fbpx Semnalele corpului si procesul decizional: alegeri vs decizii | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Semnalele corpului si procesul decizional: alegeri vs decizii

Scenariul 1:

Ai ajuns la cea mai buna cofetarie din oras. Ce inghetata sa fie? Ciocolata, fistic, vanilie, caramel, combinata? Te-ai hotarat si imediat comanzi ceea ce iti doresti.

Scenariul 2:

Jobul nu iti mai aduce acele satisfactii de la inceput. S-a schimbat seful, noile politici nu iti mai lasa atat de multa libertate pe cat ti-ai dori, iar bugetele de training sunt inghetate. Dar parca te-ai obisnuit cu colegii si ti-ar fi greu sa schimbi echipa. In acelasi timp, ai primit o oferta noua de job de la o alta companie. Este din alta industrie. Si aproape de iesirea din oras. Cam departe….

In copilarie aveam la indemana varianta amuzanta cu pestisorul din oceanul Pacific. La maturitate pare sa nu mai fie atat de simplu. Oare?

****

Desi ambele scenarii de mai sus pornesc de la selectarea unei optiuni din cele existente, ele sunt diferite. Diferenta nu consta doar in importanta sau implicatiile selectarii unei variante, ci in nuanta lor. De ce sunt diferite? Te invit sa raspunzi, pentru ambele variante, la o intrebare simpla: “De ce ai ales asa?”.

M-as aventura sa ghicesc posibile raspunsuri:

Scenariul 1: Pentru ca imi place cel mai mult inghetata de ciocolata / Pentru ca asa vreau / Pentru ca acum mi-e pofta de ciocoalata

Scenariul 2: Pentru ca trebuie sa am grija de cariera mea si orice schimbare fac imi va influenta traseul profesional / Pentru ca vreau sa avansez pe scara ierarhica si aici nu cred ca mai am perspective / Am ales sa imi schimb jobul pentru ca este o oportunitate foarte mare de a invata lucruri noi si de a creste profesional / Am ales sa ramana in companie pentru ca din experienta stiu cat de obositor poate fi un drum de o ora si jumatate pana la birou.

In primul scenariu ai de facut o alegere. In al doilea scenariu iei o decizie. Chiar daca in limba romana cele doua sunt considerare sinonime, constientizarea diferentei dintre cele doua ne poate face viata mai usoara.

Atunci cand luam decizii ne bazam pe experientele din trecut si realizam un proces de evaluare a variantelor si posibilelor implicatii. Varianta aleasa este una conditionata. Cred ca observi cate rationalizari apar in acest caz.

Alegerea are, de obicei, ca explicatie “Pentru ca asa vreau / Pentru ca asa simt” si nu are nicio punte cu trecutul. Totul se petrece pe baza prezentului. Varianta aleasa este un neconditionata, iar rationalizarea nu este implicata.

Intrebarea este “Cat de buna este o decizie luata in prezent, care va afecta viitorul, dar care este luata pe baza experientelor din trecut?”. Mintea noastra ne considera suma experientelor noastre si apreciaza ca nu le putem ignora pur si simplu. In acelasi timp, nu intotdeauna ne confruntam cu situatii identice ca cele din trecut, ca sa putem folosi acelasi algoritm. Vestea buna este ca putem face alegeri mai presus de ceea ce am experimentat, cunoscut sau stiut.

Probabil ca te intrebi la care ti-ar putea folosi o astfel de informatie.  In primul rand pentru a sti cum te diferentiezi de calculatorul sau smartphone-ul de pe care citesti acum. El realizeaza actiuni in functie de setari si instructiuni predefinite. Iar tu nu esti o entitate predefinita, care urmeaza un anumit traseu, nu-i asa?

In al doilea rand, ti-am povestit toate acestea pentru a te invita sa faci alegeri ascultand semnalele corpului tau, folosindu-ti toate cele trei creiere. Sunt , poate, sanse sa sune cel putin ciudat, insa existenta celor trei creiere este dovedita stiintific.

Mai precis, studiile (Michael Gershon, Universitatea Columbia; John & Beatrice Lacy, Fels Research Institute) au aratat ca la nivelul inimii si al stomacului avem… neuroni. Practic, avem un creier in cutia craniana si doua “creiere locale”: la nivelul inimii sunt localizati 40.000 de neuroni (numiti baroreceptori), iar in zona stomacului au fost descoperiti 100 de milioane de neuroni (mai multi decat in coloana vertebrala).

Multa vreme s-a crezut despre creier ca este singurul “decision maker”. Primele studii in aceasta zona au aratat ca uneori creierul transmite mesaje pe care inima nu le asculta si alege un raspuns propriu. Pare ca sistemul Top-Down nu functionaza chiar intotdeauna. Ceea ce functioneaza este insa varianta Bottom-Up. Inima trimite la randul ei semnale catre creier, iar acesta tine cont de ele.  Alte cercetari au descoperit ca bataile inimii pot fi transformate in semnale nervoase care circula catre creier si influenteaza procesarea  afectiva si cognitiva (cea a starile emotionale si a gandurilor)! Practic, inima nu este doar o pompa, ci un intreg mecanism  de a face alegeri pe care ar trebui sa il avem in vedere.

Alte studii au aratat ca luam hotarari chiar dinainte sa ne dam seama, iar ele vin de dincolo de minte / ratiune. Ratiunea intra in joc doar pentru a valida sau contrazice aceste alegeri. Atunci cand exista consens intre  alegeri venite din stari emotionale  si explicatiile rationale, simtim liniste si impacare. Daca ratiunea se impotriveste, traim emotii de anxietate si nemultumire. Ratiunea noastra se poate impotrivi variantei  venite din stari emotionale pentru ca ego-ului nostru i se pare ca pierde ceva: statut profesional, siguranta, putere, control etc. Dar aceste „posesiuni” sunt trecatoare si nu aduc fericire si impacare in sine, ci doar creeaza contexte in care ne dezvoltam atasamentul pentru aspecte exterioare. Iar fericirea nu sta in exterior, ci in ceea ce se afla in interiorul nostru.

Toate aceste  emotii de liniste, impacare, neliniste etc pot fi traduse in semnale pe care corpul nostru ni le transmite (sub forma de senzatii). Abilitatile fizice sunt continuturi ale noastre si putem folosi tot ceea ce  avem pentru a face cea mai buna alegere.

Asadar, te invit ca data viitoare cand esti pus in situatia de a lua o hotarare („Sa continui acest proiect?”, „Sa recomand acest candidat?”, „Sa accept oferta de job?”), sa aplici urmatoarea tehnica:

  • Imagineaza-ti alegerea si raspunde la intrebarea „Cum ma simt luand aceasta hotarare?”, „Daca merg pe aceasta varianta, cum ma voi simti peste un an?
  • Acorda atentie semnalelor corpului; simti o senzatie de usurare sau de tensiune?
  • Capteaza raspunsul inainte sa intre in joc mintea ta care ar influenta rezultatul si apoi scrie pe hartie
  • Acum poti vedea rezultatul si dintr-o perspectiva intuitiva

Poti exersa aceasta tehnica incepand cu  alegeri usoare. Pe masura ce o practici, vei capata mai multa usurinta de a o aplica si in  alegerile mai complexe.

*Utilizarea termenului „hotarare” a fost folosit pentru neutralitate intre „decizii” si „alegeri”.

****

Cum vei folosi informatiile din acest articol?

Este decizia.... sau este alegerea ta.

Categorie
Anca este Consultant HR in cadrul iD learning din noiembrie 2012 si se implica in proiecte de evaluare, consultanta,... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.