Provocările modelului de învățare 70 20 10
70% reprezintă învățare experiențială, care se realizează prin finalizarea sarcinilor, provocărilor și practicilor zilnice. Această învățare este, de obicei, realizată pe cont propriu și permite angajaților să învețe din experiențe la locul de muncă.
20% reprezintă învățare socială, care permite unui angajat să învețe cu și de la alții, completând sarcini și depășind provocările împreună.
10% din învățare este formală, care poate fi obținută printr-o pregătire din anumite cursuri, cum ar fi seminarii sau videoclipuri.
Chiar dacă modelul de învățare pare simplu, acesta poate fi dificil când vine vorba să fie pus în practică. Hai să abordăm provocările și să explicăm cum fiecare poate fi depășită.
Lipsa unei culturi de învățare
Înainte de a începe să implementați modelul 70 20 10, trebuie să vă asigurați că compania are o cultură de învățare bună. Cel puțin, această cultură ar trebui să se poată adapta la schimbăr. O cultură sănătoasă de învățare nu se realizează peste noapte, trebuie să fie alimentata de toată lumea din organizație. Cultura pe care doriți să o construiți sau să o schimbați trebuie să fie deschisă și colaborativă. Colaborarea permite angajaților să învețe cu și de la alții. Și asta se întâmplă cel mai probabil atunci când există susținere în mediu de lucru. Angajații nu ar trebui să se teamă să pună întrebări, din contră, ar trebui să se simtă încrezători în îndeplinirea sarcinilor și de asemenea, să se simță confortabil atunci când greșesc și să învețe din ele.
Angajații nu au acces la materialele de instruire
Fără materialele adecvate la un loc de muncă, cum ar putea fi îndeplinite sarcinile? Similar ar fi exemplul în care un instalator de care ai nevoie pentru o lucrare ajunge la tine în casă fără instrumentele de care are nevoie pentru a-ți rezolva problema. Prin urmare, dacă doriți să beneficiați la maxim de modelul 70 20 10, trebuie să oferiți angajaților toate materialele de care au nevoie încă de la început. De exemplu, un instrument care ți-ar fi de mare folos este “Learning management system”. Un LMS vă permite să gestionați cu ușurință, să furnizați și să urmăriți desfășurarea învățarii din întreaga organizație.
Niciun plan de învățare 70 20 10
Sprijinirea învățării trebuie să înceapă cu un plan pe baza căruia îți poți construi strategia de învățare. Este important să evaluați toate modalitățile în care organizația învață în prezent, analizând foarte bine atât punctele forte cât și pe cele slabe. Cu aceste informații în mână, veți fi mai bine pregăți pentru identificarea și planificarea modului în care vă funcționa modelul 70 20 10 pentru Propria organizație. Aflând punctele forte și punctele slabe ale modului în care sunt instruiți angajații, vă veți putea organiza mult mai bine cu modelul 70 20 10.
Nicio strategie de implementare a modelului 70 20 10
Planificarea modelului 70 20 10 este o pierdere de timp dacă nu aveți în vedere cum urmează să o puneți în aplicare. Provocările pe care le-am abordat aici se bazează pe implementarea eficientă a acestui model. Pentru a implementa cu succes 70 20 10, va trebui să vă asigurați că:
- Cultura de învățare este una deschisă și adaptabilă la schimbări.
- Se investește în instruirea tuturor angajaților, indiferent de vechimea lor.
- Aveți materiale corespunzătoare pentru a facilita cu succes această schimbare.
Referință: https://elearningindustry.com/challenges-using-70-20-10-model-workforce-training