fbpx Primii pasi ai vorbirii in public | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Primii pasi ai vorbirii in public

Ne este mai frica sa vorbim decat sa murim. Ciudata afirmatie! Cu toate acestea, in topul raspunsurilor la intrebarea: “de ce iti este cel mai frica” se afla “discursul in public”. Vorbim in fiecare zi cu prietenii , cu familia, cu cei de la munca si cu toate acestea multi dintre noi au reale probleme in a tine o prezentare sau un discurs in fata unui public larg sau necunoscut. Teama de penibil, eventualele repercursiuni in cazul unui esec, lipsa experientei, toate acestea ne fac sa fugim de o astfel de experienta.

In realitate, toate secretele unui discurs reusit se afla in noi insine. Dincolo de atributele necesare oratorilor profesionisti, pentru a vorbi in fata unui public este nevoie de parcurgerea catorva pasi care sa ne ajute in depasirea tracului.

Alege unul sau mai multi prieteni in care ai incredere si roaga-i sa te asculte iar apoi sa iti dea feedback.

Prietenii sunt cei care nu doar ca iti vor spune ceea ce nu li se pare in regula ba unii chiar vor si exagera putin pentru a fi siguri ca nu au lasat nicio greseala nesanctionata. Chiar daca doare sa auzi lucruri care nu iti convin, este o metoda foarte buna pentru a afla ce trebuie sa imbunatatesti.

Studiaza pe internet videoclipuri cu speakeri celebri.

Vei observa la acestia nu doar felul in care se pozitioneaza fata de auditoriu dar si glumele pe care le folosesc pentru a-i destinde pe cei din fata lor. In felul acesta poti intelege ca pentru oameni este foarte important sa ii binedispui.

Lasa-ti imaginea pe mana specialistilor.

Siguranta de sine vine si din felul in care aratam. De aceea , o investitie la hairstylist si una intr-o tinuta vestimentara dedicata evenimentului sunt de bun augur. Cand ne place felul in care aratam, atitudinea si concentrarea se imbunatesc vizibil.

Nu complica discursul cu fraze greu de inteles si de retinut.

Simplu este si bun. Nimeni nu isi doreste sa afle cate cuvinte complicate poti folosi intr-o fraza. Pana la urma, rostul unui discurs este acela de a ajunge la sufletul omului. Pentru asta, frazele scurte si puternice sunt cele mai indicate.

Creeaza o poveste.

Chiar daca pare greu de crezut, ne raman in minte povestile. De la cele din copilarie si pana la cele despre prieteni, colegi, vedete si asa mai departe. O poveste va pune toate informatiile intr-un context care sa le faca usor de retinut. Adu-ti aminte de vorbele lui Gheorghe Dinica din filmul Filantropica: “Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste de pomana!”

 Nu te gandi la urmari.

De multe ori, refuzam sa vorbim de teama ca ne facem de ras. Uitam insa ca in fata noastra sunt oameni ca si noi care sunt curiosi sa afle ce avem de spus. Uneori s-ar putea sa nu fie de acord cu ideile noastre insa daca nu le aud este ca si cum aceste idei nu ar exista deloc.

Categorie

Andrei este licențiat al Facultății de Jurnalism și Științele Comu­nicării din cadrul Universității din București.

Prin natura... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.