fbpx Sfaturi-cheie care asigura succesul programului de recompensare a angajatilor | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Sfaturi-cheie care asigura succesul programului de recompensare a angajatilor

Recunoasterea meritelor si eforturilor unui angajat reprezinta una dintre cele mai bune forme de motivare, iar un om motivat poate muta muntii din loc!

De multe ori ne putem manifesta recunostinta fata de un angajat fara sa cheltuim foarte multi bani sau prin metode care nu au nicio treaba cu acestia. Important este sa gasim (si sa le folosim suficient de des) acele modalitati prin care sa ii spunem ca a facut o treaba excelenta si ca ne bucuram ca face parte din echipa noastra.

Cand vine vorba de modalitatile de recompensare, indiferent ca preferi sa le integrezi intr-un cadru formal (intr-un sistem bine pus la punct, aliniat la strategia de business si la nevoile angajatilor), fie ca le folosesti in mod neformal (fara sa ai un program bine definit in acest sens), exista cativa factori la care trebuie sa te gandesti daca vrei ca metodele tale sa aiba succes.

De ce sa tii cont cand folosesti metodele neformale de recompensare

Daca preferi sa nu lucrezi cu un sistem de recunoastere si recompensare, ci sa iti exprimi aprecierea prin metode neformale, atunci ar trebui sa iei in considerare urmatoarele sfaturi pentru a le si asigura succesul:

  • Sa fie suficient de multe astfel incat angajatii sa nu simta ca le ramane prea putin lor ori de cate ori altor colegi le sunt recunoscute meritele inaintea lor.  
  • Sa fie suficient de dese astfel incat sa mentii mereu un nivel ridicat al motivatiei
  • Sa fie imprevizibile pentru ca angajatii sa nu inceapa sa le simta ca pe un drept
  • Sa fie acordate fiecarui angajat in parte atunci cand face ceva ce merita recompensat

Cu ce sunt diferite metodele formale?

Daca ai sau doresti sa creezi o structura formala de reward trebuie ca, pe langa sfaturile de mai sus, sa tii cont de faptul ca aceasta trebuie sa fie diferita de gesturile de recunoastere pe care le oferi zilnic oamenilor tai.

Metodele formale de recompensare sunt gandite adesea atunci cand organizatia doreste sa imbunatateasca anumite actiuni sau comportamente. De exemplu:

  • Un premiu in bani pentru angajatul care a aratat cele mai bune practici de customer care in aceasta saptamana
  • Un premiu “pe loc” pentru angajatul care este surprins ca faciliteaza progresul echipei
  • O crestere a comisionului din vanzari ori de cate ori este depasit cu X% procentul vanzarilor fata de aceeasi zi a anului anterior
  • Un premiu in bani pentru prezenta

Etc.

6 sfaturi pentru succesul programelor de reward

Indiferent de scopul cu care este creat, un program de reward trebuie sa aiba niste criterii bine stabilite pentru ca angajatului sa ii fie clar ce schimbare sau imbunatatire se doreste de la el. In plus, exista cateva componente care influenteaza succesul planului tau si de care trebuie sa tii cont ca sa nu risti sa ai efecte total opuse si angajati nemultumiti si demotivati:

1. Stabilirea unor criterii clare despre ce inseamna performanta care se rasplateste

Este important ca acestea sa fie masurabile. In cazul in care actiunile sau comportamentele dorite nu sunt masurabile, descrie-le clar, creand verbal imagini cat mai exacte astfel incat angajatilor tai sa le fie usor sa impartaseasca cu tine sensul acestora.

2. Toti sau niciunul!

In functie de natura recompensei, toti angajatii care fac acelasi tip de munca sau lucreaza in acea companie trebuie sa fie eligibili. De exemplu, daca un manager nu este eligibil, atunci niciunul nu va mai fi eligibil. Un program de recompensare care nu include absolut toate departamentele care fac activitati similare este in defavoarea obiectivelor generale ale companiei tale si a culturii organizationale.

Pe de altă parte, în cazul în care numai departamentul de producție trebuie să își îmbunătățească producția și calitatea, atunci restul companiei nu ar trebui să participe la program. Sau in cazul în care obiectivul este de a imbunatati orientarea catre client și serviciile call center, atunci doar angajatii departamentului de call center ar trebui să participe.

3. Atunci cand recompensezi un angajat, explica-i clar si public ce anume a facut si de ce a meritat acel premiu.

Scopul tau este sa incurajezi comportamentele care au rezultatele dorite de tine asa ca, a le marca public atunci cand se intampla, este o modalitate buna de a-i incuraja si pe ceilalti sa faca la fel.

4. Toti angajatii care indeplinesc criteriile stabilite de tine ar trebui recompensati.

In cazul in care doresti ca doar unul sau un anumit numar de angajati sa primeasca premiul, insa se califica mai multi, atunci stabileste de la inceput o metoda corecta prin care sa alegi castigatorul/ii.

Ai grija sa nu lasi unui manager sarcina de a alege un castigator deoarece se va crea o atmosfera negativa si acuzatii de preferinte.

Daca nu ai stabilit de la inceput acest aspect si iti dai seama ca deja de la jumatatea programului sunt foarte multi castigatori, va trebui sa iti respecti promisiunea facuta si sa mergi pana la capat premiindu-i pe toti. Vei stabili alte reguli abia la inceputul urmatorului program.

5. Premiul trebuie acordat cat mai aproape posibil cat mai aproape de eveniment.

Acest lucru are un efect mult mai bun, intarind astfel comportamentul pe care vrei sa il incurajezi. Programele formale de recompensare lunare sau anuale, din pacate, nu sunt foarte eficiente in acest sens.

6. Insoteste premiul cu o scrisoare scrisa de mana care sa ii aminteasca in detaliu angajatului de ce a fost recompensat.

Angajatii apreciaza foarte mult astfel de scrisori si le pastreaza de-a lungul timpului, ele avand rolul de a prelungi efectul programului de reward chiar si dupa ce premiul “s-a consumat”.

Indiferent ca alegi un program formal sau unul neformal, fiecare are rolul sau intr-o organizatie care doreste sa creeze un mediu de lucru unde angajatii sa se simta pe deplin apreciati si recompensati pentru eforturile si contributiile lor. Trebuie doar sa ai grija la provocarile pe care le presupune fiecare dintre cele doua tipuri de programe!

Aceste sfaturi le-am preluat de pe site-ul humanresources.about.com. Daca, insa, vrei sa le aprofundezi "live" si sa afli ce predictii fac specialistii in HR pentru 2015, ce noutati sunt cu privire la salarizare, strategii de reward, comp&ben, talent management si work-life balance, atunci te invitam la HR Coffee: Despre oameni si HR, editia din aceasta toamna dedicata special acestor subiecte. Peste 100 de profesionisti in domeniu te asteapta sa li te alaturi!

Categorie

In prezent, sunt Online Content Manager al portalului LearningNetwork.ro. Trecutul nu... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.