fbpx Ofera copilului sprijin emotional pentru a invata | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Ofera copilului sprijin emotional pentru a invata

Invatarea nu inseamna doar asimilarea unor informatii si redarea lor la un test. Este un proces complex, influentat in mare masura de ceea ce simte copilul fata de sine insusi si fata de ceilalti. Majoritatea parintilor isi fac griji in legatura cu performanta scolara a copiilor lor. 

Il putem face pe copil sa iubeasca sa invete prin interesul, incurajarea, rabdarea cu care il insotim inca de la inceputul experientei sale scolare. Cateva din recomandarile pe care le facem parintilor la inceperea scolii sunt:
    • Evitati sa il criticati pe copil atunci cand ritmul lui de invatare nu este cel pe care l-ati asteptat – de exemplu ‘trebuia sa stii deja toate literele’. Nu il ajutati astfel, ci din contra, ii blocati eforturile de a se descurca bine la scoala si il demotivati.
    • Ascultati ceea ce povesteste copilul despre experientele de la scoala si sentimentele pe care le are fata de acestea. Astfel veti putea sti cum sa-l ajutati mai bine.
    • Daca ati avut experiente neplacute cand erati la scoala, incercati sa nu-i inoculati copilului asteptari influentate de experientele dvs. Lasati-l sa aiba experientele proprii si sa-si formeze propria parere despre scoala.
    • Construiti o relatie buna cu invatatoarea, bazata pe deschiderea dvs de a sprijini acasa ceea ce invata copilul la scoala. O relatie buna a parintilor cu cadrul didactic creste sansele ca relatia copilului cu acesta sa fie la randul ei buna.
    • Cand copilul vrea sa invete ceva nou, lasati-i libertatea de a alege tema, ritmul si metoda. Acasa poate face asta, la scoala nu. Cu cat se va simti mai responsabil de propria educatie acasa, cu atat mai increzator va fi la scoala.
    • Cereti-i copilului sa va invete el ceva pe dvs. A invata pe altcineva fixeaza mult mai bine cunostintele pe care la are copilul. Iar a va avea pe dvs ca elev este foarte motivant.
    • Incurajati si apreciati intrebarile copilului. Daca faceti efortul de a raspunde, ii veti dezvolta obiceiul de a pune intrebari si de a cerceta temele de interes si in viitor.
    • Dati sansa copilului de a face conexiuni intre informatiile noi si ceea ce stie deja. Folositi mai ales cunostintele dobandite prin experientele lui directe si astfel noile informatii vor deveni mai relevante pentru viata lui de zi cu zi.
    • Incurajati copilul sa fie mandru de ceea ce a invatat – reamintiti-i cate lucruri stie deja, invatate in ani de zile! Puneti-i intrebari prin care sa-si aminteasca ceea ce stie.
    • Propuneti copilului sa-si gaseasca un coleg impreuna cu care sa invete. Chiar daca nu este o practica la scoala, puteti organiza acasa intalniri in care cei doi sa-si verifice unul altuia cunostintele si astfel sa invete mai bine.
    • Respectati si incurajati abilitatile si inteligenta copilului si invatati-l sa faca la fel. Recunoasterea ca persoana inteligenta il transforma pe copil intr-o persoana care doreste sa invete.
    • Amintiti-va ca greselile sunt o parte importanta a invatarii. Centrati-va pe a-l sprijini pe copil sa inteleaga ce a gresit si sa incerce din nou. Scoala il poate invata pe copil sa se teama de greseli.. dar cineva care gandeste si nu doar memoreaza informatii face o multime de greseli, si asta este un lucru bun.
    • Joaca este metoda cea mai buna de invatare la varste mici. Jucandu-se, copiii rezolva probleme, isi organizeaza gandirea, exerseaza actiuni pe care le observa la altii. Isi organizeaza timpul, incearca lucruri noi si isi asuma riscuri.

Nu in ultimul rand, amintiti-va ca copilul face tot ce poate sa se descurce cat mai bine la scoala, sa isi multumeasca profesorii si mai ales pe dvs. El face tot posibilul sa se adapteze solicitarilor noi cu care se confrunta la scoala. Nu ii este usor intotdeauna, dar faptul ca parintii ii transmit mesajul ca stiu lucrul acesta il ajuta foarte mult.

Articol preluat de pe 

Pentru mai multe informatii despre subiect, comandati audiobook-ul Cum pregatim copilul pentru inceperea gradinitei/scolii? ®

Categorie

Psiholog, absolventa a Universitatii Babes-Bolyai Cluj, are experienta de peste 15 ani in coordonarea proiectelor educationale,... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.