fbpx Modificari pentru Codul Muncii in 2014 si 2015 | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Modificari pentru Codul Muncii in 2014 si 2015

Concediul de odihna este prioritar in 2015, iar perioada sa trebuie respectata de angajatori chiar si in cazul incapacitatii temporare de
munca a angajatilor. Noul An aduce si salarii mai mari, Ministerul Muncii a anuntat deja doua majorari pentru salariul minim.

Iata cele mai importante modificari in Codul Muncii in 2014 si 2015:

Concediul de odihna
In articolul 145, alineatul 2 din Codul Muncii se mentioneza ca durata efectiva a concediului de odihna se stabileste in contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor de munca aplicabile. Alineatele (4) – (6) aduc o noutate care ii favorizeaza pe angajati: in stabilierea concediului de odihna, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate se considera perioade de activitate prestata. Asadar, te vei bucura de zile de concediu asa cum ti-ai planificat.

Legea tichetelor de cresa
Daca decizi sa te intorci mai devreme la serviciu fara a beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului (oferite pana la 2 ani), statul iti acorda, mai nou, tichete de cresa. Legea a intrat in vigoare in 2006, dar abia anul acesta a fost dat ordinul de ministru 699/2014 conform caruia parintii care au copii cu varste cuprinse intre 0 si 3 ani si nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului cu varsta de pana la 2 ani, pot beneficia lunar de tichete de cresa cu valoare de 430 de lei.

Cresc salariile pentru angajatii din sistemul medical
Din 1 ianuarie 2015, angajatii din cadrul sistemului public sanitar si cel de asistenta sociala vor beneficia de majorarea cu 100 lei a salariului de baza. Guvernul Romaniei a aprobat pe 4 noiembrie 2014 Ordonanta de Urgenta privind salarizarea personalului din cadrul sistemului public sanitar si sistemului public de asistenta sociala in 2015.

Salariul minim pe economie va creste in 2015
Salariul minim pe economie va creste cu peste 8% la inceputul anului viitor. Cel mai mic salariu brut va fi marit de la 900, la 975 de lei si va fi prevazut in Codul Muncii. O a doua transa de marire este planificata pentru luna iulie 2015, cand salariul minim va ajunge la 1050 de lei. Aceste mariri au fost anuntate de ministrul Muncii, Rovana Plumb in luna octombrie.

Articol preluat de pe recrutaresiselectie.ro
 

Categorie
Steluta Nastase

Steluta Nastase – Online Marketing Specialist ABC Human Capital/ Recrutare si Selectie

Am ales un job pe care il... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.