Raluca Vasile: Parfumeria naturală ca stare de bine este semnătura mea
În aceste vremuri cu o mare încărcătură emoțională, după un an 2020 care și-a imprimat adânc amprenta în stilul nostru de viață, ce poate fi mai plăcut decât o experiență senzorială unică, descoperirea unui tărâm nou și magic. Pășim timizi în lumea parfumurilor personalizate alături de Raluca Vasile, parfumier certificat internațional și scent designer, dar și consultant de transformare personală, holistic wellbeing și lifestyle.
L.N.: Raluca, ceea ce creezi tu reprezintă nişte experienţe minunate! Povesteşte-ne mai multe legat de crearea propriului parfum şi cum de ai ajuns să faci un business din asta.
Raluca Vasile: Parfumul vorbește în viziunea mea despre identitatea proprie, este chimie și alchimie sinceră, și reflexia echilibrului nostru interior, este stare de bine, dar și o terapie continuă pentru mentalul nostru. De ce spun asta, pentru că la nivel senzorial, mirosul este simțul conectat cu memoria îndelungată. De aceea deseori opțiunile legate de alegerea parfumului sunt alegeri inconștiente, pattern-uri care se repetă din copilărie până în prezent și gânduri ascunse sau nerostite, prezente doar în visurile noastre, momente de visare alternate cu momente de regăsire de sine. Your Personal Aroma, conceptul experiențial de descoperire și creație al parfumului propriu, pe care l-am creat este un joc al curiozității de a ne redescoperi pe noi înșine.
La bază sunt un antreprenor creativ pasionat de multisenzorialitate și experiențe personalizate. Mi-am dorit să aduc o transformare vizibilă în viețile oamenilor prin pasiunea mea, parfumeria naturală ca stare de bine este semnătură mea de brand și de business. Cred că prin aceste experiențe olfactive ceva se mișcă în mentalul și inimile noastre și produce o schimbare în bine și în final o evoluție personală în fiecare participant.
L.N.: Câteva din parfumurile create de tine poartă semnătura locurilor unde ai călătorit şi te-ai inspirat. De unde îţi găseşti această inspiraţie în cea mai mare parte? Ce te inspiră să creezi?
R.V.: Noi, parfumierii, suntem prezențe exotice, călătorim mult din nevoia de a ne face meseria, căutăm mereu repere de miros noi, ingrediente noi sau compuși de substituire a unor ingrediente pe cale de dispariție. Ca și coach de sănătate și wellbeing caut soluții și noutăți pentru clienții mei. Inspirația poate veni în orice moment, este un cumul de cunoștințe, experiențe, miresme descoperite care trezesc spiritul creativ. Mă inspiră natura, orice miros de la neplăcut la interesant pentru unii, pe care să-l pot lucra și transforma în frumos sau de ce nu, în sublim. Și mă mai inspiră oamenii din jurul meu, cei cu care testez mult din ideile mele, clienții mei care mă stimulează și încurajează în descoperiri și vin cu noi provocări.
L.N.: Pe lângă parfumurile pe care le creezi, ai conturat o serie de workshop-uri în care oamenii pot lua parte la procesul de creaţie, având ca rezultat propriul parfum personalizat. Ce paşi presupune acest proces?
R.V.: Despre conținutul parfumului, cum spuneam, nu se prea știu multe lucruri. Este și o provocare, dar și o metodă pe care o îmbunătățesc mereu de a–i face pe participanți curioși să se descopere prin esențe și parfum. Învățăm să mirosim esențele fiecare în parte, să vedem diferențe față de ce știm și ce nu știm, despre istoria parfumului, despre familiile olfactive și acorduri parfumistice, analizăm parfumuri celebre care le sunt pe plac, descoperim secrete despre parfum și cum rezonează ele cu noi și starea noastră, despre mici ritualuri zilnice ca să ne ridicăm vibrația cu ajutorul alchimiei parfumului personal.
L.N.: Organizezi, de asemenea, şi ateliere corporate unde oferi angajaţilor experienţe minunate. Ce beneficii aduc acest tip de workshop-uri angajaţilor?
R.V.: Stimularea creativității și curiozității prin metode convenționale funcționează mereu, mai ales în relație cu necunoscutul și provocările zilnice ale fiecăruia, ori despre lumea parfumului nu se prea știe mare lucru în fapt, e nevoie de ghidare profundă și trezire. Explorăm toate stările și senzațiile, de la frică și reținere inițială, la curiozitate, introspecție, conștientizare, extaz și visare. Pentru mine să văd aceste reacții pe chipurile participanților și să-i văd încântați și din ce în ce mai curioși la final este o mare bucurie, înseamnă că mi-am atins scopul de a-i trezi la o nouă realitate, mai bună și mai autentică, care îi ajută să evolueze pe toate planurile, mental, fizic și emoțional. De aici și conexiunea între atelierele de parfumerie și starea de bine sau wellbeing.
L.N.: În special, în această perioadă de izolare, de distanţare fizică şi socială, ce înseamnă pentru oameni această experienţă senzorială, această notă de human touch pe care o transmiţi prin intermediul parfumurilor?
R.V.: Parfumeria, exercițiile de smelling și aromaterapia ghidată de un specialist aduc în această perioadă soluții viabile de wellbeing, de îmbunatățire a respirației, a mentalului în context de panică sau frică de necunoscut. Mirosul are un efect benefic asupra sistemului limbic, iar anumite blenduri de uleuiri esențiale au un efect terapeutic și binefăcător dovedit, înlătură stările de frică prelungită, depresia, lipsa somnului, și contribuie activ la recuperarea respiratorie prin îmbunătățirea mediului ambiental sau prin anumite aplicații de ulei pe piele în zona căilor respiratorii care ne ajută să respirăm mai ușor. Odată ce respirăm mai ușor și ne relaxăm mirosind un parfum ajutător, și mintea este mai ușoară, ne putem îmbunătăți focusul și putem practica meditația pentru a ne menține gândirea pozitivă și optimismul.
L.N.: Ai mutat atelierele în online? Cum reacţionează oamenii în prezent la aceste experienţe?
R.V.: Într-adevăr acum ținem ateliere mai mult online, forțați de împrejurări, avem kituri de parfumerie pe care le trimitem acasă, unde fiecare poate miroși ghidat individual esențele după un ghid olfactiv. Ghidajul meu ajunge astfel la mai mulți oameni online, pe zoom sau skype. Ținem însă la atelierele offline, care oferă o experiență și interactivitate unice. În această perioadă ținem atelierele one-to-one și cu grupuri mai mici, dar sperăm că le putem relua în viitorul apropiat.
L.N.: Ce programe le recomanzi angajaţilor şi angajatorilor în perioada aceasta, pentru a aduce un strop de relaxare şi deconectare?
R.V.: Atelierele de creativitate, smelling , aromoterapie pentru ridicarea energiei, de transformare a mentalui (motivație, optimism, cultivarea speranței de mai bine) sau pentru optimumul fizic: de îmbunătățirea respirației, atelierele de gătit sănătos cu rețete ayurveda , atelierele mindfullness și meditație cu suport olfactiv de întărire a încrederii în sine, creștere a energiei sau relaxării pentru un somn bun.