LECTIA DE LEADERSHIP DE LA STEVE JOBS
Pune in practica un model unic de leadership inspirat de la Steve Jobs
Steve Jobs este una dintre cele mai remarcabile personalitati ale secolului 21.
Acesta este fondatorul Apple, una dintre cele mai cunoscute brand-uri din domeniul IT si Pixar, studiourile de animatie care au creat Toy Story.
Printre produsele remarcabile ale lui Steve Jobs se afla: Macintosh (primul computer commercial, cu interfata grafica) iTunes (care a schimbat modul in care ascultam muzica), seria iPod, iPhone, care a culminat, in 2010, cu lansarea primei tablete iPad.
Vizionar si geniu creativ, Steve Jobs a atras admiratia a milioane de oameni, care l-au ales ca model de urmat.
Dupa moartea sa, au aparut diverse povesti despre inventivitatea sa, realizandu-se chiar si un film ce a facut ca milioane de oameni sa se indragosteasca de acest personaj si de modul sau de viata.
Concentreaza-ti energia pe dezvoltarea calitatilor, nu pe indreptarea defectelor
Conform forbes.com, Steve Jobs avea un model unic de leadership, pe care managerii (si nu numai) il pot pune in practica. El a lasat in urma sa o lectie valoroasa: dezvoltarea calitatilor te transforma intr-un lider extraordinar.
Mesajul sau catre orice lider a fost: “Identifica calitatile pe care le ai. Gaseste modalitati prin care sa le cresti si sa le pui in practica. Acestea te vor transforma intr-un lider extraordinar.”
Experienta arata ca marea majoritate a liderilor care au fost rugati sa creeze un plan de dezvoltare, au inceput prin a cauta care sunt greselile pe care le fac si au inceput de acolo. Acestia considerau ca pot sa devina mai buni daca repara greselile. Exact opusul stilului de leadership implementat de Steve Jobs.
Acesta nu sustinea ca liderii eficienti sunt cei fara defecte sau cei care sunt peste medie. Dimpotriva. Insa el considera ca un lider eficient este acela care se concentreaza pe dezvoltarea calitatilor sale, in loc de repararea defectelor. Straduieste-te sa micsorezi gandirea negativa, care te impiedica sa evoluezi. Urmand modelul de leadership al lui Jobs, trebuie sa gasesti 3-5 competente in care sa excelezi.
Daca, insa, doar indepartezi aceasta gandire fara sa iti dezvolti abilitatile, vei ajunge de pe un teren negativ la 0. De aceea este foarte important ca, odata identificate competentele care te pot pune in valoare, sa faci si tot posibilul sa le cresti.
Steve Jobs avea pasiune pentru produs. Insista pe simplitate si design elegant. Acesta era foarte preocupat de detalii, cand venea vorba de produs si de modul in care acesta era introdus pe piata. Avea idealuri bine stabilite si a impulsionat oamenii pentru a obtine mai mult decat au visat vreodata.
Oamenii isi vor aduce aminte de acest lider datorita calitatilor remarcabile pe care le detinea. Aceste calitati erau atat de solide, incat au umbrit intru totul defectele acestuia. Desi se spunea ca era arogant si instabil, si chiar ca si-a insusit ideile altora, calitatile sale au fost cele care l-au adus la acel nivel in cariera sa.
Lectia data de acesta ne poate indruma pe noi toti, nu numai pe cei aflati in pozitii de conducere. Intotdeauna este bine sa ne cunoastem punctele forte si abilitatile, dar si punctele slabe. Nu trebuie sa ne consumam energia in a ne focaliza pe lucrurile la care nu suntem buni sau pe defecte. Sa nu incercam sa ne reparam punctele slabe. Trebuie sa ne costruim o personalitate, un mod de a gandi pozitiv, lasand calitatile sa ne duca acolo unde ne dorim.