Pregatire continua? Alegerea programului de formare adaptat nevoilor tale
Cum ar fi daca am incepe o discutie despre performanta, profit, schimbare, dezvoltare, adaptare? Ce au in comun aceste lucruri? Esti surprins daca iti spun ca poate pregatirea continua, dezvoltarea personala si profesionala pot fi un numitor comun?
Probabil ti se pare ciudat un articol ce incepe cu o serie de intrebari in loc sa aduca lamuriri intr-un subiect atat de actual privind domeniul dezvoltarii personale si profesionale.
Sunt multe si actuale discutiile pe tema necesitatii de a te califica in profesii noi, de a te perfectiona continuu conform cerintelor pietii muncii (si nu numai pentru un loc de munca).
Te invit, pe tine cititorule, sa facem impreuna o calatorie prin acest frumos domeniu din perspectiva legaturii lui cu autoritatile de certificare/autorizare a programelor de formare si chiar a relatiei cu angajatorii, cu trainerii si evident cu participantii la aceste programe. Cu tine, cel care poate esti in cautarea unui loc de munca ce iti poate aduce satisfactii (nu doar materiale), cu tine, cel care esti deja angajat dar tare mult ti-ar place schimbarea domeniului sau poate o mai buna intelegere cu colegii, cu managerii. Sau poate cu tine, angajatorule, cel care tot cauti o cale pentru motivarea celor cu care lucrezi, o crestere a performantei lor si a profitului tau (sunt legate intre ele, nu-i asa?).
Ai fost uneori in situatia de a alege un curs adaptat nevoilor tale, cu siguranta. Care au fost criteriile de selectie a celui mai bun program, pentru tine? Locatia, tematica, pretul, trainerul/formatorul, autorizarea, firma organizatoare?
Sa ne oprim impreuna la cateva aspecte tehnice.
Programele de pregatire pot fi, in principal, de 2 feluri:
- autorizate de Ministerul Muncii, Familiei Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice si Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice prin Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC)
- cele ce nu au nevoie de autorizare, avand in vedere specificul lor special
Pentru a putea face o diferenta intre ele, putem analiza cateva din aspectele principale ce te pot ajuta in alegerea lor, in functie de rezultatul, de finalitatea pe care doresti sa o ai dupa terminarea programului de pregatire.
Astfel, pentru cursurile ce necesita autorizarea ANC:
- sunt organizate pentru profesii ce au corespondenta in COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania) sau in Cadrul Naţional al Calificărilor. De la intocmirea dosarului pentru autorizare, pe tot parcursul documentatiei, denumirea cursului este insotita de cateva cifre, acelea reprezinta locul calificarii/perfectionarii tale in grupele principalelor ocupatii din tara.
- certificatul obtinut/ diploma de absolvire, face dovada pregatirii tale in acea profesie, in acel domeniu (inspector resurse umane, lacatus mecanic, sudor, formator etc). Il poti mentiona in CV si iti deschide posibilitatea angajarii in acea functie .Poate este util de spus ca este si o portita pentru continuarea pregatirii tale in acel domeniu, unele lucruri/tehnologii se misca rapid (ex. in legislatia muncii). Partea buna este ca se deschid oportunitati in cariera dar este si partea...delicata, pregatirea nu se termina odata cu sustinerea examenului de absolvire.
- este posibil ca programul sa fie autorizat de ANC si sa nu aibe corespondenta in COR. Atunci se refera la una din competentele cheie comune mai multor ocupatii (comunicare in limba oficiala, competente informatice, competente antreprenoriale, etc.). Conform legislatiei in domeniu, le poti afla in Legea educatiei art. 68 sau pe site ANC (era o lista din anii trecuti).
- pe baza solicitarii si intocmirea dosarului de autorizare, compania organizatoare (furnizorul de formare) este verificat de evaluatori specializati si de o comisie de autorizare. Elemente precum dotarea, formatorii, tematica programului, intr-un cuvant, legalitatea intregului proces este asigurata.
- dupa cum majoritatea profesiilor au si un standard ocupational (sunt postate si pe site ANC) te poti orienta asupra tematicii dezvoltate in curs. Unele pot fi actualizate, unele ..... au vechime. Oricum ele sunt ca o structura pe care formatorii profesionisti adapteaza informatiile , conform experientei lor.
Pentru cursurile ce nu necesita autorizarea ANC, cateva cuvinte:
- se pot referi la obtinerea competentelor noi, pentru dezvoltarea abilitatilor person(managementul timpului, negocierea conflictelor, abilitati de prezentare etc.), in sprijinul realizarii unor proceduri specifice unui domeniu ( ex. Evaluarea performantei angajatilor, lidership in perioada de criza etc.) etc.
- se organizeaza sub forma unor workshopuri, ateliere, seminarii, cu eliberarea (uneori) a unei diplome de participare.
- ele fac dovada faptului ca esti o persoana activa, deschisa la lucrurile noi si „imprumuti” din experienta unor speakeri acele lucruri pe care le consideri cu adevarat valoroase in viata
- abilitatile obtinute le poti enumera in CV-ul tau la rubrica privind competentele/abilitatile personale, sociale, organizatorice
- chiar daca nu te califica profesional, aceste seminarii te aduc mult mai aproape de orice angajator/colaborator dornic de oameni motivati, entuziasti, plini de viata, interesati de ultimele noutati si tendinte in diverse domenii.
Avand in vedere cele de mai sus (te asigur ca sunt multe alte beneficii privind dezvoltarea continua) crezi ca merita sa privesti cu atentie programul cursurilor si workshop-urilor viitoare?
Te invitam sa ne spui care sunt intrebarile pe care le ai legate de acest domeniu.
Ce doresti sa afli in continuare si daca astfel de informatii iti sunt cu adevarat utile.
Continuam calatoria impreuna?