fbpx Metodologia JET (Job Evaluation Tool) | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Metodologia JET (Job Evaluation Tool)

JET este un sistem de analiza a muncii (postului) conceput pentru a identifica caracteristicile personale si competentele cerute de diferite locuri de munca. Analiza muncii (postului) este procesul formal de identificare a continutului unui loc de munca si a cerintelor acestuia cu privire la activitatile implicate si atributele necesare pentru a efectua munca. In functie de specificul lui, fiecare loc de munca necesita o suita de caracteristici de personalitate si competente pentru a obtine performanta. Analiza muncii este un proces de baza ce ar trebui sa stea la baza tuturor proceselor de selectie sau de dezvoltare.

Scopul  analizei muncii este acela de a oferi organizatiilor informatii care ajuta la determinarea profilului angajatilor care se potrivesc cel mai bine cu locuri de munca specifice. Pe baza acestor informatii se poate stabili un proces de selectie riguros si eficient, bazat doar pe criterii relevante pentru performanta in munca, sa obtina o harta a competentelor necesare pentru a obtine performanta si o directie clara a ceea ce trebuie dezvoltat la angajatii existenti.

JET, instrumentul de evaluare a posturilor Hogan urmareste patru elemente:

Caracteristicile comportamentale necesare pentru performanta – identifica acele atribute personale cheie necesare pentru a executa cu succes cerintele postului si gradul in care aceste caracteristici imbunatatesc performanta in postul respectiv.

Caracteristicile comportamentale care pot  impiedica atingerea performantei – identifica caracteristicile personale care ar putea sa inhibe performanta in postul respectiv.

Caracteristicile motivationale necesare pentru un post – identifica factorii cheie motivationali, valorile si preferintele care definesc climatul ideal pentru un anumit grup de lucru.

Competenele necesare pentru performanta ridicata – identifica competentele critice pentru performanta pe o anumita categorie de locuri de munca. Aceasta serveste si pentru validarea modelelor de competenta organizationala existente.

Analiza muncii (postului)  este un prim pas crucial pentru a ajuta organizatiile sa selecteze si sa dezvolte angajatii lor, in scopul de a maximiza performanta. JET este un instrument de analiza muncii (postului) special conceput pentru a fi utilizat impreuna cu instrumentele Hogan Assessments.  Legatura dintre cele doua metode asigura aliniera perfecta intre cerintele unui post si caracteristicile necesare pentru a face fata cu succes (performanta ridicata) ale ocupantului postului respectiv.  Utilizate impreuna, se pot asigura procese eficiente de resurse umane cu un ROI ridicat.

Articol preluat de pe www.hart.ro 

Categorie

Cu interese in domeniul psihologiei aplicate, in special in zona psihodiagnosticului si psihometriei, este Product Manager in cadrul... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.