Încrederea în sine a copilului tău începe cu tine
Modul în care părinții reacționează la stările emoționale ale copilului este foarte important încă de la cea mai mică vârstă a copilului. Dacă părinții sunt agitați și stresați, este mai probabil ca și copilul să fie agitat. Dacă sunt calmi și siguri pe ei, copilul se simte în siguranță. Copiii depind de părinți pentru a supraviețui și de aceea sunt foarte conectați la emoțiile lor. Cu cât suntem mai calmi în reacțiile față de copil, cu atât el devine mai capabil să-și gestioneze propriile emoții. Ca părinți avem însă momente în care suntem neliniştiţi, ne încruntăm, suntem tensionați, spunem lucruri nepotrivite, sau avem reacții nepotrivite.
Părinți perfect conectați cu copilul nu există. Conform studiilor suntem conectați la copil în proporție de maximum 30% din timp. Cu alte cuvinte, în celelalte 70 de procente din timp suntem suficient de detașați de copil încât să reacționăm nepotrivit sau insuficient la nevoile copilului. Copilul însă este conectat la stările noastre emoționale tot timpul. Fiecare reacție pe care o avem, exprimată conștient sau nu, este efectiv absorbită de copil, și folosită pentru a-şi crea o imagine despre lume și despre el însuși.
De aceea, a ne îmbunătăți abilitățile de părinte înseamnă a începe cu o mai buna înțelegere a propriei noastre persoane. Atunci când părintele se simte bine cu sine, transferă copilului această atitudine pozitivă. Se implică în activități, relaționează, oferă copilului suport de pe o poziție de încredere și siguranță. Acești părinți sunt mai capabili să ofere copilului atenția lor completă și să răspundă generos nevoilor copilului.
La celălalt pol se află părinții care nu se simt bine în pielea lor, care de asemenea extind această stare înspre copii. Gândurile negative pe care le au părinții despre ei înșiși pot duce la neglijare, respingere sau chiar ostilitate în relația cu copilul. Nu numai că acești părinți critică mult copilul, în același mod în care se critică pe sine, dar și oferă copilului un exemplu negativ în privința încrederii în sine. Cu cât cresc, copiii tind să preia percepțiile negative ale părinților și criticismul acestora și să le aplice la propria persoană și la lume în general.
Este esențial să fim atenți la exemplul pe care îl dăm copiilor. Ceea ce le spunem, ceea ce spunem despre ei și despre noi are o influență profundă asupra modului în care se percep. Cu cât suntem mai sănătoși emoțional și mai încrezători, cu atât mai puțin vom proiecta pe copil neîmplinirile sau greșelile noastre. Nu vom reacționa automat, vom identifica situațiile în care nu suntem cu adevărat conectați la copil, sau situațiile în care reacționăm nepotrivit.
Una din metodele prin care putem sprijini dezvoltarea sănătoasă a copilului şi încrederea pe care o are în sine este a „lucra” la propria noastră imagine de sine şi la starea pe care o avem. Iată câteva recomandări pe care le puteţi folosi în acest sens:
- Aveți grijă de propria dvs. stimă de sine. Copilul vede la dvs. că vă simțiți bine în pielea dvs., că vă acceptaţi aşa cum sunteţi, cu calităţi şi defecte, şi se simte în siguranţă când vă vede astfel. În general, relaţiile cu ceilalţi (deci şi cea cu copilul) se îmbunătăţesc atunci când ne simţim bine în pielea noastră, indiferent că trecem prin perioade mai bune sau mai dificile în viaţă.
- Fiți un model pentru copil arătându-i ce pași urmează să faceți pentru a rezolva o problemă, spuneți-le cum a fost în situațiile în care ați eșuat, sau în cele în care ați fi avut nevoie de mai multă încredere în dvs. Nu înseamnă să faceţi mereu comparaţii între ceea ce trăieşte sau face copilul şi ceea ce se întâmpla „pe vremea noastră”. Arătându-i copilului atât modul în care aţi rezolvat probleme cât şi cum aţi gestionat eşecuri, îi oferiţi o imagine realistă asupra provocărilor care îl vor aştepta şi pe el.
- Aveți grijă de dvs., faceți lucruri care vă plac și de care sunteți mândru. Astfel aveţi mai multe şanse să eliminaţi reacţiile care nu ajută relaţiei cu copilul – îngrijorarea, neliniştea, furia, frustrarea. Aceste stări sunt fireşti şi normale, dar trebuie echilibrate de lucrurile pe care le facem pentru a ne aduce confort si mulţumire. Aduceţi în viaţa dvs. cât mai multe momente pozitive, de satisfacţie, şi astfel veţi vedea relaţiile de familie din noi perspective.
- Petreceți timp separat cu partenerul, în mod regulat. O familie benefică pentru copil este una în care se păstrează importanţa tuturor relaţiilor, nu doar cea a relaţiei părinte-copil. Satisfacţiile pe care vi le oferă relaţia cu copilul nu înlocuiesc pe cele oferite de relaţia cu partenerul/partenera şi cu ceilalţi membri ai familiei şi nu vă îndeplinesc toate nevoile. Faceţi un bine copilului atunci când nu „sacrificaţi” pentru el relaţia de cuplu sau celelalte relaţii atât de necesare unei vieţi împlinite de adult.
- Găsiți timp pentru prietenii care vă sprijină și vă dau o stare bună. Copilul dvs. merită un părinte împlinit, care ştie să gestioneze relaţii cu ceilalţi, şi care găseşte satisfacţii în acestea, pentru că astfel învaţă şi el să iniţieze şi să menţină relaţii sociale.