Recrutarea prin recomandari – argumente pro si contra
Modificarile contextului pietei fortei de munca din Romania au determinat schimbari majore pe toate planurile, care s-au tradus fie in restrangeri ale bugetelor de personal, fie in proiecte de restructurare si reorganizare, fie in schimbarea procedurilor si metodologiilor interne. In acest registru se inscriu si procesele de recrutare si selectie si modul in care acestea sunt derulate de catre companii. Daca unele firme au decis ca cel mai bine este sa apeleze la firme de specialitate (acestea conducand procesul prin etape de selectie foarte meticuloase), unele au preferat sa aleaga calea, uneori mai simpla, a recrutarilor prin recomandari.
Categoric, obtinerea unor recomandari pentru un candidat de la o persoana pe care o cunosti personal cantareste mult mai mult decat obtinerea unor referinte in mod direct, de la fosti manageri pe care nu ii cunosti insa, neputand aprecia tot timpul gradul lor de subiectivitate sau obiectivitate.
Si pentru ca imi doresc sa imi pastrez obiectivitatea cu privire la tema aleasa spre dezbatere nu voi indica aceasta varianta de selectie ca fiind una pentru care sa optam sau nu. Cred inca cu convingere ca, indiferent de modul in care alegem sa actionam, avem obligatia de a verifica un candidat sub toate aspectele si folosind cat mai multe metode. Nu cred ca trebuie sa acordam credit 100% referintelor cum nu cred ca intre un interviu foarte bun si un rezultat mai putin bun la o testare trebuie sa optam pentru testare si sa respingem candidatul.
In momentul in care luam o hotarare, pro sau contra, trebuie sa avem in vedere toti factorii care au condus la finalizarea unui proces: de la modul de prezentare al candidatului in scris (CV), la interviul direct (indiferent ca acesta a fost sustinut de una sau mai multe persoane), la rezultatele unui test (de personalitate sau de verificare a competentelor tehnice / profesionale) si pana la verificarea referintelor. Nu trebuie sa omitem sub nici o forma soft skills-urile candidatului si sa asiguram in permanenta ca el este motivat sa vina in compania pe care o reprezentam si ca vizualizeaza o colaborare de lunga durata cu noi!
Revenind la recrutarea prin recomandari, nu de putine ori am primit informatii de genul: am respins un candidat pentru ca un fost coleg / manager nu ne-a oferit recomandari bune! Sau, la polul opus: am ales candidatul X pentru ca ne-a fost recomandat de o persoana din intern.
Desigur, dupa cum mentionam, este indicat sa tinem cont de orice aspect atunci cand recrutam! Insa este eronat sa ne fundamentam decizia, indiferent de natura ei, exclusiv pe baza unei recomandari! Nu trebuie sa omitem ca acea persoana poate sa isi doreasca sa favorizeze (constient sau nu) o anumita persoana! Fara sa vrea sau cu intentie ne va furniza cele mai bune recomandari si ne va determina sa punem baza exclusiv pe acest aspect!
Trebuie sa tinem cont de mai multe aspect in acest caz:
- Candidatul recomandat poate sa fi avut rezultate foarte bune in compania respectiva; ceea ce ne determina sa credem ca acelasi lucru se va intampla si la noi! Poate fi un punct de reper insa nu este un aspect determinant
- Cel care ofera recomandari poate dovedi un grad mare de subiectivitate!
- Nici un candidat nu va oferi recomandarile unei persoane care sa-l critice! Cu toti pun la dispozitie recomandari de la cei cu care au relationat cel mai bine sau cu care au avut o relatie ok! Recomandam un double check! Putem obtine recomandari de la un fost manager, de la un coleg cu care a lucrat nemijlocit sau de la o alta persoana cu care candidatul a interactionat direct in functie de structura companiei! Adaugati aceste informati celor primate de la cunoscuti!
- Verificati referintele in functie de job-ul pe care doriti sa il propuneti candidatului! Daca el vine de pilda de pe o pozitie de executie si vreti sa ii propuneti sa fie manager, trebuie sa va asigurati ca detine si acele abilitati de people manager – pe Langa alte aspect, desigur (pentru ca altfel poate fi un foarte bun executant insa poate esua in coordonarea echipei)
- Obtineti recomandari de la mai multe locuri de munca! Va ajuta sa aveti o imagine mai clar conturata cu privire la traseul lui profesional
- Nu va bazati doar pe recomandarile scrise, care de cele mai multe ori nu ne spun nimic (chiar daca vin de la un om pe care il cunoastem). Alegeti sa vorbiti cu persoana respective sa detaliati toate informatiile.
Va recomand asadar sa optati pentru calea mai lunga si laborioasa a unui process de recrutare si sa parcurgeti toate etapele acestuia. Nu va bazati deciziile exclusiv pe opiniile altor oameni, indiferent de natura lor.
Doar trecand prin toate etapele unui proces de acest gen putem limita cat mai mult posibil riscurile unei alegeri gresite!
Articol preluat de pe Business-Edu.ro!