Povestea mentorului celor 30 de magnifici
Numele lui Anand Kumar este asociat astazi cu unul dintre cele mai interesante si cunoscute proiecte de invatare si responsabilitate sociala din Asia.
Dar poate destinul matematicianului si al numerosilor tineri pe care i-a ajutat ar fi fost cu totul altul daca un eveniment nefericit nu i-ar fi schimbat traseul de cariera la care visase.
Foarte curand, insa, si-a dat seama ca tatal lui nu isi poate permite plata educatiei. Cautarile pentru sponsorizare din India au fost fara speranta. Apoi tatal lui Anand, singurul care aducea bani acasa, a murit; si, odata cu el, si visul fiului. Anand s-a intors in India. In timpul zilei lucra la matematica iar seara muncea cu mama lui, care incpeuse o mica afacere de familie. Tinea, de asemenea, si ore de matematica. Cum universitatea locala nu avea reviste de specialitate din strainatate, Anand era nevoit sa calatoreasca in fiecare week-end sase ore pentru a studia la Varanasi, la Libraria Centrala.
Tanarul a inchiritat apoi o sala de curs cu 500 de rupii pe luna si si-a deschis propriul lui institut, Ramanujam School of Mathematics (RSM). In numai un an grupul de invatacei a crescut de la doi la 36; dupa trei ani numarul lor se apropia de 500. Apoi cand, la inceputul anilor 2000, un student sarac nu s-a putut permite taxa anuala de admitere, Anand a decis sa porneasca programul Super 30, pentru care este astazi atat de cunoscut.
An de an, din 2003, RSM - care a crescut transformandu-se intr-o institutie mare - organizeaza un test competitiv pentru a selecta 30 de studenti pentru Super 30. Din cei 4000-5000 de tineri dornici sa invete ramane un grup de 30 care este sustinut finanaciar (material de studiu, locuinta) pe parcursul unui an. Ei sunt pregatiti pentru admiterea la Indian Institute of Technology (IIT). Mama lui gateste pentru studenti iar fratele lui se ocupa de partea de management. Toti tinerii vin din medii foarte defavorizate. Super 30 duce studentii pe trepte tot mai inalte de performanta. In anii 2008-2010, spre exemplu, rata de succes la admitere a fost de 100% (30 din 30 de tineri au intrat la IIT).
Astazi munca lui Anand este recunoscuta international. Din paginile revistei Times, pe postul Discovery sau BBC, Kumar a ajuns, in 2009, in Limca Book of Records pentru contributia lui la progresul tinerilor studenti.
In anul 2011 revista europeana Focus l-a desemnat drept “una din personalitatile la novel global care are capacitatea sa formeze oameni exceptional de talentati”.
(Traducere si adaptare dupa http://inspireurfriend.blogspot.ro/2012/10/inspiring-real-life-story-of.html)