Identificarea punctelor forte ale angajatilor
Mulți manageri fac greșeala de a angaja pe cineva fără a lua în considerare neapărat punctele forte ale individului și merg pe premisa că “este bun la toate”, dar realitatea este că acesta nu va aduce un plus prea semnificativ, deoarece nu își va maximiza potențialul, de aceea este important să analizezi foarte bine persoana pe care dorești să o angajezi.
Cea mai buna modalitate prin care poți maximiza performanța echipei tale este să identifici punctele forte ale fiecărui membru al echipei tale. Înainte de a încerca să identifici punctele forte ale celorlalți, mai întâi de toate ar trebui să fii conștient de propriile tale abilități deoarece astfel vei putea să identifici mai ușor și abilitățile celorlalți membrii ai echipei.
Vei observa că va fi extrem de benefic la nivel personal, încât va avea ulterior un efect de impact asupra întregii echipe. De asemenea, dacă un angajat este conștient de competențele sale de bază, acest lucru îi va spori performanța și încrederea.
Cu toate acestea, angajații nu sunt întotdeauna conștienți de punctele lor forte. De aceea, un manager este cel mai în măsură să identifice calitățile angajaților săi, urmând ca apoi să le comunice și lor aceste informații.
În mod similar, dacă un angajat nu este conștient de atuurile sale, ca manager îi poți scoate în evidență aceste calități prin numirea unei sarcini care îi va permite să o folosească cu succes. Acest lucru îi va intensifica eficiența și productivitatea, deoarece va avea oportunitate să-și demonstreze punctele forte, sporindu-i totodată și încrederea în sine.
De asemenea, este important ca din când în când să verbalizați calitățile pe care le admiri la membrii echipei tale. Asigură-te că incluzi acțiunea sau comportamentul pe care l-ai observat atunci când complimentezi pe cineva. De exemplu, dacă un membru este un gânditor rapid, verbalizează echipei cât de impresionat ești de capacitatea membrului respectiv de a gândi rapid și menționeaza care sunt acțiunile specifice pe care le-ai observat.
Este important să acorzi o atenție deosebită angajaților tai, în special dacă sunt noi în echipă, pentru a înțelege punctele forte și punctele slabe ale fiecărui membru. Doar atunci când vezi cum interacționează cu oamenii în cadrul întâlnirilor, cum colaborează la proiecte și cum face prezentări, poți înțelege mai bine ce rol i se potrivește fiecărei persoane.
Uneori, managerii sunt atât de prinși în viziunea lor despre cum trebuie să fie un angajat la locul de muncă, încât pierd din vedere plusurile reale pe care le poate aduce acesta companiei, prin urmare abandonează preconcepțiile, permițându-ți să analizezi, să asculți și să evaluezi pe deplin omul din fața ta într-un mod care să îți dea posibilitatea să îi observi cu adevărat punctele forte.