Lectii bune de la lideri rai: tehnica “George Costanza” in leadership
Ideea de “sef bun” si “sef rau” e relativa. E o eticheta pe care o punem, adesea, in functie de propriile noastre asteptari, valori, credinte, dar si in functie de modul in care comportamentul managerului respectiv ii influenteaza pe cei din jur. Pentru ca, intr-adevar, un lider este judecat in functie de comportamentul si deciziile pe care le ia si care ii influenteaza atat pe oamenii din echipa sa, cat si compania per ansamblu. Dar cat de “bune” sau “rele” sunt aceste decizii este, repet, o apreciere destul de subiectiva.
Odata lamurit acest aspect, trecem la pasul doi: ce poti face cand ai un sef rau sau vezi in jurul tau lideri care consideri ca se comporta gresit? In primul rand, NU incerca sa il schimbi. Oamenii isi schimba comportamentul doar daca vor, altfel te lupti cu morile de vant. Cel mult, ii poti oferi feedback (atentie, nu critici sau laude, ci FEEDBACK), insa cam asta e tot ce poti face pentru el... Mai departe e treaba lui.
In schimb, ai putea folosi experientele pe care le ai cu el pentru a invata ce sa faci si ce sa nu faci. Ia lucrurile bune, iar in cazul lucrurilor rele, fa opusul lor! Sfatul vine de la Dan McCarthy, expert in Management si Leadership si autor pentru management.about.com. El numeste aceasta “tehnica George Costanza in dezvoltarea leadershipului”. De ce? Pai, iti amintesti episodul din Seinfeld in care George are o revelatie ca tot ce face el este gresit si decide ca din acel moment sa faca exact opusul? Ti-l reamintesc:
[[{"fid":"3079","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"alt":"George Costanza Does The Opposite","class":"large media-element file-default"}}]]
Simplu, nu? Imita aspectele pozitive si fa opusul celor negative!
Este o metoda care are sens si care l-a ajutat pe McCarthy sa invete 10 lectii de leadership de la 10 tipuri de “sefi rai”. Iata care sunt acestea:
1. Seful care nu iese niciodata din birou: te invata cat de important e sa fii vizibil, sa comunici, sa te conectezi cu angajatii tai si sa ai intalniri unu-la-unu.
2. Seful care favorizeaza in mod evident: te invata importanta obiectivitatii in evaluarea performantei si acordarea recunoasterii si recompenselor sau promovarea in functie de rezultate bine meritate, nu in functie de cat de lingusitor este un angajat.
3. Seful care nu isi asuma niciodata responsabilitatea pentru esec sau greseli: importanta asumarii rapunderii si acceptarea vinei, fara a arata cu degetul la cei din jur.
4. Seful care face planuri bune, dar pe care nu le poate realiza: importanta acordarii atentie detaliilor, planificarii, managementului schimbarii, project managementului, previziunilor, fara a promite mai mult decat poti face.
5. Seful temperamental: importanta mentinerii calmului in situatii presante, fara a-ti lasa emotiile sa iti afecteze judecata, si tratarii celor din jur cu respect.
6. Seful care barfeste: importanta discretiei si confidentialitatii, fara a vorbi despre proprii angajati sau colegi si fara a raspandi zvonuri.
7. Seful “pensionat la locul de munca”: importanta de a fi mereu energic, pozitiv, competitiv si mentinerea aparentelor si a unei stari psihice excelente.
8. Seful care stie TOT: importanta ascultarii active, fiind deschis spre invatare, fara a simti mereu nevoia sa “adaugi valoare” ideilor celor din jur, dar si importanta acordarii acestora sansa de a descoperi singuri.
9. Seful lipsit de etica: importanta de a face mereu ceea ce este corect chiar daca nu te vede nimeni. In loc sa te intrebi “pot sa scap daca fac asta?” sau “cine o sa stie ca am facut asta?” intreaba-te “M-as simti bine daca decizia mea ar fi facuta publica tuturor celor din companie?”.
10. Seful care... strica cheful: importanta de a fi constient de efectul pe care il ai ca lider asupra angajatilor tai prin actiunile pe care le faci, prin cuvintele pe care le spui si, mai ales, prin reactiile pe care le ai la sugestiile, realizarile sau grijile lor. Liderii stiu importanta gestionarii energiei: energizeaza-ti oamenii, nu ii “dezumfla”.
Incearca si tu tehnica aceasta o saptamana si vezi ce lectii valoroase primesti din aceasta experienta!