fbpx Gandirea rationala si eficacitatea | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Gandirea rationala si eficacitatea

Gândirea rațională te ajută să-ți ții sub control subiectivismul și să găsești rapid soluții simple, ieftine și durabile preocupărilor tale. Abordarea rațională presupune folosirea unui proces deliberat de colectare, sortare, organizare, analizare a informațiilor și a unui sistem eficace de punere a întrebărilor și de gestionare a răspunsurilor.

Oamenii folosesc tehnicile specifice gândirii raționale pentru că acestea îi fac mai eficienți atât în context organizațional cât și la ei acasă unde ținerea sub control a sentimentelor negative, acțiunea în baza unor presupuneri neverificate, deciziile luate la nervi sau lipsa de transparență duc la conflicte care ar putea fi evitate cu ușurință.

Revenind pe tărâmul organizațional vedem mereu cum departamente ale aceleiași companii par că lucrează unul împotriva celuilalt în loc să colaboreze la atingerea țelului comun. Ne lovim de neînțelegeri între oameni sau de scurt circuite de comunicare ale informațiilor vitale, de agende ascunse sau de interese meschine și nu găsim cea mai fericită cale pentru a le depășii.

Deși compania își vede cumva de drumul ei, progresele obținute sunt departe de ce s-ar putea face dacă am reduce semnificativ risipa de timp, performanță și resurse. Iar viziunile factorilor de decizie, radical diferite, împiedică punerea în practică a celor mai productive inițiative strategice și operaționale.

Pentru că nimeni nu le știe pe toate importanța muncii în echipă crește pe zi ce trece, la fel ca și nevoia de a lucra și a produce rezultate de excepție alături de oameni cu specializări, caractere, credințe și idei fixe diferite. Putem atinge mai ușor această țintă atunci când există  un limbaj și un sistem comun de abordare a situațiilor cu care ne confruntăm.

Să trecem în revistă care sunt pașii pe care ar trebui să-i facem ca să vedem mai clar, să ne aliniem eforturile scopului dorit, să gestionăm complexitatea, să ne adaptăm, să comunicăm eficace și să folosim la maxim resursele aflate la îndemână:

Evaluarea situației înainte de a ne apuca să acționăm este adesea tratată superficial sau complet trecută cu vederea de către managerii zilelor noastre. Încă din preistorie conducătorii au făcut eforturi să înțeleagă ce li se întâmplă, să clarifice circumstanțele și să separe situațiile complexe în elementele lor componente înainte de a decide care e cea mai bună cale de acțiune. Cei care au reușit mereu să obțină rezultate excepționale au știut să stabilească priorități sau să delege sarcini celor calificați să le ducă la bun sfârșit. Ei și-au transmis clar așteptările, și-au responsabilizat coechipierii sau subordonații și au găsit ajutorul de care aveau nevoie ca să-și atingă țintele.

Înțelegerea relației dintre cauză și efect ne dezvăluie cum funcționează lumea în care trăim. Întrebăm ”de ce” încă de la cea mai fragedă vârstă pentru că simțim nevoia să ne explicăm ce ni se întâmplă și care sunt cauzele evenimentelor care ne influențează viață în bine sau rău. Progresul omenirii se datorează în mare măsură capacității de înțelegere a relației cauză/efect care ne-a ajutat să ne construim deliberat viitorul în loc să reacționăm aleatoriu și ineficient la loviturile neprevăzute. Analiza detaliată a disfuncțiilor din trecut te face să acumulezi experiența și cunoștințele necesare  creșterii și dezvoltării viitoare.

Capacitatea de a alege drumul cel mai bun și de a explica cum te-ai gândit într-o lume imperfectă în care ești nevoit să echilibrezi restricțiile și beneficiile este o floare rară. Decidem prea des folosind preponderent instinctul, luăm în calcul doar alternativele cele mai evidente și analizăm superficial sau deloc riscurile alegerii făcute. Astfel că, puși în situația de a da socoteală pentru consecințele deciziilor pe care le-am luat, ne vine greu să demonstrăm că am urmărit un scop legitim sau că am folosit criterii obiective de selecție.

Abilitatea de a anticipa ce ne aduce viitorul ne permite să nu fim luați prin surprindere de întâmplările nefericite și să profităm la maxim de oportunitățile pe care le-am văzut venind. Deși omul a luat mereu în calcul măsuri preventive sau semnale de alarmare contra nenorocirilor potențiale eficacitatea acestor acțiuni este oarecum redusă pentru că mulți nu văd dincolo de lungul nasului. Cel mai elocvent exemplu este al sătenilor care au furat pietrișul din digul ce le proteja localitatea împotriva inundațiilor (măsura preventivă), ca să-și facă alei pietruite în curte pe principiul că ”ce-i în mână nu-i minciună”.

Procesul de gândire rațională al cărui pași i-am descris pe scurt se poate învăța, exersa și transmite în organizații sub formă de bune practici care reduc cheltuielile, diminuează risipa, cresc performanța, motivarea și colaborarea productivă. El este aplicabil în orice tip de companie sau cultură.

În ceea ce-i privește pe oameni, cei mai mulți folosesc în mod natural tehnici de gândire rațională fără să fie neapărat eficienți. Cei care exersează această abordare și se străduiesc să-și facă vizibilă gândirea comunicându-și deschis îngrijorările, concluziile sau verificându-și majoritatea presupunerilor vor fi mai buni atât în rezolvarea temelor personale cât și ca membrii ai unui grup de lucru. Echipele care aplică constant procesele raționale de analiza și planificare reduc haosul, risipa, discuțiile irelevante, conflictele neproductive și îmbunătățesc semnificativ rata de valorificare a lecțiilor trecutului.

Te astept la cursul meu de Gândire rațională ca să planifici mai bine, să rezolvi probleme complexe, să iei decizii care să te mulțumească și să gestionezi eficace riscurile. Antreprenorii, specialiștii, managerii care vor participa la acest program vor găsi mult mai ușor soluții simple, ieftine și durabile preocupărilor care-i frământă.

 

Companie
Categorie

Călin Cavaleru este un consultant care livrează soluții practice, simple și durabile organizațiilor cu care lucrează prin... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.