fbpx Efectele cofeinei asupra memoriei si invatarii | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Efectele cofeinei asupra memoriei si invatarii

Cofeina este unul dintre cele mai utilizate medicamente din lume; este un stimulent, de fapt. Acest compus isi exercita efectele direct asupra sistemului nervos central si in special asupra creierului. Probabil consumi o parte din ea in fiecare zi. Acesta poate fi sub forma de cafea, ceai, bauturi slab cafeinizate sau ciocolata; unii o folosesc pur si simplu. Dar cercetarile au demostrat ca cofeina face mai mult decat sa te mentina treaz. Efectele cofeinei asupra memoriei si invatarii sunt subiecte ale studiilor stiintifice si un numar de studii arata ca are efecte pozitive vizibile asupra istetimii si a memoriei.

Origini

Cofeina poate fi gasita in peste 60 de plante, inclusiv in pastaile de cafea, frunzele de ceai, pastaile de cacao si nucile kola. Cofeina protejeaza plantele de insecte prin respingerea unor specii si paralizarea si uciderea altora. Europenii si Americanii planteaza cafea, ceai si ciocolata de secole. La om, cofeina functioneaza ca un stimulent al sistemului nervos central, creste vigilenta si timpul de reactie.

Citeste si Ghidul esential al culorilor

Potrivit Universitatii din Washington, America de Nord, consuma mai mult de 50 de milioane de lire sterline de cafeina pe an. Sunt inclusi si oameni care nu beau bauturi cofeinizate, dar au cofeina din alte surse, cum ar fi bomboane, ciocolata si inghetata. O forta motivanta pentru multi este faptul ca aceasta substanta accelereaza timpul de reactie.     

Memorie de scurta durata

Cercetarile arata ca aceasta substanta are un efect masurabil asupra memoriei pe termen scurt. Au fost efectuate studii pe grupuri de voluntari adulti sanatosi prin rezonanta magnetica functionala pentru a observa schimbarile din creierele lor. Voluntarii care au primit cofeina au aratat o tendinta spre imbunatatirea memoriei pe termen scurt si are timpi de reactie mai ridicati decat omologii lor non-cofeina. Acest lucru poate juca un rol valoros in invatarea si dezvoltarea noastra.

Combaterea somnului

Conform cercetatorilor, exista o corelatie puternica intre privarea de somn si tulburarile de memorie la om si animale. Studiile arata ca cofeina poate ajuta la depașirea efectelor negative ale privarii de somn. Cercetatorii au descoperit oferind subiectilor care nu aveau un somn regulat, doze mici, ca efectul nociv asupra memoriei este privarea de somn. S-a observat ca aportul de cafeina pe termen lung poate impiedica procesul de depreciere asupra invatarii si memorie, legate de tulburari ale creierului cum ar fi boala Alzheimer si alte forme de dementa.

Invatarea

Cofeina poate ajuta invatarea prin cresterea concentrarii si prin imbunatatirea abilitatilor motorii. Cercetatorii au aratat o corelatie clara intre subiecții care au ingerat cafeina si performantele superioare la testele de atentie. Aceste subiecte, scos in evidenta o mai mare dexteritate manuala si vigilenta a indivizilor. Acest lucru sugereaza ca poate fi un ajutor pentru invatare prin furnizarea de un impuls pe termen scurt pentru abiolitati, studiu si atentie.

Studii de reactie asupra timpului

Aceasta este una dintre substantele cele mai bine studiate in dieta omului, si efectul sau asupra timpilor de reactie a fost atent verificat. Un exemplu o astfel de cercetare este un studiu din Australia, care masura efectele de cofeina asupra agerimii. Cofeina ingerata a imbunatatit capacitatea lor de a fi sprinteni in mod repetat, iar efectul a fost remarcat chiar si min cea de-a doua zii dupa ce au consumat cafeaua.

Citeste si Indeplineste-ti obiectivele si schimba-ti viata

Dezavantaje

Un studiu realizat in urma cu sapte ani, de cateva sute de sportivi canadieni de la Universitatea din Calgary, a descoperit ca 30 % dintre ei inhalau cofeina in fiecare zi, cea mai mare parte din consumul de cafea. Cu toate acestea, nici unul dintre acesti sportivi nu avea destula cofeina in organism pentru a-si imbunatati performantele atletice. Cercetatorii au sugerat ca sportivii au evitat probabil dozele mari de cofeina din cauza dezavantajelor: tulburari de somn, dureri gastrice si interactiuni cu alte suplimente alimentare.

Ce ar trebui sa facem?

Ca si in cazul altor substante si produse chimice noi ingerate, echilibrul cu cofeina este cheia. Daca te chinui sa-ti alungi somnul prin insomnie, memorie va avea de suferit. Exista beneficii clare pentru ingerarea unor cantitati moderate de cofeina, atunci cand avem nevoie pentru a imbunatati performanța mentala, dar ca si alte medicamente, acest lucru poate fi utilizat in mod abuziv cu usurinta. Deci, du-te si bucurat-te de ceasca ta de cafea preferata, dar nu prea mult, si nu inainte de a merge la culcare!

Articol preluat si tradus de pe You Learn Academy Blog

Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.