fbpx Plantele şi wellness-ul la birou | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Plantele şi wellness-ul la birou

Stând închişi în birouri în cea mai mare parte a zilei, cu un sistem slab de ventilaţie şi multe microorganisme ce plutesc prin aer, un ajutor pretios poate veni poate veni din rândul plantelor.

Există nenumărate moduri prin care ne putem ridica moralul, atât pe al nostru şi pe cel al colegilor alături de care lucrăm. Una dintre cele mai eficiente şi ieftine strategii este amplasarea unor plante la birou.

Plantele sănătoase şi bine întreţinute îmbunătăţesc starea psihică a angajaţilor din birouri. De aceea, plantele de birou sunt o investiţie bună ce reduce stresul, îmbunătăţeşte agilitatea, curăţă aerul, creşte nivelul de creativitate, având chiar abilitatea de a schimba percepţia cuiva cu privire la o clădire.

Iată aici câteva avantaje pe care le pot aduce plantele la birou:

a. Estetica

La fel cum peisajele plăcute ajută la relaxare şi la dezvoltarea atenţiei spaţiale, plantele de interior ne conferă o senzaţie plăcută reducând tensiunile, conflictele şi nivelul de stres, ajutându-ne totodată la manifestarea unui nivel înalt de creativitate. Plantele asigură un mediu plăcut atât pentru oamenii care lucrează alături de ele, cât şi pentru clienţi. Acestea din urmă percep clădirile în care se află multe flori drept locuri relaxante, dar şi luxoase, unde au parte de un tratament special. Astfel, plantele pot fi bune pentru afacere din toate punctele de vedere.

b. Sănătatea

Plantele de interior pot avea un impact pozitiv semnificativ asupra sănătăţii angajaţilor prin combaterea poluării şi a umidităţii scăzute, factori ce ameninţă sănătatea. Mai exact, plantele ajută la menţinerea unei umidităţi reduse, prevenind apariţia răcelilor sau a gripelor.

Mai mult, ele pot lupta împotriva „sindromului clădirii bolnave” (Sick Building Syndrome) prin filtrarea aerului şi îndepărtarea substanţelor toxice din vopsea, mochete, materiale plastice şi de curăţare. Într-un studiu realizat de NASA, în colaborare cu Associated Landscape Contractors of America (ALCA), oamenii de ştiinţă au constatat că plantele de apartament/birou ajută la purificarea semnificativă a aerului. Ca urmare a acestei concluzii ei recomandă ca pentru o locuinţă de 185 de metri pătraţi să achiziţionăm cel puţin 15 plante, astfel încât să îmbunătăţim calitatea aerului pe care îl respirăm.

c. Productivitatea

Studii efectuate in Germania au relevat că în birourile în care s-a adus chiar si doar o singură plantă s-a observat o creştere a productivităţii în rândul angajaţilor. Modul in care este amenajat spaţiul de lucru poate avea un impact dramatic asupra angajaţilor, afectându-le în special capacităţile de a termina la timp o anumită sarcină. Prin urmare îmbunătăţirea mediului de lucru ajută atât la dezvoltarea personală, cât şi la creşterea afacerii.

Plantele care reduc stresul pot mări productivitatea chiar şi cu 12 procente, în timp ce angajaţii care lucrează în apropierea plantelor pot ajunge să înregistreze o scădere a nivelului de stres de pana la 30 de procente.

Categorie

Greenatwork este divizia specializata in peisagistica de interior a firmei Hollandia Green... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.