fbpx Flexibilitate si inovatie in strategia de compensatii si beneficii: inspira-te de la Google sau Facebook | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Flexibilitate si inovatie in strategia de compensatii si beneficii: inspira-te de la Google sau Facebook

Inca mai oferi angajatilor tai aceleasi pachete traditionale de beneficii de ani de zile care includ salariul de baza, un pachet pentru sanatate standard, un plan de pensionare si poate unul de beneficii in functie de profit? Nu esti singurul. Din pacate, multi manageri de top duc lipsa de timp si creativitate pentru a profita de numeroasele modalitati existente astazi prin care sa imbunatateasca performanta angajatilor lor, sa ii motiveze si sa le creasca angajamentul. Daca tot pregatim editia din 16 octombrie a conferintei HR Coffee a carei tema va fi "Reward & Engage" - Compensatii si Beneficii pentru 2015, ne-am gandit sa discutam in avanpremiera acest subiect si sa iti oferim cateva idei utile care sa aduca un suflu nou in strategia ta de compensatii si beneficii.

A nu se intelege gresit: un salariu motivant si beneficiile financiare de baza nu trebuie sa lipseasca din orice schema de recompensare deoarece un angajat care, la sfarsitul lunii, nu reuseste sa isi acopere cu banii castigati ceva mai mult decat nevoile de baza si cheltuielile obligatorii, cu siguranta nu va putea sa isi pastreze nivelul de motivatie prea mult timp indiferent de ce alte beneficii ii oferi tu (nu uita ca pana si dragostea trece prin stomac! :-) ). Insa, traim intr-o era in care inovatia face diferenta in orice domeniu, inclusiv in ceea ce priveste strategiile de compensatii si beneficii. Exista numeroase metode astazi prin care sa iti arati recunostinta fata de angajatii tai fara sa cheltui foarte mult sau, uneori, fara sa cheltui nimic!

Flexibilitatea este cuvantul care descrie trendul de astazi in zona de beneficii. Lectii de ski, masaj, o camera de relaxare cu jocuri sunt, in prezent, doar cateva dintre ideile care inoveaza strategiile de compensatii si beneficii si, care, pana nu demult, nici macar nu erau luate in considerare.

Ele apar in topul companiilor din America apreciate pentru pachetele de compensatii si beneficii oferite, top realizat de Glassdoor si preluat de forbes.com.

Pe primul loc se afla Google care ofera numeroase beneficii printre care mese gratuite intreaga zi angajatilor (cu specialitati de restaurant), un salariu de baza mediu de 128.000 $ pentru inginerii de software, autobuze gratuite care sa transporte angajatii, biciclete gratuite pentru a circula in campus si o flota de masini electrice pentru deplasari in afara campusului, dar si un pachet de sanatate neobisnuit de mare care include chiar si operatiile pentru schimbarea de sex. De asemenea, Google pune la dispozitia oamenilor din organizatie fizioterapeuti si chiropractieni, programe de renuntare la fumat sau cursuri de gastronomie. Iar daca tot nu te-am uimit, in cazul in care un angajat Google a decedat, partenerul (sot/sotie sau concubin) primeste timp de 10 ani 50% din salariul celui decedat, iar fiecare copil primeste lunar 1000$ pana la varsta de 19 ani sau 23- in cazul in care este student la zi.

Facebook ocupa locul 3 in top in ceea ce priveste beneficiile, insa locul doi in ceea ce priveste salariul mediu de inceput pentru un inginer IT (120.000$). Aici angajatii primesc 3 mese gratuite pe zi, asigurare de sanatate platita in totalitate, 4 saptamani de vacanta pe an, curatatorie de haine gratuita, o zi dedicata doar jocurilor si distractiei, concediu platit pentru cei care devin parinti, precum si biciclete gratuite pe care sa le foloseasca in campus.

Alte companii renumite care se regasesc in top sunt: Adobe pe locul 4, T-Mobile pe 17, Microsoft pe 18, Pfizer pe 20, Procter&Gamble pe 23 sau E-Bay pe 25. (vezi lista completa aici).

 

Chiar daca nu o sa oferi prea curand tunsori gratuite si topogane interioare ca Google, lectii de yoga ca Twitter sau mese gratuite si curatatorii de haine ca Facebook si preferi sa ramai, inca, la “traditional”, ideea este sa devii mult mai flexibil in ceea ce priveste pachetele de beneficii pe care le oferi.

Lasa-i angajatului posibilitatea sa isi aleaga. Creeaza optiuni pentru el astfel incat sa simta ca tii cont de ceea ce el isi doreste. De exemplu, planul de sanatate poate contine fie un pachet de analize si vizite medicale, fie abonamente la sala sau spa, fie o vacanta anuala gratuita de care se vor bucura, cu siguranta, pasionatii de calatorii pe care ii cuceresti definitiv daca le dai si optiuni pentru destinatie in functie de hobby-urile lor (la sky, la mare, in scopuri culturale etc).

In zona de “traditional”, in topul beneficiilor care si-au dovedit succesul in randul angajatilor, realizat de expertii de la HR Grapevine sunt:

1. Un programul de lucru flexibil

Vrem nu vrem, trebuie sa ne adaptam la schimbarile care au loc atat in climatul economic, cat si in ceea ce priveste noile generatii de angajati. Avem nevoie de timp pentru a face si altceva in afara de munca iar acesta este un factor esential pentru sanatatea si echilibrul nostru fizic si mental. Vechea mentalitate “9 to 5” care s-a inradacinat in multe organizatii a inceput sa fie eliminata deoarece multe companii au inteles ca trebuie sa puna mai mult accent pe ceea ce livreaza angajatul, nu pe orele pe care le petrece la birou. Asadar, au oferit angajatilor lor toate instrumentele necesare pentru a lucra de acasa sau din orice alta parte doresc, respectandu-le astfel libertatea si timpul personal pe care l-ar fi pierdut facand lucruri inutile la birou sau stand in trafic.

2. Altfel de pachete de sanatate

Angajatorii au inceput sa fie din ce in ce mai preocupati de santatea mentala a angajatilor lor, aducand in pachetele de sanatate oferite acestora, pe langa beneficiile de baza, altele noi precum o linie telefonica speciala la capatul careia sa afla un specialist care sa ii ajute pe angajati in perioadele stres sau suprasolicitare, sau sedinte de masaj, yoga, meditatie etc.

3. Schimbarea “rolurilor” in ceea ce priveste renumeratia in vanzari

Mutarea vanzarilor din ce in ce mai mult in online sau prin intermediul call center-urilor a impus si schimbarea modului in care sunt renumerati profesionistii din domeniu. Acestia au asteptari salariale diferite de ce era pana acum, indiferent ca ne referim la nivel de specialisti sau executivi. Astfel, raportul dintre salariul de baza si comision a inceput sa se schimbe, evoluand de la 50%-50% catre 60%-40% si chiar 70%-30%. Companiile doresc oameni care sa performeze pe termen lung iar structura de comisioane lunare nu mai poate asigura acest lucru, de aceea ele cauta proaspat absolventi carora sa le ofere pachete salariale clare insotite de bonusuri anuale.

 

Vrei mai multe idei? Iti recomand cartile ”Getting Employees to Fall in Love With Your Company” scrisa de Jim Harris , ”1001 Ways to Reward Employees” de Bob Nelson si ”Care Packages For the Workplace” de Barbara Giant sau vino pe 16 octombrie la o noua editie HR Coffee ca sa discutam impreuna cu Margareta Mares, Stela Andrei, Mirela Minciu, Adriana Antonovici, Andreea Elefteriu si Simona Nicolaescu despre noutati cu privire la salarizare, strategii de reward, comp&ben, talent management, work-life balance si sa vedem care sunt predictiile pentru 2015.

Categorie

In prezent, sunt Online Content Manager al portalului LearningNetwork.ro. Trecutul nu... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.