psihologia iese din cabinet si este pusa...la munca
Invitatie la psihologie
Ne intalnim cu psihologia peste tot... de la vorba buna a prietenilor, sfatul vecinei “care este un fin psiholog” sau rubrica de psihologie din revista preferata ... pana la locul de munca.
La locul de munca psihologia se poate face in doua feluri. Unul este sa masori, sa evaluezi, sa incadrezi in categorii, sa pui etichete, sa constati, sa aplici teste psihologice la recrutare sau sa trimiti angajatii la un curs de comunicare. Altul este sa gasesti diferentele intre oameni (in termeni de abilitati, competente sau asteptari) si sa le transformi in potential care poate fi valorificat in afacere, sa celebrezi aceste diferente si nu sa le elimini; sa oferi contextul in care aceste abilitati se pot dezvolta, astfel incat ele sa se transforme in acel capital uman care “intoarce” investitia; sa afli lucruri pe care cercetãrile stiintifice le-au demonstrat si pe care poti sa le aplici in viata reala, imediat, ca sa obtii beneficii palpabile ... Putem folosi deci psihologia la locul de muncã pe post de instrument de constatare si descriere sau putem sã punem psihologia “la munca” pe post de instrument de schimbare.
Ce inseamna sa pui psihologia la munca ?!
Inseamna sa stii:
.. Ca oamenii iau decizii influentate de modul cum sunt formulate alternativele, si nu printr-o analiza rationala a costurilor si a beneficiilor, si sa folosesti aceasta informatie pentru a-ti formula convingator o prezentare sau mesajele spre angajati.
.. Ca oamenii isi asuma riscuri mai mari cand sunt intr-o stare emotionala pozitiva, iar cand sunt presati de timp sau alte probleme sunt mai precauti, si astfel sa iti explici/ sa gestionezi mai bine situatii concrete de decizie.
.. Ca unul din cele mai importante beneficii pentru care facem multe din comportamentele noastre este atentia celorlalti, si de aceea cateva momente pe care le petreci din cand in cand impreuna cu o persoana din echipa ta, discutand despre lucruri importante pentru ea poate face mai mult decat bonusul trimestrial, ii poate imbunatati performanta.
.. Ca motivatia oamenilor consta nu in niste mecanisme intrinseci care “declanseaza” actiunea, ci in functia pe care acea actiune o indeplineste pentru ei, si de aceea e bine sa stii care sunt lucrurile importante pentru fiecare persoana din echipa.
.. Ca emotiile pe care le simtim influenteaza ceea ce ne amintim, informatiile la care suntem atenti sau modul in care le procesam, ceea ce decidem sau evaluam – si la serviciu, ca si in viata personala.
.. Ca reactionam diferit fata de o alta persoana in acelasi context pentru ca interpretam diferit lucrurile, iar acest fapt poate aduce un plus de valoare muncii noastre impreuna.
.. Ca oamenii isi amintesc mai bine informatiile asimilate intr-un context similar cu cel in care le-au invatat si deci e important sa oferi oamenilor cu care lucrezi contexte de invatare cat mai variate si cat mai apropiate de cele in care performeaza zi de zi.
.. Ca aplicam in practica ceea ce am invatat la un training doar daca incercarile noastre de a o face sunt incurajate constant de manager sau echipa, si erorile inerente nu sunt “taxate” imediat ci sunt privite ca o etapa fireasca in invatare.
.. Ca oamenii functioneaza mai eficient daca sunt incurajati ca au facut un lucru si nu daca sunt penalizati ca nu au facut un lucru. Mesajul “daca nu faci x, o sa….” le permite oamenilor sa performeze ok, in timp ce mesajul “daca faci y, o sa…” ii face sa performeze mai bine, pentru ca le creste increderea in sine si in companie.
.. Si ca nu mai este recomandabil, ci vital sa folosim psihologia ca instrument de schimbare, pentru a creste calitatea vietii profesionale proprii si a celor cu care lucram.
Invitatia la psihologie este propunerea pe care v-o facem de a cunoaste ofertele psihologiei si in aceasta ipostaza! Beneficiile pe care ni le poate aduce psihologia se refera la viata de zi cu zi, la optimizarea functionarii noastre normale, la calitatea vietii personale si profesionale a fiecaruia dintre noi, la abilitatile necesare pentu a gestiona prezentul.
Psihologia iese din cabinet, si acompaniaza sanatatea, educatia, stilul de viata, familia, sportul, relatiile, business-ul... viata reala. Cum? Oferind instrumentele practice, demonstrate stiintific, actuale pe care le detine, care pot sa scoata la iveala si sa amplifice ce e mai bun in oameni.