fbpx Intuitie si subtilitate in procesul de recrutare | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Intuitie si subtilitate in procesul de recrutare

“Este greu sa faci recrutare; este ca si cum ai cauta acul in carul cu fan. Nu poti afla suficiente lucruri intr-o ora de interviu. Asa ca, pana la urma, totul se rezuma de fapt la ce iti spune instinctul, intuitia. Ce simti legat de persoana din fata ta? Cum se poarta atunci cand este provocata? Eu ii intreb pe toti de ce ai venit aici?

Steve Jobs

Cand vine vorba de procesul de angajare fiecare manager se gandeste de ce anume este nevoie pentru ca nevoile organizatiei/ postului sa fie implinite. Astfel apar listele cu criterii.

Poate este nevoie de cineva care are deja peste cinci ani de experienta in domeniu si un MBA. Sau poate organizatia isi doreste pur si simplu candidatul perfect, cu o combinatie imposibila de cerinte adunate laolalta: ani buni de experienta eventual dobandita in timpul celor petrecuti pe bancile unor facultati de prestigiu pentru a avea cateva diplome si specializari la activ; entuziasm combinat cu o dedicatie onesta dar si cu un temperament echilibrat, continut etc.

Dar, cand se pune problema cu adevarat practic, se pare ca organizatia nu are nevoie de fapt de asa ceva. Recrutorii si managerii priceputi se uita pana la urma dincolo de chestiunile ce privesc descrierea postului respectiv chiar si cand criteriile sunt stabilite de ei insisi.  Dincolo de ce “se cere” oficial pentru binele organizatiei, acestia isi urmeaza instinctul, intuitia. Ei se conecteaza astfel la un alt nivel cu persoana care isi doreste acel post.

Aceasta este o chestiune de subtilitate care nu se poate invata. Unii au o inclinatie mai mare spre acest lucru, un fler emotional si social, o abilitate de a “citi” oamenii. Altii o au intr-o masura mult mai mica. Este insa ceva ce se poate imbunatati in timp si exersa. Dupa sute de interviuri recrutorul (sau managerul care angajeaza) isi ascuteste auzul, ajungand astfel sa capteze sensuri mai profunde printre cuvintele candidatului, si isi rafineaza vazul, reusind sa patrunda dincolo de eticheta, de imaginea ceruta de context.

Pe masura ce aceasta deprindere se rafineaza in timp, cei care fac recrutari se pot trezi surprinsi de faptul ca, de fapt, cele mai reusite angajari s-au bazat, intr-adevar, mai degraba pe instinct sau intuitie decat pe formalismul adecvarii la fisa postului.

Pentru ca ceea ce are special si util de oferit o persoana pentru un job sau altul iese la iveala datorita atentiei cu care este tratata la interviu si dibaciei de a manui intrebarile cu adevarat relevante.

 

(Traducere si adaptare de Irina-Gabriela Buda dupa http://www.business2community.com/human-resources/hiring-lessons-how-steve-jobs-legacy-is-influencing-recruiting-0283667)

Categorie

Deşi am la bază studii de filosofie, în ultimii doi ani m-am concentrat mai degrabă pe cele de training, în cadrul unui master al Facultăţii... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.