fbpx Învaţă să spui nu | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Învaţă să spui nu

Deseori este greu să spui nu. Fie că este vorba despre o sarcină în plus la serviciu sau de o favoare făcută celei mai bune prietene, alegi să spui că vei face lucrul acela şi te trezeşti copleşit/ă de toate mărunţişurile pe care nu le-ai putut refuza şi pe care acum nu le poţi duce la bun sfârşit. Nu poţi refuza din varii motive: teama de a dezamăgi, de a fi perceput/ă ca o persoană nepăsătoare sau de respingere ulterioară.

Dar ce s-ar întâmpla dacă ai învăţa să spui nu? Putinţa de a spune nu îţi va permite să te consolidezi ca individ şi să-ţi afirmi independenţa şi autenticitatea. Nu îl vei răni pe celălalt, dacă ştii cum sa spui nu.

Pentru a învăţa să spui nu, la nivelul subconştientului tău trebuie să urmezi câteva etape. Mai întâi trebuie să recunoşti că ai o slăbiciune şi nu poţi spune nu, să conştientizezi că îţi este dificil şi că trebuie remediată situaţia. Trebuie să te autoevaluezi şi să te înţelegi. De ce nu poţi spune nu? De ce te temi cel mai mult atunci când nu poţi refuza un lucru? Ce simţi atunci când nu poţi spune nu?

Următoarea etapă este să înlături presupunerile, ce s-ar putea întâmpla dacă  vei spune nu (de exemplu : „Nu o să mai aibă încredere în mine dacă spun nu“) şi să le transformi în gânduri alternative (de exemplu : „Poate că, dimpotrivă, va înţelege de ce am refuzat şi totul va fi bine“).

Etapa finală presupune să spui nu. Însă, fii tot timpul atent/ă la interlocutorul tău. Citeşte-i limbajul trupului şi verifică dacă a înţeles bine mesajul şi cum a reacţionat.  

Un exemplu de formulă prin care poţi spune nu fără să dezamăgeşti persoana de lângă tine şi fără să te simţi vinovată este: „Trebuie să te refuz, nu pot acum. Mi-ar plăcea tare mult, dar, din păcate, nu pot (oferă un motiv). Nu chiar acum, poate altă dată.“

Nu ai cum să dai greş dacă spui sincer ce gândeşti. Argumentează de ce refuzi. Iar, dacă la aceste argumente  ai o figură distantă specifică unei situaţii neplăcute, succesul este garantat! Politeţea rece are efect mereu, aşa că nu ezita să te foloseşti de ea.

Cel mai greu însă este să spui nu la serviciu. Ce se poate întâmpla dacă nu poţi spune nu la serviciu ?

Vei fi supraîncărcat/ă de sarcini, vei lucra peste program şi îţi vei neglija timpul liber. Vei ajunge acasă plin/ă de furie şi îţi vei vărsa amarul pe familie. Vei compromite astfel relaţiile care nu au nicio legătură cu profesia.

A doua zi o vei lua de la capăt şi nu vei refuza sarcinile de frică să nu îţi pierzi postul. Astfel vei intra într-o buclă infinită, iat viaţa ta va deveni o rutină zilnică.

Învaţă sa foloseşti formula „Vă înţeleg, dar... “. Această formulă ţine cont de punctul de vedere al interlocutorului tău, dar îl apără şi pe al tău. Fii ferm/ă şi sigur/ă pe tine!

Dacă vei lua atitudine şi vei avea curajul de a fi diferit/ă, vei putea avea control asupra vieţii tale şi te vei distanţa de ceea ce nu vrei să faci, ajungând astfel să-ţi atingi obiectivele.

Capacitatea de a spune nu îţi va simplifica existenţa, te va îndepărta de stres şi îţi va simplifica relaţiile cu cei din jur.

Ia atitudine începând de astăzi !

 


Categorie
Sunt studenta in anul 3 la Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Inginerie in Limbi Straine, sectia Calculatoare cu predare in... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.