fbpx O mica reflectie asupra obsesiei si tiraniei succesului | Learning Network Mergi la conţinutul principal

O mica reflectie asupra obsesiei si tiraniei succesului

Este imposibil ca intr-o zi sa nu vedem, sa nu auzim sau sa nu folosim cel putin o data cuvantul succes. Iar presiunea si obsesia de a fi ”de succes” sunt peste tot.

Ni se arata in continuu si urmarim la randul nostru oameni catalogati ca fiind de succes. Raspandim si memoram citate, retete si ne raportam la acestea, masurandu-ne zilnic cati centimetri am mai avansat pe drumul catre destinatia numita succes. O destinatie care, insa, pare sa isi tot schimbe coordonatele.

Si nu e de mirare ca titulatura de ratat este la fel de uzitata ca si cea de om de succes. Tineri care implinesc 20, 25, 30 de ani se simt ratati pentru ca, pana la varsta aceea, nu au reusit sa faca ”n” lucruri conform graficului de succes setat si agreat la nivel mondial. Si, odata cu inaintarea in varsta, standardele si cerintele cresc din ce in ce mai mult, goana dupa acelasi succes devine si mai furibunda, iar tu te transformi intr-un fel de Don Quijote in aventura sa catre…succes (?)

Atingem o pozitie profesionala buna. Presiunea creste cu atat mai mult si succesul de azi se transforma rapid in normalitate si fixeaza obligatoriu o alta treapta de succes de atins. Avem un anumit nivel social si financiar. Succes. Insa incomplet. Avem un standard de viata considerat de succes. Oare, devine asta suficient cat sa ne creeze o baza de satisfactie si de implinire, in asa fel incat presiunea sa scada si noi sa urmarim apoi succesul nu ca pe o tinta care ”trebuie” atinsa, ci doar ca pe o optiune strict personala?

Da. Este in natura umana sa aiba aspiratii, sa-si doreasca sa evolueze si sa ajunga repede nemultumit de ceea ce acum putina vreme considera a fi o culme.

Insa, cumva, nu cred ca acesta este raspunsul care ne poate asigura acea stare de bine de croaziera pe care, sa fim seriosi, cine nu si-o doreste?

Evident, la modul general, definitia succesului priveste mai mult raportari externe bazate pe cutume si modele sociale, decat raportari interioare. Cu totii, avem valori si aspiratii unice. Cum facem insa sa le armonizam cu acele valori si aspiratii ce ni se impun?

Si spun impun pentru ca, in definitiv, ce inseamna succesul?

Si cum facem sa ajungem la propriul nostru succes? Cel care poate nu inseamna sa ai bani, o masina scumpa, haine de firma, recunoastere la scara mondiala sau sa devii urmatorul mare inventator sau cel mai bogat om al planetei?

A avea o viata de succes reprezinta unul dintre cele mai....citeste mai departe

Pe noi, The Wisery, ne poti gasi si aici sau aici.

Categorie
Încă nu există conținut.

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.