Ramona Gherasim: Recrutorii sunt asemenea căutătorilor de aur
Una dintre misiunile Learning Network este de a descoperi ce este în spatele unui titlu de training și a unei descrieri de program. Una dintre metodele cele mai bune este de a sta de vorbă cu trainerul sau facilitatorul programului. Mulțumim Ramonei Gherasim pentru amabilitatea de a ne răspunde la întrebări.
Learning Network: Ai un CV impresionant, o carieră solidă. Când ai intrat prima dată în sala de training din ipostaza de trainer?
Ramona: Multumesc! Formarea mea în NLP a început în 2005. A fost dragoste la prima vedere, așa că în 2006 deja intram în sală ca asistent trainer pentru formările NLP Practician și NLP Master. Până în 2009 am parcurs toate etapele de formare ca trainer și am început să predau această metodă mai departe din ipostaza de trainer titular.
L.N: Legat de subiectul trainingului din noiembrie. Ce metaforă este cea mai potrivită pentru linkul dintre NLP si recrutare ?
R: Când mă gândesc la recrutare, îmi vin în minte căutătorii de aur. Despre ei au rămas scrise multe povești, mărturii ale aventurilor lor. Și nu degeaba – ei erau cei care se avântau în noi teritorii pentru a găsi comori. Iar ca aceste aventuri să poată exista, mai era o categorie de oameni de care merită să ținem cont: cei care meștereau uneltele cu care aurul era găsit. Acești meșteri nu porneau în expediții, nu căutau activ, dar fără uneltele făcute de ei, căutătorii de aur nu ar fi avut cu ce să lucreze. Într-un fel, recrutarea este despre a găsi aurul, comoara din interiorul oamenilor. Iar NLP are, cu siguranță, unelte din plin care să susțină acest proces.
L.N: Care este factorul care face diferența între un proces reușit de recrutare si ofertare și unul care eșuează? Ce este cel mai important să facă un recruiter în momentul interactiunii față în față?
R: Ce poate face un recruiter în momentul interacțiunii față în față este să își antreneze abilitatea de a observa, încă din primele momente ale interacțiunii, care sunt ”butoanele” care pot activa motivația si decizia interlocutorului, adaptându-și discursul astfel încât mesajul să fie puternic și răsunător, exprimat exact în acel mod în care este interlocutorul îl poate înțelege și asimila cu ușurință. Mai departe, este despre cum să găsești omul potrivit la locul potrivit, fără a trece prin încercări eșuate.
L.N: Ce faci în calitate de trainer în cursul de NLP Strategies for Recruitment?
R: Dintre toate uneltele pe care NLP-ul le pune la dispoziție, aduc în acest curs Metaprogramele. Metaprogramele descriu diferitele moduri în care o problemă sau o situație, un obiectiv, poate fi abordat. În acest fel, ne ajută să înțelegem modul unic în care oamenii gândesc, simt, iau decizii și acționează și să adaptăm astfel comunicarea și selecția ținând cont de aceste detalii. Ne ajută să facem trecerea de la puncte de vedere individuale la perspective de ansamblu.
Îi voi însoți pe participanți să descopere acest instrument, care este valoarea lui în procesele de recrutare și cum să îl folosească cu succes. Pe lângă partea tehnică, există și exemple concrete iar participanții vor avea ocazia să aplice deja în sala de curs prin exerciții practice.
Poți accesa detalii despre cursul NLP Strategies for Recruitment aici!
L.N: De ce tu și nu altcineva? Ce te motivează să ții acest curs? Cum ai ajuns să ții cursuri pe subiectul recrutării?
R: Așa cum spuneam, am început această călătorie în domeniul NLP încă din 2006. Înseamnă 13 ani de experiență, în care am lucrat cu oameni din multe categorii profesionale – de la free lanceri la CEO, oameni care lucrează în HR, sănătate, învățământ, training, management. Ce este fascinant la aceste tehnici și unelte pe care NLP le aduce, este că ele urmăresc structura și nu conținutul. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că același instrument poate fi aplicat cu succes în diferite domenii, de diferiți profesioniști, fiecare fiind specializat în domeniul său de activitate. Tema recrutării a venit la mine prin invitația lui Iulian Ioniță, care mă cunoaște chiar de la începutul drumului meu în NLP, unde am fost colegi.
L.N: Cu ce așteptări ar trebui să pășească cursanții la acest curs?
R: Când într-o interacțiune există flux, nu avem nevoie să folosim niciun instrument. Dar ce facem atunci când e nevoie să creăm conștient acest flux? Ce resurse folosim atunci?
La curs vor descoperi Metaprogramele NLP, instrument care îi învață să asculte nu doar Ce spun candidații, dar mai ales Cum spun. Printre altele, vor învăța să recunoască filtre de gândire (cu toții avem ) și în felul acesta să anticipeze modul predispus de acțiune. Vor recunoaște factorii motivaționali, parte importantă din orice strategie de decizie. Vor învăța să își adapteze discursul astfel încât mesajele să ajungă cu claritate, evitând astfel distorsiunile care pot apărea în comunicare.
Când știm să recunoaștem metaprogramele, ne putem conecta cu ușurință cu modul unic de a fi al fiecăruia, iar raportul este stabilit cu naturalețe. Urmeaza apoi sa reasamblam toate acestea pe formatul unui tool de recrutare care se numeste: Projective Interview.
L.N: Care este citatul tău preferat despre evaluare cu NLP?
R: „People communicate with their particular patterns naturally as they speak, both in words and in their body language, and they respond immediately when you use their language.” Shelle Rose Charvet