fbpx Învățarea activă și metode de a o cultiva | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Învățarea activă și metode de a o cultiva

În prezent, mediul de învățare actual este unul mai dinamic ca oricând. A te adapta și a fi informat în privința celor mai eficiente și noi metode devine aproape imposibil. Tehnologia continuă să evolueze și, așa, și cei care învață, precum și metodologiile de învățare. De-acum, a ține pasul cu toate acestea este parte integrantă și de la sine înțeleasă pentru orice profesionist din L&D. Însă cea mai mare provocare pentru oricine din această branșă este aceea de a se adresa în mod efectiv nevoilor de învățare ale noii generații de cursanți. 
Aici, intervine traingul sau învățarea activă. Un concept care a apărut la începtul anilor '90 și, deși acoperă o varietate de abordări, punctul său central este acela al concentrării pe cursant. Direcția principala a învățării active este aceea de a pune responsabilitatea învățării chiar în mâinile cursanților înșiși. Adică exact opusul învățării pasive, în cazul căreia relația dintre cursant și instructor seamănă întrucâtva cu cea dintre ucenic și maestru. În acest caz, instructorul lecturează în timp ce studentul pur și simplu memorizează și asimilează. 
Pe de altă parte, metodele învățării active acordă rolul de facilitator instructorului și, în loc ca pur și simplu acesta să lectureze, el se comportă asemenea unui ghid. Rolul facilitatorului este acela de a-l învăța pe cursant să învețe de unul singur prin folosirea de diferite activități de training sau învățare activă. 

 

Te invităm să te alături celui mai inovativ și complex eveniment anual dedicat profesioniștilor în învățare și dezvoltare- Learning Network Festival

 

Avantaje dovedite de studii și cercetări:

- creșterea conținutului de cunoaștere pentru cursant
- dezvoltarea gândirii critice și cea pentru rezolvarea de probleme
- dezvoltarea gândirii creative
- dezvoltarea abilităților colaborative și interpersonale
- creșterea semnificativă a motivării și implicării cursanților și creșterea entuziasmului atât al instructorului, cât și al cursantului
- îmbunătățirea percepției și atitudinii cursantului față de cultura informării
În plus, extrem de important, trebuie să se știe și să se conștientizeze că formarea și cultivarea unui mediu care să valorifice metodele învățării active nu sunt doar responsabilitatea doar unui grup din organizații, cum ar fi departamentul de training de exemplu, ci necesită participarea activă și integrală a întregii organizații, de la CEO până la ultimul angajat.


Iată 10 idei pentru cultivarea învățării active bazate pe instrumenntele pe care actuala tehnologie ni le pune la dispoziție:

1. Clase virtuale colaborative 
2. Brainstorming și/ sau mind maps
3. Joc Scavenger Hunts
4. Joc de rol
5. Date și instrumente pentru rezolvarea de probleme
6. Grupuri de discuții online
7. Învățare prin predare
8. Tehnica Jigsaw
9. Modelul "clasei răsturnate"
10. Învățarea pe bază de joc

 


sursa: efronlearning.com

Companie
Categorie
Încă nu există conținut.

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.