Întrebările și atitudinea indicate pentru a găsi angajatul potrivit la locul potrivit
Omul potrivit la locul potrivit se spune. Și cât de adevărat se dovedește asta în toate aspectele vetii noastre! Iar munca nu face nici ea vreo excepție. Dimpotrivă! Se întâmplă adesea să credem că am găsit omul potrivit pentru un job ca, mai apoi, să ni se dovedească contrariul și să ne întrebăm ce am făcut greșit în selecția lui. Nimeni nu este magician și nu poate prevedea totul, însă ne putem apropia cât se poate de mult în selectarea persoanelor care se potrivesc cel mai bine unui job. Recrutarea este deopotrivă o știință exactă, cât și o artă. Combinate, pot crea o variantă cât se poate de funcțională și de optimă. Sfaturile de mai jos sperăm să vă fie de ajutor:
Pentru început, puteți folosi aceste întrebări comportamentele și competențele cărora le sunt adresate:
1. Adaptabilitate- Povestiți-mi despre o situație în care v-ați aflat într-o mare presiune din cauza numărului mare de cereri care vă solicitau timpul și atenția? Cum ați rezolvat situația?
2. Serviciul cu clienții- Povestiți-mi despre cel mai dificil client pe care l-ați întâlnit și cu care ați fost nevoit să lucrați? Cum ați gestionat situația?
3. Dependență- Povestiți-mi despre un moment în care ați avut dificultăți în a vă menține un angajament? Cum ați gestionat situația?
4. Etică- Descrieți o situație în care ați muncit cu cineva care nu v-a plăcut sau pe care nu l-ați respectat? Cum ați făcut față acestei relații?
5. Inițiativă- Povestiți-mi despre o oportunitate care vi s-a arătat, dar ați fost reticient în a vă asumă riscul? Ce ați făcut?
6. Abilități interpersonale- Povestiți-mi despre un moment în care ați avut un conflict serios cu un coleg? Cum ați gestionat situația?
7. Capacitatea de judecată- Povestiți-mi despre un moment în care ați fost nevoit să luați o decizie dificilă? Ce proces ați parcurs pentru a ajunge la decizie?
8. Leadership – Povestiți-mi despre un moment în care a trebuit să inspirați sau să energizati un individ sau un grup demotivat? Ce ați făcut și care a fost rezultatul?
9. Planificare & Organizare- Oferiți-mi un sumar al tehnicilor pe care le folosiți pentru a vă planifică și organiza munca? Descrieți cum aplicați una dintre aceste tehnici într-o situație specifică.
10. Munca de echipa- Povestiți-mi despre un moment în care a trebuit să lăsăți deoparte propriile interese sau priorități pentru interesul echipei?
Și nu uitați....
Atunci când evaluați candidații pentru job, întrebați-vă aceste 3 lucruri:
1. Pot face treaba? Au ei setul de abilități și competențe necesare pentru a face treaba?
2. Vor face ei treaba? Oamenii pot avea abilitățile necesare, însă să nu le placă ceea ce fac. Asta ține de motivație, așa că este cât se poate de indicat să le aflați pasiunile.
3. Se vor potrivi? Acest lucru este cel mai greu de determinat. Aici, este punctul în care chiar nu vreți să vă bazați doar pe instinct, căci, dacă îi plăceți, s-ar putea să fiți subiectivi. Potrivirile țin de caracteristicile indviduale, de valori și de modul în care acestea se potrivesc organizației. Puneți întrebări despre asta.
Bune practici la interviu:
⦁ Nu vă petreceți prima jumătate de ora descriind compania. Lăsați candidatul să facă asta. Prima întrebare ar putea fi: Spuneți-mi ce știți despre compania noastră?
⦁ Nu îi lăsăți să treacă peste dacă nu au răspunsul. Încurajați-i să vă spună ce le vine în minte.
⦁ Nu pierdeți timpul cerându-le să descrie fiecare informație din CV. Puteți, totuși, să îl folosiți precum o platformă care să vă ajute să aflați mai multe despre abilități și competențe.
⦁ Încercați să creați un raport confortabil.
⦁ Lăsăți timp candidatului să vă adreseze întrebări, fie în timpul conversației, fie la finalul interviului.
sursa: insperity