Petre Bică: 2017 va fi despre e-learning, filme educațional interactive și simulări de business
Cand lucrezi intr-o companie care implementeaza proiecte de invatare si dezvoltare organizationala bazata pe tehnologie inceputul de an este plin de entuziasm si optimism.
Learning Network: Cu ce ganduri pasiti in 2017?
Petre Bica: Sunt foarte entuziast si optimist. 2017 inseamna pentru mine un an al maturizarii si al integrarii tehnologiilor, programelor de instruire si competentelor dezvoltate in ultimii 3 ani, validate deja de catre piata interna si internationala. Vom fi mai mult prezenti in diferitele medii de comunicare si in viata clientilor nostri din Europa de Est, Luxembourg, Franta si Belgia.
L.N: Ce trenduri se contureaza in L&D in 2017?
P.B: In piata locala, o crestere a proportiei instruirii online, a celei in mix (offline cu online, adica blended learning) si o dezvoltare in continuare a apetentei organizatiilor pentru instruirea de sala desfasurata pe baza simularilor si a aplicatiilor practice. In cea internationala, observ din ce in ce mai multe preocupari legate de scalabilitatea solutiilor de instruire si de cuplarea lor la aspectele operationale ale organizatiei.
L.N: Este trainingul in sala pus in pericol de mediul online?
P.B: Trainingul ineficient de sala, da. Presiunile crescande de volum, diversitate, impact, agilitate si cost resimtite de catre functiunile de instruire din mai toate organizatiile, conduc factorii de decizie la a reevalua agenda si desfasuratorul trainingului traditional de sala. Timpul fata in fata este unul foarte scump si deci cu asteptari inalte. El nu poate fi consumat de explicatii si prezentari la o prima auditie ci mai degraba investit in exercitiu, in lucrul cu probleme concrete ale participantilor. Instruirea online este si va fi din ce in ce mai mult un companion absolut necesar al celei offline, unul care va rafina si va pune cu adevarat "sala" in valoare, fara a-i prejudicia existenta.
L.N: Cum va asteptati sa fie cursantul ideal in 2017?
P.B: Cu multe intrebari precise si aparent incomode. Raspunsurile au valoare doar pe masura intrebarilor care le cauta. Impactul si calitatea instruirii se afla in corelatie directa cu nivelul de calitate al intrebarilor si preocuparilor cursantilor.
L.N: Care sunt caracteristicile cursurilor ideale in 2017?
P.B: Daca este vorba de ideal, aceleasi ca in orice alt an: sa ofere impactul dorit de catre business in cel mai scurt timp cu putinta. Costul de oportunitate al instruirii (scoaterea cursantului din productie) a crescut si de aceea, "time to competence" este poate cel important indicator de urmarit.
L.N: Are nevoie piata de L&D de inovatie? De ce anume?
P.B: Mai mult decat oricand, pentru a asigura nivelul necesar de influenta si deservire organizationala al functiunii de instruire. Mare atentie insa. A nu se confunda simpla adoptare de noi instrumente (E-learning, simulari, gamification, etc) cu inovatia in sine. Aceasta din urma inseamna mai mult decat atat si vizeaza noi metode si procese de lucru care sa valorifice corect aceste tehnologii, moduri imbunatatite de a asigura integrarea cu nevoile operationale ale organizatiei, s.a. Cu alte cuvinte, piata de L&D are nevoie de trecerea de la gandirea de tip "progrămele" la cea de tip sistemic.
L.N: Care sunt principalele programe pe care le vei promova in 2017?
P.B: In 2017, vom pune accent in piata locala (Romania si Rep. Moldova) pe Transversalitate.ro, un program complet de antrenament al managerilor si consultantilor interni in imbunatatiri transversale. Valoarea principala adusa de catre acest program este dezvoltarea competentei interne de a alinia organizatia la clientii sai, de a creste nivelul de agilitate al acesteia.
Vom furniza in continuare anul acesta, servicii personalizate de dezvoltare a programelor de instruire online, prin divizia noastra de profil, The Learning Distillery. Avem un nou mix de competente tehnice si de Instructional Design care ne va permite sa ducem programele de E-learning ale clientilor nostri la un alt nivel de calitate, atractivitate si impact: film educational interactiv, simulari si jocuri online, s.a. La finalul anului trecut, am deschis un birou The Learning Distillery in Luxembourg, pentru a extinde portofoliul nostru international de clienti si proiecte.