fbpx Mentorship-ul si cum sa gasesti cei mai buni mentori in cariera | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Mentorship-ul si cum sa gasesti cei mai buni mentori in cariera

Interviurile de recrutare sunt un bun prilej pentru a afla de ce unii candidatii vor sa plece de la un loc de munca si sunt dornici sa gaseasca job-ul ideal. Motivatia lor: Nu mi-am gasit mentorul sau imi caut mentorul, nu era chimie, de aceea nu ma simteam motivat la fostul loc de munca.
Mentorship-ul implica intuitie, tactica, afirmare si abilitatea de a descoperi oamenii de langa tine. 

De ce avem nevoie de mentorship
Conceptul a devenit cunoscut in cercurile antreprenoriale si s-a extins la angajatii care lucreaza in echipe. Prin natura psihologica ai nevoie de un model, de o persoana care a avut acelasi parcurs profesional ca tine, de varsta apropiata, dispusa sa-ti spuna ce greseli sa eviti sau din contra sa-ti spuna ce experiente sa traiesti pentru a deveni un bun profesionist. Este important sa descoperi o persoana din cercurile apropiate de colegi, prieteni care iti intelege si valorifica pasiunile. Este acea persoana care te va ajuta cu un contact sau va intermedia o relatie pentru tine. Cel mai important aspect in acceptatrea mentorship-ului este sa contientizezi ca nu poti face totul singur, ai nevoie de consiliere si de expertiza. 

1. Nu incerca sa gasesti mentori straini!
Pentru a gasi mentori demni de toata admiratia nu trebuie sa aplezi la straini. In cartea Lean In, Sheryl Sandberg (COO la Facebook) prezinta povestea unui pui de pasare care iese din ou intr-un cuib gol si isi cauta mama. Puiul intreaba pe oricine vede (o pisică, o găină, o vacă) daca vreuna dintre ele este mama lui. Raspunsul este de fiecare data: Nu! Aceeasi situatie este si in cazul unui profesionist care intreaba un strain: Ai vrea sa fii mentorul meu?
Atunci cand pui aceasta intrebare, raspunsul va fi cel mai probabil unul negativ. 
Atunci cand iti gasesti mentorul, situatia e atat de evidenta incat nu trebuie sa mai intrebi. 
Gasesti mentori grozavi printre oamenii alaturi de care lucrezi si care te inspira in  fiecare zi. Trebuie sa fie oameni care te cunosc, carora le-ai demonstrat potentialul tau, care stiu cum actionezi, cum comunici. Cel mai important este ca acesti oameni sa aiba incredere in tine.  De asemenea, trebuie sa creada ca feedback-ul si input-ul lor este valoros si folositor pentru tine. 
De ce primesti refuzuri pentru mentorship? Pentru ca nu ai o relatie cu persoana respectiva, prin urmare nu are incredere in tine, nu stie cum vei reactiona si daca este ok sa investeasca timp in relatia cu tine. 

2. Fii o persoana dorita pentru mentorship 
Prin atitudinea ta, arata ca esti dornic sa inveti, sa evoluezi, sa afli lucruri noi si te implici in proiecte. Fii activ in cariera si demonstreaza ca esti cel mai bun in ceea ce faci, mereu creativ, cu gandire out of the box. 
Promoveaza succesul membrilor echipei, arata deschidere si generozitate pentru a castiga respectul mentorilor care iti vor da insight-uri valoroase pentru a continua pe o linie ascendenta. 

3. Evita oamenii care te controleaza
Fie ca sunt colegi sau manageri, nu te vor ajuta sa te dezvolti si sa avansezi in cariera, din contra vor vrea sa-ti impuna stilul lor de lucru si sa te controleze pana la pierderea increderii in fortele proprii.

4. Admir un strain, vreau sa fie mentorul meu
Nu il ruga sa-ti fie mentor, urmareste-i activitatea in online, comenteaza pe blogul sau, share-uieste postarile sale, recomanda-i un client/furnizor bun. Ofera perspectiva ta, experienta si resursele si arata ca esti un profesionist dornic de invatare si schimb de experienta. Este primul pas spre mentorship. 

5. Fa-ti timp pentru socializare
Atunci cand ai mentorul tau, pastreaza relatia, invita-l la un pranz sau la o cafea. Este cel mai bun mod pentru a vorbi despre calitatile voastre, pentru a stabili proiecte si intalniri productive. 

6. Ia in considerare chiar si competitorii 
Nu este vorba de competitorii directi. De exemplu, daca activezi in domeniul vanzarilor de mobila, cineva care vinde apartamente iti poate oferi cateva insight-uri valoroase despre cum sa convingi clientii sa faca o achizitie pe termen lung. Cele mai valoaroase sunt sfaturile de la mentori care au pornit de la 0 si acum conduc afaceri mari. 

7. Fii un mentor la randul tau!
Cu siguranta in cariera ai intalnit si anti-modele care te-au determinat sa schimbi, job-ul, perspectiva si abordarea asupra task-urilor. Chiar si de la aceste persoane ai invatat lucruri utile. In timp ce iti cauti mentorul, fii tu, la randul tau, un mentor pentru colegi, sharing-ul de informatii si de experiente este foarte valoros prin aceasta deschidere. Invata sa asculti oamenii si sa le povestesti ce greseli ai facut in cariera, oferind indrumari nu pentru depasirea obstacolelor, ci pentru un drum mai bun decat cel ales de tine. Adevaratii profesionisti te vor recomanda, iar mentorship-ul va fi o relatie win-win. 
Citeste si alte articole despre mentori in cariera pe site-ul www.recrutaresiselectie.ro 
Iti recomandam: http://www.recrutaresiselectie.ro/article/career-shadowing-special-pentru-primii-pasi-in-cariera/ 

Categorie
Steluta Nastase

Steluta Nastase – Online Marketing Specialist ABC Human Capital/ Recrutare si Selectie

Am ales un job pe care il... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.