fbpx Esti coach sau om de actiune? | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Esti coach sau om de actiune?

Coachingul pentru business este, in cateva cuvinte, despre cum functionezi ca manager. Cum poti face acest lucru? In doua feluri: fie actionand ca un coach, fie ca un om… de actiune.

Aceasta nu inseamna ca cele doua abordari nu au si puncte in comun. In ambele cazuri, desigur, este vorba de misiuni de indeplinit, de proiecte de dus la bun sfarsit. Insa diferenta consta in focus: care sunt punctele cheie asupra carora se insista in ambele abordari?

Iata cum functioneaza in general cele doua perspective:

Coachul-manager

Acesta se concentreaza in a obtine cele mai bune rezultate investind in dezvoltarea si maximizarea talentului si abilitatilor angajatilor sai.

El se poate inhama si la aceleasi sarcini cu membrii echipei sale, lucrand cot la cot cu acestia.

Un coach manager valorizeaza intotdeauna oamenii cu care lucreaza si este constient de importanta acestora pentru bunul mers al lucrurilor in organizatie. Managementul angajatilor merge, astfel, mana in mana cu cel al proiectelor acesteia.

Cu toate acestea un bun coach manager nu uita niciodata de rolul sau de lider, nu doar de cel de dezvoltator si antrenor.

Omul de actiune manager (“the doer”)

In aceasta perspectiva managerul tinde sa se concentreze mai mult pe ceea ce este de facut din punct de vedere pragmatic, dar si pe dezideratul performantei.

Acesta se focuseaza, astfel, mai degraba pe chestiuni de ordin tehnic, decat pe cele care tin de dezvoltarea oamenilor din echipa sa. Daca apare o problema de rezolvat atunci cand vine vorba de oameni, omul de actiune manager se va ocupa si de acest aspect. Dar nu va vedea acest lucru ca pe un corolar firesc - ca pe o prezenta constanta – al  monitorizarii si conducerii proiectelor organizatiei.

Omul de actiune manager poate fi, din acest motiv, destul de autoritar cu echipa sau foarte independent aunci cand trebuie sa (cond)duca la bun sfarsit o sarcina.

Daca coachul manager este interesat intr-o masura semnificativa de felul in care interctioneaza cu angajatii, de modul in care acestia se raporteaza la ce au de facut (si din punct de vedere profesional, dar si – indirect – personal), omul de actiune manager este mai focusat pe latura tehnica a proceselor de business. Ambii vizeaza, desigur, performanta, insa caile de actiune si accentele difera.

Iata cateva diferente de abordare:

  • stabilirea obiectivelorCoachul manager ii invita in acest proces pe membrii echipei, in timp ce omul de actiune manager prefera sa le stabileasca si apoi sa le comunice acestora.
  • feedbackulManagerul cu virtuti de coach il valorizeaza si il foloseste nu doar in sens critic, ci si pentru stimularea si recunoasterea valorii angatilor, in timp ce omul de actiune manager se rezuma mai degraba la a semnala ce nu e functioneaza bine.
  • delegarea sarcinilorCoachul manager valorizeaza si cunoaste calitatile si potentialul membrilor echipei, astfel incat ii va implica  pe acestia intr-o cat mai mare masura. In schimb omul de actiune va renunta mai greu la delegarea misiunilor, preferand sa isi asume responsabilitatea pentru ele.
  • dezvoltarea si invatarea - Cum este si firesc, un manager care este si coach va pune un accent aparte pe acest aspect al vietii organizationale. Spre deosebire de acesta, “the doer” va incuaja, mai degraba, invatarea de unul singur, din mers.

Este bine ca un manager sa aiba si valente de coach? Dat fiind ca, se spune, oamenii sunt cea mai importanta resursa a unei organizatii, raspunsul vine de la sine.

Traducere si adaptare dupa Dummies.com

Categorie

Deşi am la bază studii de filosofie, în ultimii doi ani m-am concentrat mai degrabă pe cele de training, în cadrul unui master al Facultăţii... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.