nu tot ce pot mai bine, daca isi iubesc sau isi urasc jobul, daca le-ar placea sa faca altceva sau daca sunt la cateva luni distanta de a pleca oricum. Bineinteles ca nu iti vor spune tie deoarece au nevoie de acel job! Insa unui coach ii vor spune cu siguranta, iar acesta ii va ajuta sa isi dea seama ce isi doresc si cum sa si obtina, fara sa fie nevoie sa incalce confidentialitatea coach-client.

Cei care isi iubesc jobul vor incepe sa fie mai buni si sa performeze. Iar cei care nu se vor putea incadra in program vor pleca de buna voie, chiar daca au nevoie de acel job. Pare greu de crezut, insa, indiferent cat de grea este economia, oamenii demisioneaza atunci cand stiu ca nu dau ce e mai bun din ei si nu au rezultate.

Un coach te poate ajuta sa iti dezvolti cea mai buna echipa si sa ai cei mai buni oameni. Fara sa concediezi, ci, pur si simplu prin selectia naturala: fie raman alaturi de tine si dau ce au mai bun, fie renunta singuri...inainte sa renunti tu la ei.

Categorie

In prezent, sunt Online Content Manager al portalului LearningNetwork.ro. Trecutul nu... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.