fbpx Leadership-ul se invata la ORICE varsta | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Leadership-ul se invata la ORICE varsta

Dezvoltarea leadership-ului poate sa fie invatata la orice varsta, insa companiile asteapta mult prea mult pentru a face asta.

Majoritatea managerilor au parte pentru prima oara de un training de leadership abia in jurul varstei de 40 de ani. Aceasta este concluzia la care a ajuns Jack Zenger, CEO Zenger/Folkman, o companie de consultanta in leadership.

Conform celor de la Harvard Business Review ( blogs.hbr.org ) aceasta practica este, insa, gresita, iar managerii de resurse umane ar trebui sa reconsidere aceasta situatie.

Din cei 17.000 de lideri care au participat de-a lungul anilor la programul de leadership training dezvoltat de Zenger, majoritatea aveau in jur de 42 de ani. Mai mult de jumatate aveau intre 36 si 49 de ani, mai putin de 10% aveau sub 30 de ani si mai putin de 5%, sub 27. Varsta medie a sefilor era 33 de ani. Si, acestia ocupa pozitia timp de 9 ani. Daca nu participa la training-uri de leadership pana la 42 de ani, nu vor beneficia niciodata de acesta.

Cu ani in urma, Jack Zenger a fost implicat intr-o firma care a predat tehnici de leadership copiilor din clasa a treia si a patra. Acestia au inteles cu usurinta concepte precum importanta pastrarii increderii in colegi sau pericolele concentrarii pe personalitate. Din acest experiment, s-a descoperit ca nu este niciodata prea devreme sa inveti tehnici de leadership!

Un numar foarte mare de manageri, insa, practica leadership fara sa fi urmat vreun training, iar acest lucru ar trebui sa ii alarmeze pe managerii de resurse umane. Iata de ce.

Practica fara training duce la obiceiuri proaste

De exemplu, avem copii care au invatat sa schieze in copilarie, in timp ce noi am invatat abia la maturitate. Desigur, intructorii ne-au sugerat sa schiem pe partii de avansati cat inca mai suntem in forma, asta insemnand ca avem mai putin timp pentru antrenament, decat cei tineri. Am invatat mai greu si am deprins obiceiuri proaste, cum ar fi o pozitie gresita. Acelasi lucru se intampla si cu sefii carora nu le sunt dezvoltate calitatile de lider la timpul potrivit.

Practica este buna daca este facuta in mod corect

Daca muncesti ore in sir nu inseamna ca vei avea calitati extraordinare. De exemplu, daca iti place golful si vrei sa devii cat mai bun, esti tentat sa te antrenezi la fel, dar mai mult timp. Insa, daca formezi un cerc de cinci metri si te straduiesti ca mingile sa ajunga in proportie de 80% in cerc, vei reusi. Asta inseamna o practica productiva. Practica perfecta aduce performanta perfecta.

Tinerii sefi muncesc fara sa fie instruiti

Sefii conduc oamenii inca din prima zi de munca a acestora. De atunci se creeaza obiceiuri si atitudini. Nu ar fi in interesul organizatiei si al angajatilor ca interesele sa se formeze in momentul in care acestia sunt selectati pentru un loc de munca?

Tinerii sefi trebuie sa fie instruiti pentru a conduce bine oamenii din subordine

Jack Zenger a observant faptul ca se cheltuie multi bani si se depune mult efort pentru programe de dezvoltare a leadership-ului, si in ciuda acestui lucru, nu avem lideri mai buni. De ce se intampla acest lucru?

O parte din raspuns este legata de faptul ca asteptam prea mult pentru a dezvolta calitatile de lider ale sefilor. De ce facem asta?

Managerii de resurse umane trebuie sa inteleaga faptul ca “poti invata cainii batrani noi trucuri, dar daca ii inveti de cand sunt mici, este mult mai usor.”

Categorie
Sunt studenta in anul 3 la Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Inginerie in Limbi Straine, sectia Calculatoare cu predare in... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.