Petre Bica: “Comunicarea prin continut video va trece in scurt timp de la diferentiator la necesitate”
Vrem, nu vrem, am inceput sa vorbim video, daca pot spune asa. Filmul reprezinta unul dintre cele mai valoroase instrumente pe care le poti folosi atat pentru a te diferentia, a creste impactul si atractivitatea brandului/produsului/serviciului/mesajului tau, cat si pentru a informa, educa sau instrui, pur si simplu. Aplicatiile sunt numeroase si cu siguranta lista lor este mereu deschisa.
[[{"fid":"3430","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"251","width":"292","style":"float: left; margin: 10px;","alt":"Petre Bica","title":"Petre Bica","class":"media-element file-default"}}]]Pentru a lamuri mai multe aspecte legate de acest subiect, l-am invitat sa raspunda catorva intrebari pe Petre Bica, consultant international in imbunatatirea performantei si expert in sisteme de instruire si invatare:
Luiza Pirvulescu: Pe 11 noiembrie vei sustine workshop-ul “Primul tau film educational in mai putin de 3 ore”. Cui se adreseaza acest eveniment si despre ce va fi vorba?
Petre Bica: Trainerilor, managerilor, recrutorilor, oamenilor de marketing, comunicatorilor interni, oricui interesat de a-si adauga in portofoliu un nou mijloc de comunicare. Vom avea in sala oameni dornici sa isi imbunatateasca mesajul, atat ca nivel de impact si atractivitate cat si ca acoperire (dimensiunea si raspandirea publicului la care au acces). Vom petrece impreuna cele 3 ore lucrand in cadrul echipelor pe teme educationale alese dintr-un portofoliu dat. Participantii vor dezvolta pe baza obiectivelor si continutului primite un film de maxim 1 minut si vor avea ocazia sa ii testeze impactul pe colegii din celelalte echipe. Nu sunt necesare abilitati tehnice prealabile ci doar cele de utilizare ale propriului telefon.
L.P.: Ce este, de fapt, un film educational?
P.B.: Este acel film facut pentru a educa, a instrui, a informa. Focusul sau este mai degraba unul functional decat unul artistic si are de obicei obiective precise legate de un public anume. De pilda, isi poate propune sa faciliteze cunoasterea si intelegerea generala a unui concept, a unei metode sau a unui instrument sau poate adresa scopuri mai ambitioase cum este competenta de a lucra cu acestea. Publicul poate fi mai vast sau unul de nisa, iar vizionarea anumitor filme poate necesita niste conditii prealabile de parcurgere a unui anumit program sau de stapanire a unor anumite tehnici si cunostinte.
Exista mai multe nivele de complexitate ale filmului educational, de la cele de tip Discovery sau cele ale companiei Video Arts si pana la filmele realizate de catre trainerii insisi pentru organizatiile in care activeaza.
L.P: Cum va putea folosi un participant informatiile primite la workshop? Care sunt aplicatiile profesionale ale unui film educational?
P.B.: Participantii pe care i-am pregatit pana acum in cadrul Masterclass-ului “Instructional Video Design” mi-au dat idei noi de utilizare la care nu ma gandisem in faza de proiect a programului. Eu aveam in minte 10, acum avem mai bine de 22 de moduri de implicare a continutului video in diverse scopuri de invatare si informare. Imi vin acum in minte, fara vreo ordine de prioritate, secventele de exemplificare vizuala a anumitor comportamente (“asa da / asa nu”) utile in instruirea de leadership, management, vanzari si negociere, s.a., filmele cu instructiuni vizuale de lucru de tip “Cum sa …” utile in deprinderea unui proces, explicatiile video care faciliteaza transmiterea cunostintelor online permitand trainerului sa puna mai mult accent in sala pe exercitiul practic, anunturile de angajare in format video.
Mini-atelierul din 23 octombrie deschide o poarta participantilor catre aceste aplicatii si catre rezultatele lor inzestrandu-i cu o imagine clara a drumului de parcurs, a mijloacelor necesare si cu increderea ca exprimarea prin continut video poate fi deprinsa intr-un mod placut si intr-un interval de timp rezonabil.
L.P.: In cadrul conferintei Content Marketing din 5 noiembrie vei vorbi despre cum creezi continut video, un nou instrument valoros in branding. Este acesta viitorul in marketing? Ce avantaje aduce continutul video fata de text si imagine?
P.B.: Modul in care creierul nostru functioneaza da castig de cauza filmului, imaginii in general, in detrimentul textului, atunci cand vine vorba de impact si atractivitate. Bineinteles ca sunt si exceptii, dar asta este regula generala. De aceea continutul video a castigat atat de mult teren in ultimii ani. In epoca televizorului, rolul jucat de film in cadrul comunicarii de marketing a facut din dezvoltarea sa un demers pretentios. Sa faci o reclama comerciala, indiferent de tipul si de calitatea ei, nu este un demers pentru oricine si pentru orice buget. Asistam acum insa la o diversificare a modului in care filmul este utilizat de marketeri si la o accesibilizare fara precedent a mijloacelor de a-l produce. Companiile folosesc ghiduri de cumparare in format video, instructiuni de utilizare ale produselor, review-uri si demonstratii vizuale, raspunsuri video la cele mai frecvente intrebari si video-articole pentru a se apropia mai mult de clientii lor. In epoca vitezei, consumatorul vrea sa stie tot despre produs si furnizor, vrea “sa se probeze” cu alegerea sa inca inainte de a-i intalni, iar filmul exact acest lucru il poate realiza daca este aliniat acestor obiective.
L.P.: Cu siguranta mediul online este si va fi invadat de video-uri bune care devin virale sau de incercari nu prea reusite. Care sunt elementele esentiale ale unui material video de calitate? De ce trebuie sa tina cont un brand care alege sa se promoveze printr-un astfel de continut?
P.B.: Un prim aspect de tinut sub lupa este cel al distinctiei intre artistic si functional cand vine vorba de film. Daca vrei sa faci din continutul video un mijloc curent de comunicare cu clientii companiei, va trebui sa inveti sa ti-l produci singur. Motivele sunt evidente, in special cele legate de cost. Latura artistica, cea care introduce de obicei aspectul viral, este greu de realizat; necesita specialisti si bugete pe masura. Intelegerea diferentei intre cele doua, permite marketerului sa se concentreze exclusiv pe acele tehnici vizuale pe care le poate stapani si singur si care ii pot oferi ceea ce vrea de fapt sa realizeze in relatia sa cu clientul.
Un “film functional” bun este in primul rand dezvoltat pe niste obiective clare, pe un continut de calitate si cu un grad ridicat de relevanta pentru publicul sau. Atat timp cat pleci de la o nevoie a clientului in realizarea continutului video, te afli pe drumul cel bun. Calitatea imaginii si a sunetului reprezinta un alt aspect important pentru a oferi o experienta confortabila de vizionare clientului. Si ar mai fi, dintre criteriile care imi vin acum in minte, autenticitatea mesajului - limbajul “propagandistic” are darul de a anula beneficiile filmului. Desi nu este intotdeauna usor, trebuie gasit acel “ton uman” care sa apropie clientul si sa ii ofere o imagine clara si utila asupra produsului sau serviciului prezentat, cu partile sale bune si cu limitarile sale.
L.P.: Ne poti da cateva exemple de “asa da” si “asa nu”?
P.B: In mai toate filmele educationale pe care le poti vedea astazi pe Internet se afla atat modele de “Asa da”, cat si modele de “Asa nu”. Toate sunt bune si toate sunt perfectibile in acelasi timp. Ce conteaza cu adevarat este ca filmul sa fie util publicului pentru care a fost realizat. Spre exemplu, daca este vorba despre niste instructiuni de utilizare a unui produs iti doresti ca si privitor sa fie clare, complete si concise, cu accent pe zonele mai dificile ale procesului. Puterea filmului in acest caz sta in a arata cum se face sau cum arata o activitate. Uite un exemplu de video cu o proportie optima intre "aratat" si "spus":
[[{"fid":"3429","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"alt":"how to Down and Dirty Lighting Kit","class":"large media-element file-default"}}]]
Un element de tip “asa nu” este vorbitul excesiv despre asta. Iata aici un exemplu de video cu un vadit dezechilibru in favoarea vorbitului despre (nu arata aproape nimic):
[[{"fid":"3428","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"alt":"5 Tips To Improve Your Public Speaking - How To Speak Professionally - Speech Speaker Tips","class":"large media-element file-default"}}]]
L.P.: Cand ai devenit preocupat de acest subiect si cum te-ai specializat in acest domeniu?
P.B.: In ultimii 5 ani am derulat in calitate de consultant mai multe proiecte de constructie si reconstructie a functiunii de instruire din organizatii multinationale. Lucrand cu aspectele operationale ale instruirii nu a fost greu sa observ trendul ascendent al diverselor solutii online de comunicare si training precum si problemele ridicate de catre acestea. Una dintre ele este cea a ratei scazute de participare la programele de E-learning din companii. O cauza principala o constituie nivelul scazut de atractivitate si specificitate al acestora si astfel am ajuns la film. Continutul video dezvoltat de catre companie are darul de a aduce realitatea cursantului in programul online generand implicare si interes. Pentru a putea folosi in mod curent aceste solutii, am desfasurat timp de 6 luni un proiect de cercetare si dezvoltare in care am distilat principalele tehnici video ce pot ajuta un non-profesionist in scopurile sale. Am studiat ceea ce se face in acest moment in plan mondial si mi-am insusit competentele necesare pentru a-i putea ajuta si pe altii. Masterclass-ul “Instructional Video Design” reprezinta esenta acestei invatari si a exercitiului alaturi de cei aproximativ 100 de profesionisti pregatiti pana acum.
L.B.: Rezumand, ce reprezinta, din punctul tau de vedere, video-ul, de orice tip, in contextul de business actual si care crezi ca va fi viitorul sau?
P.B.: Comunicarea prin continut video va trece in scurt timp de la diferentiator la necesitate. Ritmul in care traim si muncim astazi ne pune in fata unor provocari individuale si organizationale fara precedent. Avem nevoie sa fim omniprezenti, mult mai productivi si sa gestionam in acelasi timp doua demersuri cel putin aparent contradictorii: standardizarea de masa si personalizarea relatiilor cu clientii. Filmul poate fi una dintre cheile ce deschid aceasta poarta.