Învață să înveți- Folosirea miniprovocărilor și a minimotivațiilor
Totul devine simplu atunci când îți cunoști destinația și știi unde te afli, nu-i așa? Iar acest lucru se aplică și în învățare. Sau mai ales în învățare! Pentru a ajunge la scopul învățării sau destinația propusă, ai nevoie de un anumit număr de obiective setate și recunoscute care să te ajute să ajungi la destinație. Fără ele, sarcina de învățare ar putea părea descurajatoare, fapt care, inevitabil, conduce la amânare și, în final, la abandonul total.
Miniprovocarile fac ca activitatea de învățare să fie o activitate cu mult mai gestionabilă. Iar marele lor beneficiu este acela că pot fi legate de minimotivații. Așa, te poți recompensa pentru atingerea unui obiectiv.
Motivarea poate fi extrinsecă sau intrinsecă. Motivația extrinsecă poate consta, spre exemplu, în cumpărarea unui mic cadou, experimentarea unei experiențe sau, pur și simplu, câștigarea unei sume de bani de pe urma noii abilități dobândite.
Motivația intrinsecă face referire la atingerea unui set de obiective de unul singur și obținerea satisfacției de a le atinge. Spre exemplu, îți poți oferi un semn de realizare atunci când ai învățat 500 de cuvinte dintr-o limbă nouă.
Și, nu în ultimul rând, aplicațiile și gamificarea pot fi de o valoare extraordinară în stabilirea și fixarea miniprovocărilor și a minimotivațiilor. De aceea, este bine să profiți de tot ceea ce ele îți pot oferi în acest sens, folosindu-le la maximum pentru a învăța mai repede și mai bine.
Ce poți face:
- Identifică o serie de miniprovocări pentru a te ajuta să avansezi către scopul tău final. Țintește între 5 și 10 obiective, însă nu mai mult de atât. Nu este cazul să ai o listă nesfârșită de miniprovocări care te pot copleși. Cere sugestii, întreabă-i și pe partenerii tăi de învățare sau documentează-te pentru a te inspira pentru a găsi miniprovocări sau exerciții.
- Identifică o varietate cât mai largă de minimotivații. Cum te poți recompensa pe tine însuți în așa fel încât aceasta să te motiveze să îndeplinești sarcina de învățare? Tu știi mai bine decât oricine ce te motivează, așa că folosește această cunoaștere și aplic-o în cazul tău.
- Documentează-te și identifică aplicații și instrumente care pot fi folosite pentru autoevaluări și automăsurători, analize de date și gamificare în privința abilităților pe care le-ai dobândit.
sursa: skillsconverged.com