Obiceiuri sanatoase legate de somn
1. Pastrati ore stabile de trezire si adormire: cand copilul are peste 6 luni, puteti introduce un program de somn zilnic. Cand copiii sunt mai mari, acceptati maximum 2 ore diferenta la ora de trezire din weekend, fata de zilele de scoala.
2. Dupa varsta de 5 ani, eliminati somnul din timpul zilei. Un somn de dupa-amiaza mai lung de 20 de minute face mai dificile adormirea seara si trezirea dimineata.
3. Invatati copilul sa se relaxeze inainte de culcare – o rutina relaxanta de seara – baie, o poveste si culcare - il ajuta pe copil sa adoarma mai usor.
4. Faceti pregatiri seara, pentru a doua zi – daca diminetile sunt prea aglomerate si dificile, mutati cateva activitati seara: pregatirea hainelor pentru dimineata, pregatirea pachetelului pentru scoala, verificarea ghiozanului.
5. Gestionati posibilele frici ale copilului care se intensifica seara – ajutati-l pe copil sa se simta in siguranta in intuneric, fara dvs., dandu-i confirmarile necesare de fiecare data cand are nevoie. Monitorizati filmele sau jocurile pe care le vede copilul, unele pot fi foarte infricosatoare.
6. Asigurati un mediu potrivit pentru somn – un spatiu linistit, privat, intunecos, fara echipamente electronice deschise pe timpul noptii.
7. Ascundeti ceasul – daca copilul are tendinta de a verifica des ceasul la culcare sau chiar in timpul noptii, mutati-l intr-un loc in care nu-l poate vedea.
8. Cand ii este dificil sa adoarma, invatati copilul sa faca ceva relaxant – sa asculte o muzica linistita sau sa citeasca putin.
9. Atentie la masa de seara – daca ii este foame sau daca a mancat prea mult, copilul se simte prea alert sau simte disconfort si adoarme mai greu.
10. In timpul zilei, mai ales dimineata, este importanta lumina naturala, iar seara este de evitat excesul de lumina artificiala. Corpul invata care este momentul potrivit pentru a produce melatonina – un hormon care ajuta la cresterea si refacerea celulelor si a tesuturilor musculare. Organismul incepe sa simta starea de somnolenta ca raspuns la melatonina.
11. Evitati produsele care contin cafeina – ciocolata, cola, ceaiul, bauturile energizante, mai ales dupa amiaza si seara.
12. Practicati exercitiul fizic – copiii peste 2 ani dorm mai bine daca sunt activi ziua. Scadeti nivelul de activare spre seara.
Pentru mai multe informatii despre subiect, comandati audiobook-ul Somnul la copii ®.
Articol preluat de pe Smartbox Family.