Ghid de supravietuire in managementul de proiect
Dincolo de metodologia adoptata, de preocuparea de a aplica corect conceptele "hard", managementul de proiect nu inseamna altceva decat lucrul cu oamenii. Invatam management de proiect practicand, gresind, indreptand greseli, ridicandu‐ne si mergand mai departe! De aceea, iti propunem cateva principii simple de supravieturile, aplicabile in realitatea de zi cu zi in orice tip de proiect si industrie
1. Statisticile sugereaza ca majoritatea companiior deruleaza mai multe proiecte decat pot “duce”. Ca urmare, avem de a face cu schimbari ale prioritatilor pe masura ce proiectele incep sa aiba probleme si au nevoie de ajutor “jefuind” alte proiecte, rezultatul final fiind activitati care incep si se opresc fara a fi terminate. Unele companii au reusit sa‐si dubleze productivitatea prin simpla ierarhizare a importantei proiectelor!
2. Am putea spune ca managerul de proiect este acela care faciliteaza planificarea, executia, monitorizarea si controlul proiectului in asa fel incat acesta sa‐si atinga obiectivele. Noteaza cuvantul faciliteaza – intotdeauna exista tentatia de a planifica de unul singur
Daca procedezi asa, este ca si cum ti‐ai lega mainile si picioarele inaintea unei curse de alergare. Sunt doua motive: oamenii sunt foarte putin entuziasmati fata de un plan la care nu au participat. Ei presupun ca estimarile pe care le‐ai folosit sunt aproape sigur gresite in ceea ce‐i priveste si planul tau e plin de gafe de acest fel. In al doilea rand, nu poti sti totul despre un proiect complex si multidisciplinar, asa ca planul ar putea avea multe zone negre.
In ultima instanta, obiectivul nostru ca manageri de proiect este acela de a ne asigura ca proiectul nostru isi atinge toate obiectivele.
Asadar, a doua regula este aceea ca oamenii care vor executa activitatile proiectului trebuie sa participe activ la estimarea si planificarea lor.
3. Formeaza-ti o imagine clara asupra sperantelor/asteptarilor tuturor celor implicati in proiect si incearca sa le indeplinesti
Este perfect posibil ca si in cazul in care ai gestionat corect proiectul sa fii judecat negativ. Acest lucru se intampla pentru ca diferiti stakeholders au sperante sau asteptari diferite in ceea ce priveste proiectul si modul in care a fost condus – inclusiv cat de des ai comunicat cu ei, ce le‐ai comunicat, cum au fost tratati si asa mai departe.
Neintelegerea asteptarilor/sperantelor sau un management slab al acestora pot crea probleme mari!
4. Fii constient de realitatea "politica" din organizatia ta si creeaza-ti aliante
Iti place sau nu, orice activitate in cadrul organizatiei are o implicare "politica". Multi “tehnocrati” se plang de politica – vor ca ea sa dispara, dar asta nu se va intampla. Cel mai bun lucru pe care poti sa‐l faci este sa‐i faci fata cat de bine poti.
5. Spune clar ce vrei inainte de a cere
Fii extrem de clar in ceea ce iti doresti si cum il/o poti obtine. Trecerea prin viata cu obiective neclare va face viata neclara, atat ca individ cat si ca manager de proiect. Asa cum sugereaza matricea Gartner, avem nevoie de o viziune puternica si de abilitatea de executie pentru a deveni manageri de proiect adevarati.
Vino la cursul intensiv de Managementul proiectelor din 29-30 iunie pentru a dobandi abilitatile de baza pentru a gestiona orice tip de proiect.
Vei avea acces la expertiza de top si la informatie concentrata si aplicabila.