fbpx OPORTUNITATI DE CARIERA. EXPLOREAZA SI APOI ALEGE! | Learning Network Mergi la conţinutul principal

OPORTUNITATI DE CARIERA. EXPLOREAZA SI APOI ALEGE!

Cum sa castigi experienta inainte sa iti alegi un job!

Ești adolescent, licean ori student? Bucură-te! Și ține minte că aceasta este vârsta la care începi să pui cărămizi la viitorul tău. E vremea în care te dezvolți! Iar dezvoltarea începe cu explorarea. Ești tânăr/ă, debordezi de energie, visuri și idei. Acum e timpul să descoperi lumea și oportunitățile ei. Și să te proiectezi în viitorul tău profesional. Ce vreau să fiu? Încotro trebuie să mă îndrept pentru a-mi îndeplini visul? Nu ai încă răspuns la aceste întrebări? Nicio problemă, nu e nevoie să știi cu exactitudine ce carieră vei urma de pe-acum. Este chiar bine să fii deschis către mai multe variante înainte de a lua marea decizie. Noi îți arătăm mai jos câteva dintre modalitățile prin care poți testa diverse opțiuni de carieră. Îți valorifici cunoștințele dobândite în școală, deprinzi abilități practice, te familiarizezi cu mediul de lucru, cunoști oameni și perspective noi și cine știe... de unde sare iepurele!

  • Voluntariatul

După cum sugerează și numele, voluntariatul este o activitate întreprinsă din proprie inițiativă – în folosul unei persoane, unei comunități sau mediului înconjurător. Poți alege să faci voluntariat în diverse domenii, cum ar fi asistența și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, sănătate, educație, cultură, filantropie, sport, mediu etc. Munca de voluntariat nu este îndeobște răsplătită financiar – recompensele sunt de altă natură, dar nu mai puțin însemnate. Iată mai jos doar câteva dintre ele:

  • Șansa de a schimba vieți de oameni! Și societatea în ansamblu. Oamenii sunt meniți să slujească unul altuia. Satisfacția venită din ajutorul acordat semenilor reprezintă un puternic factor de motivare. În plus, munca de voluntariat poate face adevărate minuni pentru stima de sine și încrederea în sine a celui ce manifestă o astfel de inițiativă.
  • Dezvoltarea abilităților. Voluntariatul te poate ajuta să-ți construiești o gamă largă de competențe, de la abilități interpersonale și de comunicare la abilități de conducere și management de proiect. Un plus util pentru CV-ul tău, care îți va deschide uși nebănuite spre o carieră profesională. Experiența ta de voluntariat va constitui o dovadă solidă în fața viitorului tău angajator că ești un adevărat jucător de echipă, responsabil, devotat și proactiv.
  • Posibilități de networking. Voluntariatul este o oportunitate de a lega noi prietenii și de închega relații profesionale valoroase. O vorbă înțeleaptă de de la recrutori citire: Nu contează doar ce știi, important e și pe cine cunoști!
  • Credite universitare. Noul Statut al Studentului, elaborat de Ministerul Educației și Cercetării, Tineretului și Sportului, stipulează că studenții pot participa la acțiuni de voluntariat care vor fi recompensate cu un număr de credite, consemnat ulterior într-un supliment la diploma de studii.

 În cadrul Uniunii Europene, nivelul mediu de implicare în activități de voluntariat este de 30%, atingând valori de până la 40% în țări precum Austria, Olanda, Suedia și Marea Britanie. În România, rata de participare este relativ scăzută – cam 20%. Contăm pe tine să sporești numărul voluntarilor!

  • Încearcă experiența „job shadow”

Job shadowing înseamnă a petrece timp „în umbra” unui angajat, urmărindu-i activitatea pe care o desfășoară în mod obișnuit la locul de muncă. Acest angajat poate fi chiar părintele tău sau un alt profesionist din domeniul tău de interes. Vizitele de tip „job shadow” durează între câteva ore și câteva zile. Să spunem că „job shadow” este un fel interviu informațional ceva mai lung. În timpul unui astfel de întâlniri, vei avea șansa să-i vezi pe specialiștii tăi preferați în acțiune, să le observi mediul de lucru, colectivul, oamenii cu care aceștia interacționează. Vei avea, de asemenea, posibilitatea de a pune întrebări cu privire la competențele necesare pentru a dobândi succesul în respectivul job/respectiva profesie.

Job shadowing-ul reprezintă, de asemenea, o bună oportunitate de networking – îți extinzi rețeaua de contacte care îți pot fi de mare ajutor în găsirea unei slujbe pe viitor. Dacă te interesează o arie profesională mai vastă și cum job shadowing-ul este o activitate pe termen scurt, poți participa la un număr mai mare de astfel de experiențe și explora mai multe variante de carieră, ceea ce îți va facilita alegerea finală.

În fiecare an, Junior Achievement România organizează Job Shadow Day , un eveniment de o zi în cadrul căruia copii și tineri au șansa de a-l urmări la lucru pe părintele lor sau pe un angajat dintr-o companie/instituţie, pentru a învăţa cât mai multe despre responsabilităţile de la locul de muncă. Ediția din acest an a programului a adus laolaltă peste 22 000 de elevi cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani și 7 200 companii și instituții. Cele mai dorite profesii au fost: medic, programator, jurist/magistrat, economist/bancher, funcționar public, realizator TV. Cariera ta ideală care este?

  • Înscrie-te la un stagiu de practică

Dacă ești student sau proaspăt absolvent, stagiile de practică sunt cea mai sigură cale spre obținerea unui loc de muncă full-time în viitorul apropiat. Un stagiu de practică (sau internship) reprezintă o oportunitate oferită de un angajator potențialilor angajați de a lucra în cadrul companiei respective pe o perioadă determinată. Cele mai multe internshipuri se întind de-a lungul unui interval de 6 până la 12 săptămâni, cu program part-time sau full-time (part-time pe parcursul semestrului universitar și full-time pe timp de vară). Un stagiu de practică este un fel de repetiție generală pentru cariera ta viitoare. Astăzi te poți bucura de o bogată ofertă de internshipuri și, veste cea mare este că... din ce în ce mai multe stagii de practică au ca finalitate un job cu normă întreagă! Află cele mai importante beneficii pe care ți le aduce un internship:

  • Creșterea gradului de angajabilitate - un stagiu de practică îți poate spori șansele de angajare cu până la 30%.
  • Experiență de primă mână într-un mediu de lucru real
  • Oportunitatea de a lucra cu echipamente sau tehnologii nedisponibile în cadrul facultății
  • Facilitarea tranziției de la statutul student la cel de angajat profesionist
  • Dezvoltare personală și profesională, creșterea încrederii în sine
  • O bună ocazie de a „sonda terenul” - evaluarea diverselor companii/cariere înainte de a-ți asuma un angajament full-time
  • Construirea unei rețele profesionale
  • Posibilitatea obținerii unui salariu de pornire mai mare comparativ cu al altor absolvenți care nu au urmat un internship.

 CITESTE PARTEA A II-A AICI!

 

Categorie
APT

Initial parte a grupului APT de companii de resurse umane, APT Evolution se concentreaza pe sustinerea proceselor de dezvoltare ale angajatilor... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.