fbpx O minunata lectie despre altruism, valori si responsabilitate. Cu Stefan Palarie | Learning Network Mergi la conţinutul principal

O minunata lectie despre altruism, valori si responsabilitate. Cu Stefan Palarie

Crede ca educarea tinerei generatii este cel mai important si viabil proiect al oricarei societati. Multi credem asta. Insa, diferenta este ca el si face ceva in privinta asta! In 2009, Stefan Palarie (Presedinte Scoala de Valori) a inceput sa stranga in jurul sau oameni care visau la fel ca el si i-a convins ca impreuna pot schimba ceva. Avea o cariera frumoasa si un job excelent: era asociat al unei firme de consultanta si training importante – Interact. Dar a renuntat la tot pentru un... ONG. Timp de doi ani a venit cu bani de acasa si a muncit mai mult decat ar fi muncit in orice multinationala. Si a reusit! Astazi, Scoala de Valori este unul dintre cele mai importante ONG-uri din Romania ce se adreseaza elevilor de liceu. Peste 10,000 de elevi au trecut prin “mainile” lui Stefan si ale echipei din care face parte. Tot atatea zambete si lectii de viata pentru niste tineri care vor schimba viitorul tarii noastre. Pana in 2015 vrea ca numarul acestora sa fie de 16.000!

Pentru a se sustine material, in paralel cu ONG-ul, are diverse proiecte de training si consultanta pentru  companii din Romania, faciliteaza programe si evenimente corporative mai largi sau sustine programe de pregatire interculturala cu o parte din expatii care anual vin in Romania pe diverse pozitii de management, sau in alte tari din Balcani.

[[{"fid":"2183","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"213","width":"320","style":"float: left; margin: 1px 10px;","alt":"Stefan Palarie si echipa Scoala de Valori","title":"Stefan Palarie si echipa Scoala de Valori","class":"colorbox"}}]]

Prima intrebare care mi-a venit in minte a fost daca nu cumva este prea visator. “Ha-ha! Buna intrebare.”, mi-a spus. “Niciodata nu am mai fost intrebat asa ceva. Cred ca nu mi s-a spus asta niciodata. Dar asta probabil pentru ca o parte din cei care au gandit-o nu au avut curajul si sa o spuna cu voce tare.”. Nu numai ca nu se considera prea visator, ci dimpotriva, spune el, “uneori sunt eu cel care (sau ma rog …  o voce interioara) spune ca poate ceea ce construiesc alaturi de echipa Scolii de Valori in fiecare zi prin educatia oferita catre mii de adolescenti din Romania, este in continuare prea putin fata de viteza cu care anumite lucruri se de-construiesc in societatea Romaneasca si in cea globala.” Pur si simplu stie ca orice este posibil atunci cand esti determinat si crezi cu adevarat! Ca sa ma convinga, mi-a povestit ca acum 6 ani, la lucrarea de dizertatie pentru un program de Master la SNSPA, a mers la profesorul sau, domnul Dragos Iliescu, si i-a spus ca vrea sa faca o lucrare despre o noua stiinta pe care vrea sa o creeze sub numele probabil de “reinginerie culturala”. Dupa ce i-a povestit ce inseamna acest lucru, profesorul i-a zambit si l-a sfatuit sa inceapa cu pasi mai mici. Si asa a si facut! A pus bazele Scolii de Valori si, impreuna cu echipa sa, viseaza ca aceasta comunitate pe care ei o creeaza an de an va contribui in 15-20 de ani la o societate care genereaza incredere, echilibru si curaj. “Acum daca suntem cu totii prea visatori, doar istoria ne-o va spune.” Si are dreptate! Orice alte cuvinte ar fi de prisos.

Mai bine il las pe Stefan Palarie sa ne spuna ce crede sau ce are de spus despre...

...Cariera sa

A fost o calatorie de (auto)descoperire, as putea spune. Am pornit cred dintr-un liceu de informatica si Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica din ASE Bucuresti, dar un moment de cotitura masiva a fost anul 1998 cand am intrat ca membru in AIESEC Bucuresti. Cariera care mi se prefigura atunci de programator a luat o curba puternica spre zona de management si lucru cu oamenii, si am devenit pasionat de zona Resurselor Umane. Am renuntat chiar si la un job de IT intr-o companie multinationala (DHL), pentru a putea sa ma dezvolt cat mai mult timp in AIESEC (unde am ramas 5 ani in paralel cu facultatea, din care aproape un an si jumatate petrecuti in Bruxel). Dupa AIESEC m-am intors in Romania si am inceput cariera de multinationala cu PROCTER & GAMBLE (departamentul de HR), si apoi IBM (servicii BPO – Business Process Outsourcing). In 2006, simteam ca nu imi mai gasesc locul in structurile complexe ale unei multinationale, si m-am alaturat companiei de training si dezvoltare organizationala INTERACT. Un motiv forte a fost (printre altele) cartea scrisa de Adina Luca (unul din fondatorii INTERACT) si intitulata “Employescu” o carte ce avea in spate un studiu intercultural asupra Romaniei, si o colaborare stransa atat cu Gert Hosfstede, dar si cu fiul acestuia Gert Jan Hofstede. 

Anul 2009 a devenit anul framantarilor, in care, la un an si jumatate de cand devenisem tatic, imi puneam problema nu doar a carierei si a salariului, dar si a contributiei la societatea Romaneasca. Probabil ca toate gandurile care lasasera seminte la incoltit au germinat, si a aparut in mai 2009, pentru prima oara, ideea unei organizatii numite Scoala de Valori care sa lucreze cu adolescentii din Romania.

...Dezvoltare. De orice fel.

Dezvoltarea este una din principalele mele 5 valori personale. Acestea se inghesuie uneori la egalitate, iar alteori isi schimba ordinea (cu exceptia primei valori). Valorile asa cum mi le-am identificat si recimentat in numeroase exercitii de reflectie personala, in sesiuni de coaching, in exercitii mai simple sau complexe de leadership, sunt: 1. Familie 2. Contributie 3. Dezvoltare personala 4. Noutate si explorare 5. Prietenie.

Asadar “dezvoltarea personala” e unul din cele mai importante aspecte ale vietii mele, cand simt ca nu am contribuit deloc in aceasta directie incep sa am fibrilatii :-) . In fiecare an particip in programe de dezvoltare personala, in conferinte sau programe de leadership, si evident alternez aceste programe de pregatire cu foarte[[{"fid":"2188","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"225","width":"300","style":"float: right; margin: 2px 10px;","alt":"Stefan Palarie","title":"Stefan Palarie","class":"media-element file-default"}}]] mult “learning by doing”. Dar din constructie si cizelare ulterioara sunt un analitic, imi place in egala masura sa citesc carti, sa vad diagrame si sa inteleg macro cum functioneaza lumea. De aceea un proces important in dezvoltarea personala este si calatoritul, hobby pe care ma straduiesc sa-l respect in fiecare an cu doua tari noi adaugate pe harta tarilor vizitate.

...Romania

Este tara in care, ca individ, cred ca pot avea cel mai mare impact. Cu conditia sa calatoresc suficient de mult in afara ei. Am crescut incepand cu varsta de 20 de ani intr-o filozofie care imi spunea ca: daca am absolvit o facultate, am un acoperis deasupra capului, am un cont bancar, si un loc de munca, atunci sunt mai norocos decat 85% din populatia lumii. Acest privilegiu vine si cu o uriasa responsabilitate: sa dai inapoi lumii asteia o parte din darurile primite. Acum, sunt constient, ca e mai simplu sa produci transformari ireversibile si de durata in mediul pe care il cunosti cel mai bine – tara natala. Dar cu conditia ca prin calatorii si recadrare continua sa nu uiti de unde ai plecat si ce vrei sa construiesti. Altfel, prin mimetism si adaptare ajungi sa devii parte din problema pe care tocmai ca ti-o doreai sa o rezolvi.

...Responsabilitate.

Precum in celebrul citat al faimosului SPIDERMAN, vine odata cu puterile extraordinare detinute. Cum spuneam mai devreme, ceea ce sunt ca individ al planetei este deja o mare putere primita. Odata cu ea vine si responsabilitatea de a face lucrurile potrivite pentru oamenii si lumea din jur. Mai cred ca omul cat traieste invata, si ca impactul pe care il avem acum nu se va compara nici de departe cu impactul pe care putem ajunge sa-l avem la varsta de 40 de ani, apoi 45 si asa mai departe.

[[{"fid":"2186","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"256","width":"320","style":"float: left; margin: 1px 10px;","alt":"Scoala de Valori","title":"Scoala de Valori","class":"media-element file-default"}}]]...Valori. Scoala de valori.

Cand am plecat la drum – prima echipa a Scolii de Valori - la final de 2009, am agreat ca valori organizationale valorile in care profesional credeam cel mai tare: libertate, persistenta, inovatie, sustenabilitate, loialitate, incredere. Dar acest set de valori a venit si cu alegerea din start – tocmai datorita valorii de libertate asumate – a faptului ca nici o secunda nu vom indoctrina, ci vom lasa ca tinerii sa-si descopere propriile valori. Am hotarat ca nu vom judeca valorile celor cu care vom lucra indiferent de orientarea lor. Anul acesta, dupa aproape 5 ani de activitate, in lucru cu un grup de consultanti externi am fost pusi in fata faptului implinit de a ne asuma nu o dogma dar o filosofie transformationala pe care sa o recomandam.  Motiv pentru care in perioada de fata lucram la coagularea acestei filosofii. Unul din exemplele clare in jurul careia ne vom construi conceptele este distinctia competitie versus colaborare. Este o discutie mai ampla pe care sper sa o detaliez in viitor.

...Bani

Dupa cum ai vazut, banii nu se regasesc in principalele valori personale. Intotdeauna am avut filozofia ca daca esti foarte bun intr-un domeniu de care oamenii din jur au nevoie, banii vor veni singuri. In toata viata traita pana acum nu m-am incordat legat de acest subiect, si intotdeauna banii au venit. Insa niciodata, dar niciodata nu mi-am pus problema de tipul – “in ce domeniu se castiga mai bine?”.  Cand aud tipul asta de intrebare ma gandesc mereu la profunda melodie a lui Florin Chilian cu “Termopane – Termopane” si “fa-te tata avocat Sandele, fa-te deputat, fa-te sef de stat!” Intotdeauna am facut alegeri de viata care mi-au urmat pasiunile, uneori chiar si in detrimentul castigului financiar. Cu toate acestea, pentru ca familia este importanta pentru mine, am hotarat ca in momentul in care voi simti ca prin alegerile mele de viata ii privez pe cei dragi de acces la educatie, sau, mai grav, de libertatea de  a alege ce sa faca in viata din cauza poverii financiare, atunci voi re-evalua prioritatile si alegerile de viata. Pana in acest moment insa lucrurile au mers foarte bine.

...Liceul pe "vremea sa" vs. Liceul astazi [[{"fid":"2191","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"213","width":"320","style":"float: right; margin: 2px 10px;","alt":"Stefan Palarie si elevii Scolii de Valori","title":"Stefan Palarie si elevii Scolii de Valori","class":"media-element file-default"}}]]

Anii mei de liceu au fost unii frumosi, care puteau sa fie si mai frumosi daca as fi inteles la acea vreme cateva lectii valoroase pe care astazi le transmitem tinerilor cu care lucram:

  1. Cat de important este sa ai incredere in propria persoana. In unicitatea personala si in talentele si darurile individuale.
  2. Cat de important este sa-ti stabilesti ce vrei de la viata. Chiar si pentru un orizont de 3-5 ani.
  3. Cat de important este sa te cunosti, sa-ti accepti atuurile dar si vulnerabilitatile.
  4. Cat de important este sa ai apropiati prieteni, sau colegi, sau profesori care sa iti fie cu adevarat surse de inspiratie, mentori si modele de la care sa inveti continuu.
  5. Unde si cum sa gasesti informatia atunci cand ai nevoie de ea. Astazi acest lucru e mult mai usor de realizat prin prietenul nostru “google”

Ce era diferit? Aveam mult mai putine optiuni, si niste parinti mult mai putin pregatiti sa fie parinti. Astazi cred ca adolescentii au trilioane de optiuni suplimentare. Cu 1,000 EUR de care multi parinti pot face rost in 2-3 luni, adolescentii se pot urca in orice avion si ajunge in orice colt de lume (ceea ce pe vremea adolescentei mele nu era posibil). De asemenea, diferenta de varsta dintre adolescentii de astazi si parintii lor e mai mare, motiv de a avea poate parinti mai pregatiti, dar parinti care traiesc un stil de viata ce le lasa mult mai putin timp de dialog si apropiere in familie.

[[{"fid":"2189","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"213","width":"320","style":"float: left; margin: 2px 10px;","alt":"Stefan Palarie si elevii Scolii de Valori","title":"Stefan Palarie si elevii Scolii de Valori","class":"media-element file-default"}}]]...Elevii din programele Scolii de Valori.

Sunt foarte diferiti. Lucram cu adolescenti olimpici internationali, programatori pasionati de robotica, artisti recunoscuti, pictori, muzicieni sau doar pasionati de muzica, si pana la liceeni din colegii tehnice sau elevi din scoli profesionale. Sunt foarte diferiti. Cand intra in program cea mai mare parte a lor nu au decat experienta scolii formale, iar educatia non-formala pe care o realizam noi, pare straina la inceput. Apoi se obisnuiesc si nu mai pot renunta la programele noastre.

Am invatat de la fiecare cate ceva. De la liceenii exceptionali invat in timpul atelierelor de etica si valori despre citate ale lui Rousseau, despre paradigme filosofice si etice. Sunt surprins cat de mult citesc si ce educatie aleasa au. De la elevii din colegii nationale, participanti in programul GROW – www.growedu.ro am invatat deschiderea lor catre lume si catre internationalism. De la elevii din colegii tehnice invat ca indiferent de mediul familial in care ai crescut, si indiferent cat de putine oportunitati ai avut, si indiferent cat de multe decizii neinspirate ai luat, e un talent sa ai curajul sa o iei de la capat de fiecare data si  sa-ti accepti responsabilitatile care vin cu alegerile din viata ta (inclusiv idea de a avea un copil la varsta de 18 ani cu o fata de 17 ani care a ramas gravida in timpul unei petreceri iesite de sub control).

...Tinerete fara batranete...

Da …noi imbatranim in fiecare an, in timp ce elevii nostri au mereu aceeasi varsta...  Am avut socul acestei intelegeri cand acelasi consultant extern de care aminteam mai sus ne-a intrebat pana la ce varsta ne vedem noi fiind reprezentativi pentru adolescenti. Atunci am realizat ca niciodata nu ne-am pus intrebarea – cum arata viata dupa Scoala de Valori? Am refuzat sa ne punem intrebarea asta pentru ca timp de 5 ani de zile ne-am straduit sa facem aceasta organizatie sa existe.  Recunosc insa, ca in conversatii cu prieteni de o varsta cu mine, ii vad pe ei parca mai afundati in transeele carierei, mai nemultumiti de viata si de colegii de servici, mai suparati pe lucrurile care nu merg bine in tara asta. Eu si colegii mei, impartasim insa experiente in care ne place sa lucram impreuna si sa petrecem timp informal impreuna (poate chiar prea mult :-) ) si un stil de viata in care nu ne plangem pentru ca stim ca tot ce se intampla este o consecinta a actinilor noastre directe. Cred ca am mai putine fire de par alb si pentru ca lucrez intr-o astfel de organizatie, desi muncim cu totii foarte mult.

...Viata.

[[{"fid":"2190","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"262","width":"350","style":"float: right; margin: 2px 10px;","alt":"Stefan Palarie","title":"Stefan Palarie","class":"media-element file-default"}}]]

Viata e foarte scurta. Pana la 20 de ani doar de formezi ca persoana. Intre 20 si 30 de ani de formezi ca profesionist. Intre 30 si 40 te definesti in zona apartenentei. Intre 40 si 50 incepi sa construiesti lucrurile pe care vrei sa le lasi in urma. In ultimii ani cred ca incepi sa te plictisesti daca nu ai grija sa ai permanent noi si noi provocari. Apoi cand totul se termina, “dincolo” treci singur. Important cred eu este sa treci implinit si multumit de ce ai lasat in urma. In egala masura, tocmai pentru ca viata este scurta, cumva trebuie sa gasesti taria si sa fi prezent fiecarui moment din viata ta, si sa te bucuri intens de ea. Chiar si cand muncesti foarte mult.

...Trecut. 

Setul de lucruri pe care le-ai facut si despre care vei spune mereu ca nu regreti nimic, daca alegerile tale au izvorat din pasiune si determinare.

...Prezent.

Siragul de margele in care fiecare margica este “acum” – “acum” – “acum”.  In acum-ul meu de acum ma bucur de mai multe schimbari pe parte personala si ma redefinesc ca profesionist.

...Viitor.

Proiectii. Aspiratii. Dorinte. Sperante. Viziuni si imagini din minte care apar si reapar, si se detaliaza sau se estompeaza in functie de lucrurile pe care le faci in “acum”.

[[{"fid":"2181","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"200","width":"300","style":"float: left; margin: 3px 10px;","alt":"Stefan Palarie","title":"Stefan Palarie","class":"media-element file-default"}}]]...Proprii copii.

Sunt cei care m-au inspirat sa creez Scoala de valori, in mod absolut. Cand devii parinte incepe sa dispara iluzia de control asupra propriei vieti si asupra vietii celor dragi. Atunci incepi sa te gandesti foarte tare la pachetul care ti se potriveste cel mai bine ca nemultumit al societatii in care traiesti:

1. Pleci din tara si mergi intr-un stat cu un nivel mai ridicat de trai. 

2. Faci multi bani ca sa ii ti pe copii in gradinita particulara, scoala particulara, liceu particular, facultate in strainatate si apoi mai vezi.

3. Sufleci manecile si faci ceva pentru ca societatea in care cresc copii tai sa fie una mai buna decat cea pe care ai gasit-o.

...Hobby-uri.  [[{"fid":"2180","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"213","width":"320","style":"float: right; margin: 1px 10px;","alt":"Stefan Palarie","title":"Stefan Palarie","class":"media-element file-default"}}]]

Teodor, Tereza, Irina. Sa calatoresc. Sa cunosc oameni noi din tari noi. Sa citesc. Sa alerg. Sa inot.

...Pasiuni.

Educatia. Istoria. Sociologia. Antropologia. Psihologia. Meditatia in alergare. Merdenelele de la pasajul Piata Victoriei si sandwichurile cu ton de la Subway J. Leganatul in hamac la tara.

...Planuri, aspiratii, dorinte.

Pe termen scurt si mediu mi-am propus sa imi iau mai profund in primire rolul de ambasador al Scolii de Valori. Imi doresc sa transmit lucrurile invatate din dialogul cu tanara generatie a Romaniei catre organizatiile interesate, catre Guvern, catre institutii, catre companii private si alte ONG-uri. Imi doresc sa intru in disciplina de a scrie des lucrurile care imi trec prin minte, si sa particip la evenimente din strainatate, fie evenimente in care sa invatam de la altii, fie evenimente in care sa transmitem ce am invatat.

Pe termen lung raman la pasiunea de “breaking the cultural code”. Mai am multe lucruri de invatat, dar nimic nu este imposibil atunci cand iti doresti ceva foarte tare. Au trecut doar 5 ani de Scoala de Valori, cred ca mai avem inca multe lucruri de invatat, lucruri pe care le vom lansa curand – sisteme de invatare “online” si “blended”, creare de experiente formatoare de caractere si valori in diferite formate, programe specializate nu doar pe grupe de varsta dar si pe profile psihosociale – formatori de trenduri, influentatori,  “urmaritori” activi, si alte mini-segmente de profil realizate pe adolescentii cu multe talente, profile si segmente identificate cu ajutorul partenerilor nostri in cercetare Unlock Research si  IPSOS.

Separat de zona de cercetare, mi-ar placea ca Scoala de Valori sa devina in ochii multora un exemplu de succes si un motiv de mandrie ca o astfel de organizatie a fost creata in Romania.

...Stefan Palarie, candva, peste ani, in ochii 

[[{"fid":"2178","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"200","width":"300","style":"float: right; margin: 1px 10px;","alt":"Stefan Palarie","title":"Stefan Palarie","class":"media-element file-default"}}]]

celor din jur. 

Mi-ar placea in primul rand ca familia sa considere ca le-am fost aproape toata viata. Apoi, despre ceilalti… mi-ar placea ca munca de educatie si de cercetare intreprinsa de mine sa constituie o baza pentru alte cercetari si carti scrise de altii in directia producerii de transformari educationale.

 

[[{"fid":"2185","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"166","width":"200","style":"float: left; margin: 1px 10px;","alt":"Sustine Scoala de Valori","title":"Sustine Scoala de Valori","class":"media-element file-default"}}]]

N.R.: intra pe site-ul Scolii de Valori pentru a vedea toate proiectele minunate pe care le fac, pentru a citi povestile miilor de elevi si mai ales, pentru  A TE IMPLICA!

Categorie

In prezent, sunt Online Content Manager al portalului LearningNetwork.ro. Trecutul nu... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.