Femeile și munca temporară – o alianță imbatabilă!
Munca temporară este și ea de gen feminin. 7 octombrie 1946, Detroit - William Russell “Russ” Kelly înființează Russell Kelly Office Service, un birou care prelua munca de dactilografiere și secretariat de la firmele-client (astăzi renumita agenție de muncă temporară Kelly Services). Într-o bună zi (potrivit site-ului Kelly), Russ primește un telefon-surpriză de la un client al său care avea nevoie urgentă de o secretară, pentru că angajata sa lipsea în acea zi de la lucru. Răspunsul lui Russ: vă stă la dispoziție secretara mea. Și a urmat un alt telefon: un client care avea nevoie de ajutor la salarizare, dar dorea ca documentele confidențiale să rămână în interiorul firmei, solicita prezența unei secretare la sediul propriu. Astfel a luat naștere o idee de afacere ce avea să devină în deceniile următoare o industrie-gigant: munca temporară.
La început temporarii erau cunoscuți sub porecla de “Kelly Girls”. Angajatul temporar tipic era o femeie de vreo 37 ani, cu doi copii, care avea ceva experiență de lucru în spate și care dorea să își suplimenteze veniturile fără a-și neglija însă îndatoririle familiale. Dacă inițial munca temporară purta “guler roz”, curând ea adoptă o “ținută” mult mai sofisticată și îmbrățișează o paletă mult mai largă și variată de resurse umane. Angajații temporari, de ambe sexe și de vârste diferite, nu mai lucrează doar în secretariat și administrație, ei pătrund și în fabrici, apoi în vânzări, industria de asigurări, contabilitate, pentru ca, începând cu anii 70, să găsim în misiuni de muncă temporară și directori executivi, manageri, avocați, ingineri, oameni de știință... Profesioniști cu un înalt grad de competență - și nicidecum simpli zilieri – pentru care munca temporară înseamnă reale oportunități de carieră.
Oportunități de care poate beneficia din plin segmentul feminin al forței de muncă. Astăzi munca temporară nu mai este eminamente feminină, dar rămâne un aliat puternic al noilor “Fete Kelly”. Această formă de activitate profesională este un răspuns salutar la problema actuală a șomajului în rândul tuturor categoriilor de angajați și în mod particular un răspuns la o nevoie pregnantă și permanentă a femeilor de a păstra echilibrul muncă – familie. Pauzele în carieră sunt, firește, mai frecvente în cazul femeilor decât în cel al bărbaților, iar munca temporară reprezintă o soluție excelentă de reintegrare în viața profesională. Flexibilitate și libertate – sunt avantaje profund conștientizate de femeile angajate astăzi în misiuni temporare. Astfel, un studiu din 2004 realizat în Noua Zeelandă dezvăluie că femeile “optează în mod activ” pentru sectorul temporar și nu se tem de eventuale riscuri asociate, ci, dimpotrivă „apreciază flexibilitatea contractului temporar și ideea că pot renunța facil la jobul curent”. Concluzia: femeile au depășit mentalitatea tradițională și simplistă a dichotomiei angajat permanent-șomer. Mai mult, noile „fete Kelly” sunt mai educate și mai bine pregătite decât oricând. Un alt studiu de la Universitatea din Adelaide (Australia) arată că 61% dintre femeile cu studii superioare au avut după absolvire cel puțin un loc de muncă temporar, iar 30% dintre aceste poziții erau de manageri sau specialiști.
Noile forme de angajare atipică au atras, în ultimele două decenii, o mai bună integrare a femeilor pe piața muncii și o reducere a decalajului de ocupare dintre femei și bărbați. În Europa, la nivel general, femeile sunt prezente în misiuni de muncă temporară într-o măsură mai mare decât bărbații – 14,2% dintre femei lucrează temporar, în vreme ce procentul masculin este de 13.3%. În România, însă, care are încă, din păcate, cea mai scăzută participare la piața de muncă temporară, raportul este de 1.2% femei – 2% bărbați. Așadar, avem de unde crește! Doamnelor, îndrăzniți să cuceriți și munca temporară! Munca temporară este întâlnirea perfectă dintre potențialul dumneavoastră și oportunitățile pieței. Iar combinația rezultată este imbatabilă!