Sindromul „FĂT FRUMOS” – disfuncționalitate în leadership
Fie că ne place sau nu, eșecul în leadership este o realitate – și îl constatăm în destule organizații.
Managerul „Făt frumos” este special, deosebit și excepțional. Este inteligent, prețios și în absența lui echipa pe care o conduce ar fi „lipsită de valoare”.
Aroganța îl face orb în aprecierea corectă a situațiilor și ineficient în luarea de decizii.
Noi pământenii avem o nevoie profundă de a ne fi apreciate și recunoscute meritele, însă în cazul „Făt frumos” lucrurile sunt duse în altă extremă.
Deosebirea dintre un comportament normal, dornic de apreciere și unul narcisic se regăsește în disfuncționalitățile generate de acesta din urma.
Jumătate din răul făcut în lume este generat de oamenii care vor să se simtă importanți…Ei nu intenționează să facă rău…ei sunt chinuiți de o componentă întunecată a personalității care îi face să atribuie calități exacerbate eu-lui interior. Din cauza acestor elemente „Făt frumos” se comportă ca un elefant într-un magazin de porțelanuri. În dorința atingerii obiectivelor proprii, lovește tot ce întâlnește fără să-i pese de consecințe.
Cum îl recunoaștem?
- Monopolizează cu nerăbdare orice conversație. Minute în șir îți va vorbi despre succesele lui, trecutul lui, calitățile lui, familia lui și... nu ai voie să-l întrerupi.
- Este dependent de admirația celorlalți. Lingușirea este combustibilul cu care funcționează tipologia „Făt frumos”.
- Își încurajează subordonații să îi spună sincer ce cred despre el dar acționează pe principiul „spune-i șefului adevarul și adevărul te va elibera”...din post.
- El este perfect din naștere. Nu greșește niciodată. Lumea începe și se sfârșește cu el. Este mândru și plin de autoadmirație.
- Își exacerbează propriile realizări și competențe, se crede puternic, atractiv și carismatic.
- Nu suportă glume pe seama lui și dacă are impresia că este ținta unor critici devine furibund și reacționează necontrolat.
- Este artist în a măguli și linguși ca să obțină favorurile sau funcția dorită. Are un simț dezvoltat în a-i identifica pe cei care îl pot ajuta să avanseze în carieră.
- Simulează empatia atunci când urmărește interese ascunse. Altfel, emoțiile celorlalți nu-l mișcă deloc.
De ce ajunge în poziții de conducere?
- Este specialist în a-și crea o imagine bună în ochii celorlalți și extrem de preocupat de înfățișarea lui și de vestimentație. Nu ezită să-i submineze pe ceilalți pentru a ieși în evidență ori de câte ori are prilejul.
- Este perseverent și neclintit în atingerea obiectivelor cu toate că deseori este lipsit de scrupule și considerație față de cei care îl ajută să-și atingă scopurile.
- Este competitiv și reuseste să impresioneze. Motorul acestei competitivități este credința că locul 1 i se cuvine.
- Escaladează ierarhiile intrând adesea în conflict cu managerul superior considerând că locul lui este întotdeauna în locul celui care îl conduce. Se spune că nu înveți să conduci până când nu înveți să fii condus. „Făt frumos” nu are timp să aștepte.
- Este versatil, manipulator în a exploata oportunitățile. Are talentul de a-și crea suporteri adulatori printre subordonați. Îi mobilizează ușor spre obiective dar trăiește cu minciuna în sânge. De cele mai multe ori obiectivele sunt pe agenda lui ascunsă și nu benefice pentru organizație.
Care sunt consecințele?
- Procesul de luare a deciziilor într-o companie condusă de un „Făt frumos” va fi unilateral. Egocentrismul acestuia va prima în fața sfaturilor și expertizei echipei de management. Am întâlnit șefi narcisiști care adoptă strategii contrare politicii companiei doar pentru a-și demonstra superioritatea.
- Promovările în organizație se vor face pe baza de favoritisme. Subordonații competenți nu vor fi avasați fiind priviți ca potențiale pericole pentru „Făt frumos”. De obicei sunt trecuți pe linie moartă sau sunt avansați în afara companiei.
- Activitatea în echipa unui astfel de manager este stresantă și neproductivă. De obicei cei care se simt bine în compania unui astfel de șef corespund principiilor: “cine se aseamănă se adună” . Angajații care sunt de calitate profesională și morală nu vor rezista să lucreze într-o asfel de atmosferă lipsită de etică și populată cu mincinoși, lingușitori și aplaudaci. Angajații performanți vor fi primii care vor părăsi reduta. Va funcționa principiul: „Unii aduc fericire oriunde se duc alții își găsesc fericirea când se duc.”
- Pe principiul să nu faci ce zice șeful și ceea ce vezi că face șeful, în organizație apar bârfe, “bisericuțe”, “clici”. Angajații își vor consuma energia și resursele în conflicte inutile și intrigi, în detrimentul focusării pe obiectivele companiei.
- Informația într-o organizație condusă de un narcisic va circula fragmentat pe orizontală și verticală pentru că este o sursă importantă de putere (narcisistul are nevoie de cât mai multă putere). Informația incompletă duce la speculații și creează premisele diluării și deformării acesteia, afectand întregul proces decizional.
Narcis, fiul nimfei Liriope, a fost blestemat de zeița răzbunării Nemesis să nu poate iubi niciodată pe nimeni și să se îndrăgostească de el însuși. Blestemul și-a atins ținta și Narcis s-a îndrăgostit de propriul său chip. A sfârșit tragic în timp ce-și admira fizionomia oglindită în apă.
Specialiștii spun că este dificil ca acest conducător cu personalitate narcisica să-și găsească leac. Cei mai mulți dintre ei sunt “artiști” la capitolul creare de imagine și sunt descoperiți târziu. Pot fi beneficii pe termen scurt sau în perioadele de debut ale unei organizații. Pe timp de criză și pe termen lung urmele lăsate de un astfel de personaj, indiferent de nivelul pe care își desfășoară activitatea, sunt dureroase pentru cei din organizație.
Narcisismul, încadrat fiind la tulburările de personalitate, este greu de remediat pentru că se află înrădăcinat la nivel de subconștient. Noi oamenii suntem dotați cu mecanisme solide de autoapărare, create de-alungul anilor și greu de înlăturat. Aceste mecanisme de apărare reprezintă una dintre modalitățile de manifestare a teatrului interior al individului.
Dacă nu s-a ajuns la boală, la teatrul interior se poate lucra cu un coach sau cu un psihoterapeut. Pentru competențe, ajută trainingul, mentoringul sau consilierea.
Cunosc astfel de Antileaderi care și-au dus din punct de vedere financiar companiile la un nivel ridicat, dar majoritatea angajaților lor sunt zob la capitolele psihic, etică, integritate.
Despre partea întunecată/disfuncțională a Leadershipului vom discuta pe larg în programul Dezvoltă Liderul din tine pe 5 - 6 noiembrie.