Evaluarea Oportunitatii unei Certificari Profesionale
Pentru profesionistii care aleg sa nu urmeze certificari care necesita un efort concertat pe un termen lung (gen MBA), o alternativa atractiva pentru dezvoltarea profesionala ramane obtinerea de alte certificari precum PMI PMP (Project Management Professional), IIBA CBAP (Business Analyst Certified Professional), PMI PBA (Professional in Business Analysis), IASSC LSS BB (Lean Six Sigma Black Belt) si altele. Mai jos sunt prezentate argumente pro si contra care pot contribui la luarea unei decizii privind investitia de timp, efort si bani intr-un astfel de demers.
Pro: Implicarea in programe de formare continua
Procesul de obtinere a unei certificari profesionale implica, in general, un efort de instruire formala. Trebuie sa te dedici studiului unor diverse concepte care poate nu sunt complet noi unui practician, dar care totusi cer timp pentru a putea fi procesate si intelese pe deplin. Procesul de invatare, care este echivalent cu multiple module de training, aduce valoare profesionala imediata.
Contra: Probabil nu iti este necesara certificarea
Adevarul este ca obtinerea certificarilor profesionale nu este o cerinta obligatorie la locul de munca. De exemplu, poate un manager de proiect sa isi indeplineasca responsabilitatile fara o certificare PMP? Probabil ca da, atat timp cat calificarile obtinute in scoala sau experienta sunt suficiente. Prin urmare, obtinerea unei certificari profesionale este o alegere personala.
Pro: Certificarile conduc la Networking
Obtinerea certificarilor profesionale este asemanatoare cu apartenenta la un grup ce iti poate oferi oportunitati pe viitor. In unele pozitii, fara o anumita certificare ti se inchid multe usi, fiind respinse potentialele angajari sau proiecte. Acesta reprezinta, poate cel mai important imbold de a alege o certificare. Adesea, certificarile sunt folosite ca si filtre in procesele de recrutare.
Din perspectiva angajatorului, prin intermediul acestora se reduce numarul de interviuri.
Din perspectiva candidatului, absenta certificarii poate constitui o bariera insurmontabila pe termen scurt.
Contra: Pretul ridicat al certificarilor
In plus fata de pretul instruirii si al examinarii, unele certificari implica si taxe anuale sau costuri asociate acumularii de credite. Costurile asociate indeplinirii cerintelor unei certificari profesionale pot, de asemenea, sa fie ridicate. De aceea, cercetarea cu privire la implicatiile certificarii alese este un pas important pentru a evita eventuale neplaceri in viitor.
Concluzie
Certificarile profesionale reprezinta, asadar, o alegere buna pentru profesionisti, insa este necesara o analiza corecta privind oportunitatea, respectiv compararea plusvalorii aduse in cariera profesionala cu cheltuielile si efortul implicate. Cel mai potrivit mod de a decide daca o certificare iti este necesara implica analiza liderilor de succes din organizatia ta sau din domeniul din care activezi. Ei poseda certificarea la care te gandesti? Daca da, inseamna ca cel mai probabil aceasta certificare te va ajuta. Daca raspunsul este nu, ai doua alternative: sa continui cu certificarea, pornind de la dorinta de a avea un diferentiator in piata, sau sa te gandesti la o alta dezvoltare in cariera in care sa investesti timp.