Spre starea de pozitivitate și fericire în 3 pași
Shawn Achor, psiholog, cercetător la Harvard și autorul cărții "The Happiness Advantage: The Seven Principles of Positive Psychology That Fuel Success and Performance at Work", este de părere că, atunci când reușim să ridicăm nivelul de pozitivitate în creier, reușim cu adevărat să muncim mai bine și, per ansamblu, să fim mai fericiți.
Dopamina, substanța care ne inundă creierul atunci când ne simțim bine, când suntem pozitivi, este cea care, de asemenea, activează și funcția de învățare a creierului nostru. Așa că, dacă ne dăm seama cum să fim fericiți, atunci, și creativitatea, energia și performanța noastră vor crește. Însă, întrebarea este cum facem să devenim mai pozitivi și, prin urmare, fericiți?
Iată mai jos 3 pași dintre cei mai importanți atunci când porniți în călătoria de (re)găsire a pozitivității și fericirii:
1. Dă-ți seama de ceea ce ai nevoie- conștientizează-ți, înțelege-ți și acceptă-ți nevoile
Atunci când nu ne simțim bine, când ne simțim lipsiți de putere și de însemnătate, avem tendința să credem că ceva foarte profund și de neschimbat este în neregulă cu noi. De fapt, nu este altceva decât ceea ce nu am reușit să clarificăm și să urmăm și care ne-ar fi făcut să ne simțim bine cu noi înșine. Iar în loc de a aștepta de la ceilalți să ne ofere ceea ce vrem, este important să ne întrebăm dacă noi ne oferim nouă înșine ceea ce vrem. Și, mai imprtant de atât, este ceea ce vrem cu adevărat ca urmare a unei nevoi reale sau ceea ce ne imaginăm că ne dorim și că avem nevoie? Fiecare are propriile nevoi și este esențial să și le clarifice, fără să se identifice cu alții, întrebându-se:
⦁ Ce oameni, locuri și experiențe sunt vitale pentru a avea o viață împlinită?
⦁ Ce aspecte ale vieții, dacă ar fi îndepărtate, te-ar lăsa fără să mai ai un simț al scopului?
2. Fii tu. Trăiește autentic. Trăiește în acord cu tine.
Odată ce știi exact care sunt adevăratele tale nevoi și ele sunt satisfăcute, este ușor să trăiești în acord cu tine și să fii autentic. Însă, dacă aceste nevoi nu sunt îndeplinite, este necesar să începi să te gândești cum ți le poți comunica, cum poți începe să îți creezi o viață în care ele să fie satisfăcute și ce vei face dacă oamenii din viațaă ta nu ți le vor respecta.
De aceea, este nevoie să fii direct și onest atât cu tine, cât și cu ceilalți. Să fii tranșant și extrem de organizat, fixându-ți reguli pe care să nu le încalci. Mai precis, reprioritizează, concentrează-te, învață să comunici și lasă orice altceva să treacă.
3. Poartă-te ca și cum tu ești cel mai bun prieten al tău.
Începe să observi cu atenție ceea ce îți spui și, sigur, vei fi surprins să constați că marea parte a acestor lucruri nu sunt nicidecum unele pozitive sau plăcute. Iar atunci când observi aceste lucruri, întreabă-te: "Dacă ar veni unul dintre prietenii mei și mi-ar spune ceea ce mi-am spus eu acum, ce aș gândi, ce aș face?"
Această întrebare te va repoziționa automat și, în timp, te va ajută să ai atitudinea și imaginea corecte asupra ta. Poate fi dificil de făcut, atât timp cât consideri că nu meriți să fii tratat cu blândețe și bunătate. Combate această mentalitate, concentrează-te zilnic pe ceva ce apreciezi la tine. Cu cât vei practica mai mult, cu atât mai ușor va deveni și cu atât mai mult vei deveni conștient de tine și de valoarea ta, începând să vorbești cu tine la fel de blând așa cum cel mai bun prieten ar face-o.