fbpx L&D: Adevăr sau provocare cu Petre Bica | Learning Network Mergi la conţinutul principal

L&D: Adevăr sau provocare cu Petre Bica

Learning Network Festival este un eveniment de experimentare și învățare adresat specialiștilor L&D din companii. Trendul este de a pune accentul pe aspectul strategic pe care funcțiunea de L&D o are în organizație. În pregătirea Learning Network Festival  am stat de vorbă cu facilitatorii despre L&D în organizații și cariera în L&D. Ediția a V-a are tema Design. Delivery. Technology și se va desfășura în 26 - 28 septembrie la Teatrul Elisabeta din București. În finalul interviului fiecare facilitator ne spune dacă în Festival alege #adevăr sau #provocare - despre learning & development, desigur.

Cu ce gând vii anul acesta la Festival? Ce experiență propune workshopul/prezentarea ta?

Petre Bica: Transformarea digitala a organizatiilor provoaca din ce in ce mai mult functiunile de L&D din cadrul acestora. Integrarea solutiilor de Digital Learning in cadrul activitatii de instruire nu este un lucru usor pentru ca aceasta nu presupune doar aducerea si utilizarea unor noi instrumente ci implica intr-o mare masura o transformare personala profunda a membrilor echipei de L&D. Interventia mea la Festival isi doreste sa ofere un wake up call si un ghid al actiunilor cheie de urmat de catre companiile care au pornit deja in aceasta calatorie necesara.

Cum ai ajuns să lucrezi în acest domeniu? Ce sfat ți-ar fi fost util la începutul carierei?

Petre Bica: Inceputurile mele ca trainer au fost mai degraba o chestiune de conjunctura decat una de intentie. Am fost invitat in aceasta meserie de catre oameni care au vazut in mine potentialul. Primii ani au fost foarte abrubti, cu foarte putin ghidaj sau pregatire formala. La vremea aceea, cea mai importanta trasatura a unui trainer era “sa tina sala” sau, cu alte cuvinte, sa mentina treaz interesul cursantilor si sa stie sa se impuna. Dupa mai bine de 12 ani de instruire, consultanta si coaching tactic, uitandu-ma in urma, mi-as dori sa fi avut atunci sansa unui antrenament serios si a unui suport sustinut. As fi putut sa ajut mai multe persoane si organizatii cu expertiza mea de business, nefiind nevoit sa reinventez roata si sa trec prin fiecare lansare a noii ei versiuni.

În ce activități îți găsești inspirația?

Petre Bica: Sunt dependent de invatare si de sentimentul de uimire, de mirare. De aici imi iau inspiratia zilnic. Citesc, parcurg programe de E-learning, mesteresc la diferite tehnologii IT, intalnesc diferiti oameni interesanti si destepti in tara sau afara, imaginez si inventez solutii noi la probleme prezente sau viitoare.

Ce te face să te trezești dimineața și pe la ce oră?

Petre Bica: Obisnuiam sa ma culc la 3.00 si sa ma trezesc la 6.30. Ambele A.M. Dupa ce am citit cartea lui Matthew Walker, “Why we sleep?”, mi-am stricat iremediabil tabieturile: ma culc la 22.30 si deschid ochii la 7.00. Nu am nevoie de ceas desteptator, am un caine, doi copii si un plan ambitios de business care ii tin locul.

Ai un ritual pe care îl faci înainte de a te întâlni cu participanții la un curs sau eveniment?

Petre Bica: Da. O forma mai light de meditatie. Incerc sa vizualizez timp de 10-15 minute intreg parcursul interventiei, sa ma proiectez in sala atat cognitiv cat si emotional.

Dacă funcțiunea de L&D ar fi un animal, care ar fi? Dar un fel de mâncare?

Petre Bica: Pasarea aia mica care sare pe rinocer si il apara de ganganii. Pizza (in traducere libera, o shaorma cu de toate).

Adevar sau provocare? 

Petre Bica: Provocare. Intotdeauna.

 

Companie
Categorie

Petre Bica - Consultant 

Training ain’t Learning

Petre este trainer și consultant senior, expert în instruire... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.