LEGO® SERIOUS PLAY® - "joaca serioasă"
Mediul de afaceri a devenit din ce în ce mai complex, mai volatil, mai ambiguu și mai incert. Iar “joaca" reprezintă modul nostru firesc de a ne adapta și a ne dezvolta noi abilități. Tot "joaca" este cea care ne pregătește pentru necunoscut și ne deschide către noi oportunități. Si tot ea ne ajută să ne adaptăm, să devenim rezilienți și să ne deschidem spre noi orizonturi. Exact acele calități pe care ne-am dori să le aducem în sala de sedințe, spunea foarte inspirat psihiatrul american Stuart Brown.
Astfel, LEGO®, una dintre cele mai îndrăgite jucării pentru copii, a intrat în Boardrooms. Oameni “în toată firea”, inclusiv executivi, se joacă în mod deliberat (Serious Play) pentru a descoperi soluții la provocările cu care se confruntă în ziua de azi organizațiile.
De ce LEGO® SERIOUS PLAY® ?
Majoritatea organizațiilor din ziua de azi concurează și colaborează în sisteme complexe adaptive cu proprietăți emergente. Asta înseamnă că nu putem prezice măsura în care o singură modificare poate schimba configurația întregului sistem. Astfel de schimbări sunt dinamice, neprevăzute, iar LEGO® SERIOUS PLAY® este o metodă adecvată strategiilor emergente, sprijinind organizațiile să facă față schimbărilor neașteptate ale mediului de afaceri.
Descoperă aici când și cum poți obține certificarea LEGO® SERIOUS PLAY®
Cum funcționează LEGO® SERIOUS PLAY® ?
LEGO® SERIOUS PLAY® este un instrument de leadership participativ, utilizat în organizații pentru a găsi răspunsuri la problemele complexe cu care se confruntă și pentru identificarea acelor principii care să le ghideze în procesul de luare a unor decizii înțelepte în această lume VUCA (Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous).
De aceea, LEGO® SERIOUS PLAY® presupune atât ieșiri succesive din zona de confort, cât și lărgirea treptată a zonei de confort, urmată de accesarea stării psihologice de flux - manifestată prin inspirație, concentrare mentală extraordinară și pasiune în ceea ce faci.
“Jocul sculptează creierul uman”, mai spunea psihiatrul american Stuart Brown.
Numeroase cercetări științifice au arătat deja importanța jocului în stimularea creativităţii, în facilitarea procesului de învățare sau în identificarea unor soluții eficiente la probleme organizaționale complexe. Cu LEGO® SERIOUS PLAY®, joaca ne dezvăluie noi contexte, prin intermediul cărora putem explora schimbarea realităţii într-o manieră lipsită de riscuri şi într-o stare de libertate totală în raport cu rezultatele obţinute.
Joaca ne eliberează de greşeli, facilitează procesul de modelare în afaceri, ne permite să observăm schimbările generate în timp real şi să descoperim noi opinii şi soluţii.
Joaca ne scoate din zona de confort fără ca măcar să ne dăm seama, pentru că are puterea de a anula presiunea ce însoţeşte, în mod firesc, extinderea zonei de confort în plan real.
Joaca e catalizatorul, rezultatul este muncă asiduă
În toate atelierele bazate pe LEGO® SERIOUS PLAY®, joaca este catalizatorul. Este acel ingredient care deschide mințile și inimile participanților, conducându-i la descoperiri surprinzătoare. Geniul jocului constă în facilitarea creării unor noi combinații cognitive - în plan imaginar. Iar astfel, descoperim ceea ce funcționează în plan real. Mare parte din eficiența noastră demonstrată în business vine din imaginarea repetată a unor posibile scenarii pe o temă dată. Așa se face că, prin joc, ne pregătim să facem față cu brio oricărei situații reale cu care ne-am putea confrunta.
În plus, joaca serioasă susține formarea memoriei pe termen lung. Intensitatea momentelor de joacă este cea care le dă persistență, ajutând participanții să stocheze experiențele mult dincolo de încărcătura momentului.
În cadrul atelierelor ce au la bază LEGO® SERIOUS PLAY®, piesele LEGO® permit crearea unui număr infinit de combinații și modele, reprezentând un mediu de lucru deopotrivă fertil și versatil, care facilitează forțarea limitelor imaginației și rezolvarea de probleme complexe.
În plus, reprezintă un suport excelent pentru gândirea în 3 dimensiuni. Ochii noștri colectează doar date 2 D. Input-urile milioanelor de nervi optici ajung la cortexul vizual, unde are loc asamblarea informației în 3 dimensiuni.
Când ne folosim mâinile, lucrând cu piese LEGO®, operăm direct în 3D, creierul nu mai face niciun efort să translateze din 2D în 3D. Astfel, găsim soluții mai ușor, conectăm mai bine informațiile și identificăm noi sensuri. Cu siguranță, vă amintiți Homunculusul cortical, acea reprezentare grotescă a corpului uman la nivelul scoarței cerebrale!