fbpx Obtine recomandari pentru un job, 7 tips-uri | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Obtine recomandari pentru un job, 7 tips-uri

Dupa ce ai depasit cu brio doua interviuri, urmeaza provocarea de a oferi recomandari recrutorilor. Insa nu intotdeauna ai ramas in relatii bune cu fostii angajatori sau acestia nu sunt interesati/nu au timp sa-ti ofere recomandarile dorite. Exista si alternative, iar angajatorii accepta si referinte si de la colegi, stakeholderi, clienti. Totul depinde de socializarea ta cu acestia.

 

1. Verifica agenda telefonului si contactele de e-mail! Vei fi surprins(a) sa gasesti persoane de care ai uitat, dar alaturi de care ai lucrat la diverse proiecte/ job-uri: fosti colegi superiori, clienti, stakeholderi, fosti colegi de facultate care acum au functii importante.

2. Contacteaza un profesor din facultate (de preferat si angajat intr-o companie) care ti-a fost mentor sau ai avut o relatie buna cu el. Vorbeste-i despre proiectele la care te-ai afirmat in timpul facultatii si rezultatele pe care le-ai avut. Va fi bucuros sa te recomande ca profesor si ca profesionist daca i-ai lasat o impresie buna!

3. Daca nu poti cere referinte superiorilor, cere referinte de la oamenii pe care i-ai supervizat care vor da feedback despre stilul tau de lucru cu ei, despre luarea deciziilor, despre abilitatile de a stabili strategii, leadership.

4. Fii atat de bun la interviu incat nu vor mai avea nevoie de referinte! Studiaza inainte de interviu problemele companiei angajatore si gaseste modalitati de a le rezolva. Vino cu idei si suprinde recrutorii si echipa de management! Este o strategie eficienta pentru a-i convinge ca esti un bun profesionist care a avut acelasi stil de lucru si in celelalte companii. Convinge-i ca esti doar in cautare de noi oportunitati si vorbeste despre ce avantaje ai la actualul job si ce avanataje ai putea avea la noul job.

5. Activitatea constanta pe retelele de socializare si pe retelele profesionale te ajuta sa te remarci si sa fii perceput ca o persoana deschisa, cu idei, gata sa faca lucruri in cariera. Posteaza informatii de interes pentru public, ofera parerea ta argumentata si oamenii vor fi de partea ta. Vizeaza oamenii influenti in online (microliderii), intra in legatura cu ei prin comentarii, share-uri la postarile lor si acestia vor fi mult mai predispusi sa-ti ofere o recomandare.

6. Fii dispus sa faci schimb de referinte cu un fost coleg care ti-a fost superior. Propune-i varianta aceasta si completeaza-i lista de referinte de pe LinkedIn cu un review despre abilitatile sale de organizare si leadership.

7. Nu-ti fie teama sa-i spui recrutorului ca din anumite motive obiective nu ai ramas in relatii prea bune cu fostul angajator. In special HR recruterii inteleg mai bine aceste aspecte. Motivele obiective pot fi (neplata salariului, imposibilitatea de a promova, obligativitatea de a oferi situatii/rapaorte false pentru anumite avantaje financiare ale companiei). In acest caz, vei fi inteles ca nu poti oferi referinte de la fostul angajator. De altfel, poti intreba ce poti face pentru a inlocui referintele (un test, o simulare a unei situatii care face parte din fisa postului).

 

Lipsa referintelor ma va costa job-ul?
Daca refuzi sa oferi referinte poate fi un semnal de alarma pentru recrutori. Adopta o atitudine deschisa, roaga-i sa te lase sa vorbesti cu oamenii care ti-ar putea da recomandari si revin-o cu un feedback pozitiv in acest sens. Succesul tine de atitudinea ta deschisa si de oferirea de contacte ale unor persoane care te cunosc bine si au cuvinte de lauda despre cariera ta. In cazul unei atitudini usor agresive din partea ta, sansele de a obtine un job vor fi sub semnul intrebarii.
Conform Codului Muncii, angajatorul poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.

Categorie
Steluta Nastase

Steluta Nastase – Online Marketing Specialist ABC Human Capital/ Recrutare si Selectie

Am ales un job pe care il... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.