Mai simplu, cu mai multă tihnă.
Da. Este din nou acea perioadă din an! Probabil că și tu, ca mulți dintre noi de altfel, te întrebi mai mult sau mai puțin retoric, însă cu siguranță cu multă mirare: cum a trecut atât de repede anul? Și pe cât de frumoasă este această perioadă, pe atât este ea de aglomerată. Iar între goana tipică acestui moment, între pregătiri de sărbătoare și termenele limită de la muncă, între planuri de încheiat și altele de stabilit și de început și printre listele lungi de "n" lucruri de făcut, să nu uităm totuși că această perioadă este destinată bucuriei și acelei tihni specifice la care am tot visat restul de 11 luni ale anului. Rămâne ca fiecare să își evalueze anul care se sfârșește și să își pregătească rezoluțiile pentru noul an, însă prioritatea ar trebui să rămână aceea de a ne găsi liniștea și veselia unei perioade fără de egal. Și cum între a spune și a face este cale foarte lungă uneori, cred că pentru azi nu ne-ar lipsi câteva ponturi pe care sigur le știi și tu, dar nu ar strică să ți le reamintești și, pe cât posibil, să le ai tot timpul în atenție.
Astfel, în ritm de veseli clopoței, lumini și colinde de tot felul, iată ghidul unor sărbători mai simple, dar cu mult mai tihnite:
Timpul pentru tine este la fel de important de trecut pe listă și planificat ca orice alt lucru. Ia-ți timpul de care ai nevoie pentru a te bucura.
Exact. Îmi dau seama că ai planificat totul legat de sărbători și cu aceeași atenție monitorizezi calendarul de muncă. Iar oricât ar suna de ciudat, este important ca aceeași atenție și dedicare să le oferi și momentelor dedicate exclusiv ție. Și cu cât o faci mai din timp, cu atât mai bine! Singura regulă este doar aceea de a nu omite aceste momente, considerându-le mai puțin importante decât lista de cumpărături sau de sarcini de la muncă. Nici nu închipui cât de mult bine îți faci rezervând anumite ore din zi sau din săptămâni ție și numai ție. Ar fi păcat ca după această perioadă să te trezeșți spunându-ți cu aceeași uimire: nici nu știu când au trecut sărbătorile!?! Ocupați suntem mereu, însă important este să nu uităm mai ales acum să ne și bucurăm. Așa că bucură-te până și de cel mai mic lucru și, mai ales, trăiește în prezent într-unele dintre cele mai frumoase clipe din an.
Fixează un buget. Respectă-l!
Cine nu cheltuie prea mult de sărbători ori se numește Scrooge, ori trăiește izolat pe vreun vârf înalt de munte. Iar cheltuielile vin la pachet cu stres, stresul provoacă lipsa chefului de a sărbători și, uite așa, un ditamai pachetul cu tot cu funda de rigoare numai bun de tipul "așa nu". Soluția? Eliminarea oricăror dezordini financiare și, în special, eliminarea scuzei "lasă, doar de data asta." Fixează-ți clar un buget pentru tot ce ai de făcut și, sub nicio formă, nu îl depăși. Și, mai important, nu cădea pradă curentului tipic acestor momente în care cumpărăturile, oricât, oricum și orice sunt asimilate bucuriei și bunăstării. Este vital pentru starea ta de bine. Atât pentru sărbători, cât și după, căci, se știe, mai sunt cumpărături de făcut și-atunci.
Poți spune "nu". Este recomandat să spui și "nu".
Iar aceasta nu te va transforma în Grinch. Ci doar într-o persoană care-și cunoaște și respectă limitele și este conștientă că nu trebuie să accepte orice doar pentru a fi plăcută și acceptată sau sperând că așa îi poate mulțumi mai mult pe ceilalți. Nu trebuie să participi la toate evenimentele acestei perioade, nici să ajuți pe toată lumea și nici să accepți toate invitațiile. Da. Este sezonul lui "fii mai bun", însă asta nu implică "fii bun cu toți, mai puțin cu tine". Fă-ți ordine în priorități și planuri, fie că sunt cu prietenii, familia sau doar cu tine. Planul este să te bucuri cu adevărat, nu doar formal și nici să termini aceste sărbători mai extenuat de la atâtea sforțări decât le-ai început.
Realismul mult aduce.
Vorbeam mai devreme de rezoluțiile pentru noul an. Unul dintre cele mai mari avantaje în a-ți simplifica viața este acela că poți face spațiu pentu ce contează cu adevărat pentru tine și viața ta. Astfel, începe prin ce contează la modul real și palpabil pentru tine și stabilește nu mai mult de 3 scopuri care sunt cele mai importante și pline de sens, însă ai grijă ca ele să fie realiste și tangibile, astfel încât să le poți atinge în anul care vine, fără să te frustrezi sau să devii un fel Don Quijote în căutarea celor mai utopice scopuri.
Iar acum...
Oprește-te din goană. Respiră adânc și întreabă-te când a fost ultima dată când te-ai bucurat cu adevărat de aceste momente. Trăiește în prezent și bucură-te de tot ce are acesta de oferit.
Sărbători cu mult bine îți doresc!