fbpx Poti lua orice decizie importanta dupa doar 10 intrebari. Coachingul este solutia | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Poti lua orice decizie importanta dupa doar 10 intrebari. Coachingul este solutia

Te tot gandesti la ideea de a incepe un program de coaching. Esti in acel moment al carierei tale in care simti ca vrei sa apesi putin pedala de acceleratie si sa iesi din rutina job-ului actual. Esti foarte aproape de a lua decizia, insa ai anumite ezitari.

Un program de coaching este extrem de intens si de restructurant, uneori. Depinde de schimbarile pe care urmeaza sa le faci si de cat de pregatit esti pentru acestea. Iar aici pregatirea nu inseamna ceva special, ci doar dorinta sincera de a face acele schimbari. Daca ai inca indoieli asupra acestei dorinte sau asupra puterii/capacitatii tale de a face respectivele schimbari, nu inseamna ca nu poti incepe procesul de coaching. Un coach experimentat va sti sa identifice valorile si motivatiile puternice care te conduc in viata, in comprtamentul de zi cu zi, pe care tu sa iti poti construi procesul de schimbare.

Totusi, pentru ca pana aici par a fi doar vorbe  si poate ca inca nu esti convins - te pot sprijini cu cateva intrebari. „Ciudat ajutor!?!” – ai putea spune. De cele mai multe ori „ajutor” inseamna solutionare, rezolvare. In coaching, insa, tu iti gasesti solutii – eu te ajut, te sprijin, adresandu-ti intrebarile potrivite pentru ca tu sa ajungi la raspunsurile potrivite. Iar aceste prime intrebari sunt, de fapt, un fel de inceput (deja) pentru programul de coaching. Depinde doar de tine daca vei dori sa le dai un raspuns. Dar atunci cand o vei face, deja ai luat decizia: esti pregatit pentru a incepe!

  • Multe persoane care au parcurs programe de coaching spun ca au reusit sa realizeze lucruri extraordinare, chiar spectaculoase. Care va fi cel despre care vei vorbi tu la finalul procesului de coaching?
  • Fiecare dintre noi suntem unici si irepetabili. Tu ce-i vei spune coach-ului tau despre tine la prima intalnire?
  • Coachingul inseamna schimbare, inseamna iesirea din aria de confort. Tu ce-i vei spune coach-ului tau despre modul in care ai facut schimbarile in viata ta profesionala si personala?
  • Relatia de coaching inseamna foarte multa deschidere si onestitate. Ce-i vei sugera coach-ului tau referitor la modul in care să se comporte cu tine pentru a avea o relatie autentica şi productiva?
  • La modul cel mai concret: ce asteptari ai sau ce anume iti doresti din experienţa de coaching?
  • In coaching este important sa pornim de la reusite. Pe tine ce anume te face să performezi la cel mai inalt nivel (personal sau profesional)?
  • Care va fi castigul tau cel mai relevant dintr-un program de coaching de succes?
  • Ca in orice alt domeniu, si in coaching orice obiectiv eficient trebuie sa fie SMART. Tu cum iti vei da seama daca procesul de coaching are rezultatele dorite de tine?

Acum pregateste-te de coaching: daca ai fi „acum si aici” la prima sedinta de coaching, cum ai raspunde la urmatoarele 2 intrebari:

  • Care ar fi primul pas pe care ai putea sa il faci pentru a determina o schimbare importanta in contextul tau actual?
  • Care ar fi resursele tale la care ai apela pentru a face aceasta schimbare (persoane, hobby-uri, etc.)?

Incearca sa reflectezi cat mai profund, lasa-te „sedus” de placerea de a calatori adanc in tine, alaturi de tine (adica profund constient in fiecare secunda)  si bucura-te de „itinerariu”. Apoi inmulteste cu cel putin 1.000.000 si vei avea o imagine a cat de minunata este experienta coachingului.

Iar cand vei incepe programul de coaching, iti sugerez sa ii arati sau sa iti povestesti coach-ului tau despre raspunsurile la intrebarile de mai sus. O discutie pe marginea lor va fi de ajutor pentru ambii: coach-ul tau va obtine mai multa claritate in privinta obiectivelor tale, iar acest lucru te va ajuta pe tine sa iti atingi mai rapid si mai eficient aceste obiective.  

Articol preluat de pe Business-Edu.ro

Categorie

Senior Trainer & Consultant

Loredana are o experiență de peste 10 ani în consultanță HR: recrutare&... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.