fbpx OPORTUNITATI DE CARIERA. EXPLOREAZA SI APOI ALEGE! (II) | Learning Network Mergi la conţinutul principal

OPORTUNITATI DE CARIERA. EXPLOREAZA SI APOI ALEGE! (II)

(citeste PARTEA I aici : OPORTUNITATI DE CARIERA. EXPLOREAZA SI APOI ALEGE! (I) )

Cum sa castigi experienta inainte sa iti alegi un job!

Ești adolescent, licean ori student? Bucură-te! Și ține minte că aceasta este vârsta la care începi să pui cărămizi la viitorul tău. E vremea în care te dezvolți! Iar dezvoltarea începe cu explorarea. Ești tânăr/ă, debordezi de energie, visuri și idei. Acum e timpul să descoperi lumea și oportunitățile ei. Și să te proiectezi în viitorul tău profesional. Ce vreau să fiu? Încotro trebuie să mă îndrept pentru a-mi îndeplini visul? Nu ai încă răspuns la aceste întrebări? Nicio problemă, nu e nevoie să știi cu exactitudine ce carieră vei urma de pe-acum. Este chiar bine să fii deschis către mai multe variante înainte de a lua marea decizie. Noi îți arătăm mai jos câteva dintre modalitățile prin care poți testa diverse opțiuni de carieră. Îți valorifici cunoștințele dobândite în școală, deprinzi abilități practice, te familiarizezi cu mediul de lucru, cunoști oameni și perspective noi și cine știe... de unde sare iepurele!

  • Angajează-te cu normă partială

Lucrează cel puțin 2 ore pe zi și bucură-te de aceleași drepturi ca un angajat cu normă întreagă! Flexibilitate este un cuvânt la ordinea zilei, mai cu seamă pentru tânăra generație. Un loc de muncă part-time iti oferă flexibilitatea mult dorită. Joburi cu normă parțială sunt disponibile într-o gamă largă de domenii, cum ar fi vânzări, relații cu clienții, cercetare de piață, retail, contabilitate, secretariat, asistență medicală, predare de limbi străine etc. Ai putea obține un astfel de job chiar în cadrul unității tale de învățământ, de pildă poți colabora la revista liceului sau te poți angaja la biblioteca facultății. Un loc de muncă part-time vine cu o serie de avantaje:

- O sursă de venit constantă

De ce să mai ai pe cap alte griji când tu ar trebui să te concentrezi pe studiu? În această perioadă de tranziție dinspre adolescență spre vârsta adultă, un venit constant îți va întări cu siguranță încrederea în propriile forțe. Și îți va face viața mult mai ușoară. Cum taxele de studii și costul vieții în general se află pe o pantă ascendentă, niște bani în plus sunt întotdeauna bineveniți. Aceștia îți vor permite să îți finanțezi educația și să îți achiți datoriile mai repede, evitând astfel stresul financiar care survine adesea după absolvire.

- Experiență și abilități

Un loc de muncă cu program redus te ajută să te familiarizezi cu mediul de lucru. Și te echipează cu un set de competențe utile care îți pot aduce mai târziu jobul de vis: angajament, gestionarea timpului, organizare, comunicare, spirit de echipă, relaționare cu clienții, abilități de conducere – și lista poate continua. Mai mult, să nu uităm că independența financiară de la o vârstă fragedă denotă responsabilitate și maturitate și cu certitudine va fi apreciată de orice potențial angajator.

- O mai bună gestionare a timpului

Când singura ta grijă sunt studiile, ai putea fi tentat să crezi că ai tot timpul din lume pentru a-ți termina temele și proiectele. O capcană care duce la dezorganizare și scăderea randamentului. Paradoxal, un loc de muncă în paralel cu școala nu dăunează învățăturii. Dimpotrivă, te obligă să-ți gestionezi mai eficient timpul, să-ți cântărești mai atent prioritățile și respecți termenele-limită. Ceea ce are ca rezultat note mai bune!

Lucrul cu fracțiune de normă este o realitate din ce în ce mai prezentă în Uniunea Europeană. Angajații cu normă parțială constituie aproximativ 20% din forța de muncă totală a Europei, în timp ce în România această categorie reprezintă doar 10,5 % din populația activă. E vremea ca tinerii noștri să își ia un loc de muncă part-time!

  • Alege un job pe proiect

Trăim într-o economie a proiectelor, s-a dus vremea sarcinilor repetitive, după cum afirma Tom Peters (cel mai influent guru în management al zilelor noastre). Ce este un proiect? Un proiect este un efort temporar în vederea creării unui produs sau serviciu unic. Prin definiție, un proiect are un scop precis și este limitat ca timp. Se finalizează un proiect, începe altul. Și odată cu noul proiect se schimbă și echipa. Angajatorii au nevoie de cei mai potriviți oameni pentru un anumit proiect și la un moment dat ei realizează necesitatea de a apela la o persoană din afara firmei (care nu este angajat permanent). Ei bine, această persoană poți fi chiar tu.

Acum, poate te gândești că, tânăr fiind, nu dispui de experiența sau competența necesară pentru a aborda un proiect în cadrul unei companii. Dar mai gândește-te o dată: ești generația IT. Și cam toate firmele au nevoie de un website, nu? Așa că, dacă ești un bun web designer, poți lucra pe un astfel de proiect sau pe mai multe astfel de proiecte, la diferite firme. Tot tu faci parte din generația multiculturală, cunoscătoare poate chiar de limbi exotice, și cu abilitățile tale lingvistice, poți obține lesne un contract de traducere. Joburi bazate pe proiecte sunt disponibile și în alte domenii, de pildă în marketing și creație publicitară (broșuri, logo-uri, reclame), scrierea de texte (conținut web, discursuri), cercetare de piață (statistici despre clienți) sau contabilitate.

Vei lucra, așadar, pentru o misiune specifică pe o perioadă de câteva săptămâni sau luni până la finalizarea proiectului. Vei presta serviciul în baza unui contract și vei fi plătit pe proiect. Cei care lucrează pe proiect nu au statut de angajat al companiei, ci de liber profesionist. Ca liber profesionist, te bucuri de libertate și flexibilitate: tu decizi cum lucrezi, ce lucrezi, cu cine și când.

Chiar dacă un job pe bază de proiect este o variantă pe termen scurt, cu timpul îți vei putea construi un portofoliu solid de astfel de proiecte, portofoliu care în sine va reprezenta o carieră.

  • Optează pentru munca temporară

Un angajat temporar este o persoană menită să acopere o poziție în cadrul unei companii pe o perioadă limitată de timp. Multe companii apelează astăzi la lucrători temporari pentru a veni în întâmpinarea unor cerințe de business pe termen scurt (absența unor angajați, proiecte speciale, nevoi sezoniere sau vârfuri de activitate). Chiar dacă denumirea de „temporar” sugerează o perioadă scurtă, o misiune de muncă temporară poate dura, de fapt, până la 24 de luni (și chiar 36 de luni în cazul unei prelungiri de contract). Lucrătorii temporari sunt, de obicei, angajați prin intermediul unei agenții de muncă temporară - agenția de muncă temporară va fi angajatorul tău de drept. Principalele domenii care utilizează muncă temporară sunt serviciile și producția. Ai o mulțime de motive să alegi munca temporară. Iată numai câteva dintre acestea:

- Perspective de contract permanent

În multe cazuri, un contract temporar se poate transforma într-unul permanent în cadrul aceleiași companii. În general, firmele preferă să angajeze o persoană cu care au mai lucrat în trecut: cineva în care pot avea încredere și care știu că va fi alegerea optimă pentru organizația și pentru postul respectiv.

- Un salariu decent

Angajații temporari se bucură de obicei de aceleași condiții ca și angajații full-time: salariu, concediu, asigurare medicală, pensie. O misiune de muncă temporară îți va oferi acel confort financiar care îți permite să fii mai selectiv cu oportunitățile de lucru permanent pe care le ai în vedere.

- Oportunități de networking

O misiune temporară îți oferă șansa de a construi o rețea solidă de contacte și referințe care îți poate deschide noi oportunități de lucru. Merită să încerci diferite proiecte temporare și să cunoști diferite companii – astfel îți crești șansele de a întâlni persoana potrivită la momentul potrivit, care să îți dechidă ușile potrivite.

- Exersarea abilităților

Talentul nefolosit ruginește. Fie că este vorba de domeniul predilect sau de o industrie cu totul diferită, o misiune temporară înseamnă experiență practică de lucru, un instrument valoros care îți crește șansele de angajare pe o piață din ce în ce mai competitivă. O oportunitate temporară te ajută să îți perfecționezi abilitățile, dar și să îți îmbogățești portofoliul cu noi competențe și să rămâi la curent cu tendințele și cerințele pieței.

- Program flexibil

Munca temporară îți permite să alegi când și cât de mult să lucrezi - și, în același timp, să-ți demonstrezi capacitatea de adaptare și de învățare rapidă. Ca angajat temporar, ai control deplin asupra carierei și timpului tău - poți lua pauze profesionale și poți dedica mai mult timp preocupărilor de natură personală.

În vreme ce astăzi locurile de muncă așa-zis „permanente” sunt mai puțin numeroase, munca temporară ia avânt. În grupa de vârstă 15-24 de ani, țări precum Slovenia și Polonia au o pondere a contractelor temporare de peste 60%! În România,  cifra este de doar aproximativ 4%. Dar tu poți schimba lucrurile! Crede în munca temporară! „Temporar” este noul „permanent”!

 

Categorie
APT

Initial parte a grupului APT de companii de resurse umane, APT Evolution se concentreaza pe sustinerea proceselor de dezvoltare ale angajatilor... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.